Aktualno

Predstavljen projekt rekonstrukcije luke u Donjem Čelu, uvest će se i nova brodska linija

Predstavljen projekt rekonstrukcije luke u Donjem Čelu, uvest će se i nova brodska linija

U srijedu na konferenciji za medije, a kojom su svečano i otpočeli radovi na Kalamoti, predstavljen je projekt rekonstrukcije luke u Donjem Čelu. Kako su iznijeli prisutni, Postira koja prometuje na redovnoj liniji Koločep-Dubrovnik, unatoč ovome, i dalje nesmetano vozi u što je uloženo dodatno napora.

– Sva potrebna dokumentacija je ishođena. Provedena je javna nabava i odabran je izvođač radova, projektantski, stručni nadzor te voditelj projektne gradnje. Što je najvažnije ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurana su sredstva u visini od 25,24 milijuna kuna, a ostalih 15 posto financiramo mi iz državnog proračuna. Vrijednost cjelokupnog projekta je 29.943.817,53 kuna, a razdoblje provedbe je do konca 2023., ali mi planiramo da oni budu gotovi prije toga roka. Radovi teku zacrtanom dinamikom. Zasad je odrađeno mlazno injektiranje 25 mlaznih stupnjaka – poručio je na konferenciji za medije ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik.

Realizacijom ovog projekta, naglasio je Dadić, povećat će se sigurnost, mobilnost, energetska i ekonomska učinkovitost što u konačnici samim stanovnicima Koločepa te Dubrovnika, ali i županije znači pružanje bolje usluge.

Ovim, nadovezao se župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, dobit će se nova otočka obala i mogućnost pristajanja trajekta što daje na kvaliteti tamošnjih stanovnika. Jadroliniji je upućen prijedlog da osmisli novu liniju za povezivanje, koja bi bila kombinacija trajekta i putničkog broda. Izgradnja trajektnog pristaništa u Donjem Čelu rezultat je višegodišnjih nastojanja te jedan od osam projekata vrijednosti više od 600 milijuna kuna, a čiji je cilj da se otoci približne kopnu. Neki od njih već se izvode kao luka u Trpnju i Puntin. Za još tri, kazao je župan, čeka se potpisivanje ugovora o financiranju. Naime, svi spomenuti projekti financirani su udjelom od 85 posto sredstvima EU. Važan je to korak za našu županiju, istaknuo je Dobroslavić, pa nije na odmet spomenuti skoru realizaciju brzobrodske linije Lastovo-Dubrovnik za koju je Vlada RH ove godine dala zeleno svjetlo.

Ovom prilikom Dadić se osvrnuo i na samo pristajanje Postire. Izvođaču su osigurani maksimalni uvjeti za rad. Iznajmljivanje pontona pokazalo se vremenski i financijski neisplativo, stoga je donesena odluka da brod i dalje pristaje na rivu. Plovidba se neće prekinuti te će se odvijati sukladno dosadašnjem rasporedu, naglasio je ravnatelj ŽLUD-a.

– Jedan dio pristanka će se odvijati na jednoj strani rive dok traju radovi, a kad se završe vratit će se na unutrašnju stranu kao što je do sada i bilo – zaključio je Dadić.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist