Aktualno

BIH TVRDI: Strategija Europske unije nigdje ne spominje Pelješki most

BIH TVRDI: Strategija Europske unije nigdje ne spominje Pelješki most

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine reagiralo je priopćenje za medije na novinske natpise o Strategiji Europske unije za jadransko-jonsku regiju, koja je usvojena 28. listopada.

Naime, kako navode bosansko-hercegovački meidji, Ministarstvo u priopćenju ističe kako pozdravlja usvajanje strategije.

– Usvojeni dokument ima veliki značaj i za našu državu jer ističe važnost izgradnje jadransko-jonske autoceste, povezivanja zemalja članica EU sa zemljama nečlanicama, razvijanje energetske mreže. Nasuprot novinskim navodima da strategija izričito podržava izgradnju Pelješkog mosta, usvojeni dokument ni na jednom mjestu ne spominje ovaj projekt – ističe se u priopćenju navedenog Ministarstva.

Nadalje ističu kako gradnji mosta treba prethoditi bilateralni sporazum između BiH i Republike Hrvatske kojim bi se BiH osigurao slobodan pristup međunarodnim vodama, u skladu s UN konvencijom o pravu mora.
Hrvatska strana, napominju, još uvijek nije dostavila imena članova zajedničke komisije koji bi trebali razmatrati ovo pitanje,, a isti tako i da BiH nije sudjelovala u izradi studije utjecaja na okoliš, što je, tvrde iz Ministarstva, morao biti slučaj s obzirom da se radi o velikom građevinskom projektu u neposrednoj blizini teritorija Bosne i Hercegovine, a što je predviđeno UN-ovom „Espoo konvencijom“.

O svim ovim problemima Ministarstvo će informirati Vijeće ministara, te predložiti da se ova otvorena pitanja razmotre na najvišem nivou između dvije države u što skorijem vremenu.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist