Aktualno

BEZ MATURALNE, NORIJADE… Dubrovački maturant: Ostali smo uskraćeni za najbolje dane školovanja

Na zidovima Turističke i ugostiteljske škole osvanulo je pismo maturanta kojim izražava bunu protiv trenutnog načina odvijanja nastave u razdoblju pandemije. Navedeno pismo nalijepljeno je također na prozore zbornice, kao i na ploče u razrednim odjeljenjima, uz parolu ‘Svi zajedno’. Maturant među ostalim ističe kako je ustanova ‘puna pravila, zabrana i naredbi, a oni su ostali uskraćeni za najbolje dane školovanja’.

-Dio sam generacije koja je pa vjerojatno u zadnjih dvadeset godina najviše uskraćena, kažem vjerojatno, jer u to ubrajam i generaciju prošlogodišnjih maturanata koji su ostali uskraćeni za najbolje dane školovanja, zadnja 2-3 mjeseca prije završetka škole, ali i to na stranu, mnogi od njih ostali su i bez maturalnih, bez putovanja, bez normalne norijade, bez pripremanja i izlaska na maturu u normalnim uvjetima – navodi ovaj učenik četvrtog razreda. Generacija su, kako ističe, koja nije imala ekskurziju.

blank

-Izgubili smo 7-8 naljepših dana u životu. Putovanje koje dođe kao kruna školovanja, nagrada koju jedva čekaš od 1. razreda. Provedeš pune tri godine s ljudima koje si tek upoznao ili poznavao od prije iz osnovne škole… Nebitno. Međusobno se zbližite, prilagodite, upoznate se s tih 20 ljudi na drugačiji način. Postanete obitelj, razmijenite toliko dobrih i loših trenutaka, osmijeha, scena i uspomena… Uzmite za primjer koliko vam bude drago kad tijekom praznika nakon dugo vremena ili općenito na bilo kojoj zabavi ili događaju sretnete nekoga tko ide s vama u razred ili u školu – napisao je maturant. Ali, navodi dalje, izgubili su 3. razred.

– Od njega smo imali jedva 4 mjeseca, što zbog štrajka, što zbog cijele ove histerije. Ostatak – ništa. Zaboravljeno kao kišobran ispod klupe i prazno kao kroasan u Galete. Prošli smo i kroz to. Dolazi nova školska godina, zadnja godina koja treba biti najbolja od cijelog školovanja, a ona je sve suprotno od toga. Nakon 6 mjeseci vidjet ćete razred, od kojeg možda neke ljude s kojima se manje družite niste vidjeli niti jednom, eventualno ste ih jednom susreli u prolazu ili Bogu hvala na večeri na koju smo otišli kao razred u 6. mjesecu, ali ne. To nam također treba oduzeti. Tko smo mi da bismo išli normalno u školu? Tko smo mi da bi se normalno družili – pita se. Škola se, ističe, od obrazovne ustanove ‘polako pretvara u nešto slično zatvoru’.

-Dolazak u školu: svi u istom autobusu, ali bitno je da u školi nema mješanja s drugim razredima. Na ulazu u školu: uperivanje pištolja za mjerenje febre u čelo, špricanje dezinficijensa po rukama (naravno ne smiješ odbiti), a umjesto pozdrava i dobro jutro kako si, što ima, panično, osuđujuće pitanje ‘Đe ti je maska, stavi masku!’. Na hodnicima: ‘držite razmak, nosite maske, ne blizu drugih učenika’. U razredu nema zajedničkog sjedanja, svatko u svojoj klupi odvojeni k’o krtole u polju, ne smije se paliti klima, nema odlazaka u butigu, jedva dopušten odlazak na wc preko sata… Izgleda li vam ovo kao škola? – naveo je među ostalim učenik u pismu.

Pročitajte još

PRAVILA OD 1. KOLOVOZA U NJEMAČKOJ Na novoj korona karti Hrvatska najbolje prošla

Dulist

ZAŠTO NE RADI HOTEL ŠIPAN? Mještani nezadovoljni, a vlasnici tvrde kako im se ne isplati otvoriti

Iva Dedo

KOLONE SU KILOMETARSKE Udarni je vikend na hrvatskim cestama!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija