Aktualno

BIH TVRDI: Strategija Europske unije nigdje ne spominje Pelješki most

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine reagiralo je priopćenje za medije na novinske natpise o Strategiji Europske unije za jadransko-jonsku regiju, koja je usvojena 28. listopada.

Naime, kako navode bosansko-hercegovački meidji, Ministarstvo u priopćenju ističe kako pozdravlja usvajanje strategije.

– Usvojeni dokument ima veliki značaj i za našu državu jer ističe važnost izgradnje jadransko-jonske autoceste, povezivanja zemalja članica EU sa zemljama nečlanicama, razvijanje energetske mreže. Nasuprot novinskim navodima da strategija izričito podržava izgradnju Pelješkog mosta, usvojeni dokument ni na jednom mjestu ne spominje ovaj projekt – ističe se u priopćenju navedenog Ministarstva.

Nadalje ističu kako gradnji mosta treba prethoditi bilateralni sporazum između BiH i Republike Hrvatske kojim bi se BiH osigurao slobodan pristup međunarodnim vodama, u skladu s UN konvencijom o pravu mora.
Hrvatska strana, napominju, još uvijek nije dostavila imena članova zajedničke komisije koji bi trebali razmatrati ovo pitanje,, a isti tako i da BiH nije sudjelovala u izradi studije utjecaja na okoliš, što je, tvrde iz Ministarstva, morao biti slučaj s obzirom da se radi o velikom građevinskom projektu u neposrednoj blizini teritorija Bosne i Hercegovine, a što je predviđeno UN-ovom „Espoo konvencijom“.

O svim ovim problemima Ministarstvo će informirati Vijeće ministara, te predložiti da se ova otvorena pitanja razmotre na najvišem nivou između dvije države u što skorijem vremenu.

Pročitajte još

Uhićen mladić iz Splita koji je autom udario policajca

Dulist

Ivona Michl: ‘U Dubrovačkim muzejima inspekcijskim nadzorom nisu utvrđeni nedostaci’

Dulist

[TUP BUDUĆNOSTI] Gradski vijećnici podijeljenih mišljenja o sudbini bivše gruške tvornice

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija