AktualnoUrednički izbor

PROMJENE U ORDINACIJAMA DOMA ZDRAVLJA Marica Marčić preuzela Mokošicu, Željko Bačić umjesto Nine Lale Jurić u Župi

PROMJENE U ORDINACIJAMA DOMA ZDRAVLJA Marica Marčić preuzela Mokošicu, Željko Bačić umjesto Nine Lale Jurić u Župi

Doktorica Marica Marčić iz Turističke ordinacije na Kalamoti preuzela je ambulantu obiteljske medicine u Mokošici koju je do sredine listopada ‘držala’ dr. Mensura Duraković, potvrdio je to za DuList ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan. Naime, kako je DuList prvi pisao, dr. Duraković odlazi u Englesku te je Dom zdravlja tražio od Ministarstva zdravstva preuzimanje ove ambulante. Kako nam je Bazdan istaknuo sredinom rujna, plan je bio u Mokošicu prebaciti upravo dr. Marčić s Kalamote, a posebno jer je Grad Dubrovnik, prema tadašnjim informacijama, 1. listopada trebao prestati s financiranjem tamošnje ambulante. Međutim, krajem rujna došlo je do obrata. Grad Dubrovnik odlučio je nastaviti financirati ambulantu na Kalamoti te punkt hitne medicine na Elafitima dok ga ponovno ne preuzme Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Tako će dr. Marica Marčić sada držati obje ordinacije – na Kalamoti i u Mokošici. Naglasimo kako samo u Mokošici dr. Marčić preuzima oko dvije tisuće pacijenata kojima je liječnica bila dr. Mensura Duraković.

Dr. Marčić bit će do 15. listopada na Kalamoti, a potom stiže u ordinaciju u Mokošici, rekao je za DuList ravnatelj Bazdan.

— Doktorica Marčić živjet će na Kalamoti, a u suprotnoj će smjeni biti u pripremi u ordinaciji na raspolaganju žiteljima Kalamote – rekao nam je Bazdan.

Promjene i u Župi dubrovačkoj

Do promjena je došlo i u ginekološkoj ordinaciji u Župi dubrovačkoj. Naime, u tamošnjoj je ordinaciji radila ginekologinja Nina Lale Jurić, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije koja je paralelno sa župskom držala i ambulantu u Domu zdravlja. Međutim, dr. Lale Jurić od sredine rujna više ne radi u ordinaciji u Župi dubrovačkoj te je njezino mjesto zauzeo mr. sc. Željko Bačić, specijalist ginekologije i opstetricije te subspecijalist fetalne medicine i opstetricije koji je sredinom rujna, kako nam je potvrdio ravnatelj Bazdan, pošao u mirovinu.

—Doktor Bačić počeo je kod nas u Domu zdravlja raditi 14. rujna te je zaposlen u ordinaciji u Župi dubrovačkoj na četiri sata. U tu ordinaciju planiramo dovesti mladu specijalizanticu Sunčicu Zovko koja je trenutno na specijalizaciji, a u studenom ili prosincu trebala bi položiti završni ispit te početi s radom. Tada bismo dr. Željka Bačića iz Župe preselili u ordinaciju pokojne dr. Miriam Lonza Babić gdje bi radio u suprotnoj smjeni s još jednim liječnikom – naglasio je Bazdan.

Nitko se nije javio na natječaj

Podsjetimo, nakon smrti doktorice Miriam Lonza Babić, pojavilo se pitanje tko će preuzeti njezinih preko šest tisuća pacijentica. Tako su ove pacijentice raspodijeljene između četiri tima s tri ginekologa, tj. Antu Daničića, Pava Vukasovića i Ninu Lale Jurić s time da je u Župi dubrovačkoh oformljen ‘tim bez nositelja’ gdje su se ovi liječnici izmijenjivali. Dom zdravlja Dubrovnik u međuvremenu je raspisao i natječaj kako bi pokušao pronaći ginekologa koji bi preuzeo pacijentice pokojne dr. Babić Lonza, međutim, ističe nam ravnatelj Branko Bazdan, još uvijek bez uspjeha.

—Na tu poziciju još uvijek nismo uspjeli preko natječaja pronaći liječnika, nitko nam se nije bio javio pa tu situaciju planiramo riješiti spomenutim prebacivanjem dr. Željka Bačića kada Sunčica Zovko dođe sa specijalizacije u Župu – istaknuo je Bazdan.

U NOVI KOMPLEKS IZA GRAWEA

Čurlin i John sele ordinacije

U sklopu promjena u Domu zdravlja vrijedi spomenuti i dr. Maria Čurlina i Orsata Johna koji su od Dubrovačko-neretvanske županije zatražili odobrenje za preseljenje svojih ordinacija obiteljske medicine na novu lokaciju te su im to županijski vijećnici na 17. sjednici Skupštine proteklog ponedjeljka i odobrili. Tako će obojica liječnika, i to Čurlin s adrese Ante Starčevića 1 ili zgrade Doma zdravlja Dubrovnik te John s adrese Ulica maestra Đela Jusića 44, prijeći u prostore unutar novoizgrađenog kompleksa iza Grawea u vlasništvu Gravosa Residences, a ordinacije će im biti u prizemlju. Oba liječnika za to trebaju ishoditi i rješenje Ministarstva zdravstva o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti u ovim novim prostorima. Oba liječnika u zahtjevima za promjenom lokacije navela su kako njihove sadašnje ordinacije pri Domu zdravlja nemaju adekvatne uvjete za obavljanje liječničke prakse, a većini je pacijenata problem i sami nedostatak parkinga. Na Županijskoj skupštini povela se žustra rasprava o ovoj temi jer je predsjednica Skupštine Vilma Kosović izrazila zabrinutost zbog dodatnih usluga koje će ovi liječnici pružati poput spirometrije. Naime, naglasila je kako nije jasno hoće li te usluge biti besplatne ili će ih građani plaćati. Ipak, vijećnici su Johnu i Ćurlinu dali podršku. Inače, ordinacije obiteljske medicine ovih dvaju liječnika ugovorni su subjekti HZZO-a, imaju ordinacije u zakupu Doma zdravlja Dubrovnik te zajedno skrbe za oko 4 300 sugrađana.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 7. listopada 2020.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist