Hrvatska

Bespovratna pomoć putničkim agencijama je potrebna jučer

Djelatnost putničkih agencija je, s još nekolicinom djelatnosti, uvjerljivo jedna od najpogođenijih, što potvrđuju i podaci Porezne uprave i Državnog zavoda za statistiku – usporedba prometa uslužnih djelatnosti, po kojima je prosječan pad u djelatnosti agencija kontinuirano tijekom 2020. bio najveći među svim djelatnostima, u pojedinim mjesecima preko 90%, a 74,7% na razini 12 mjeseci 2020. Za usporedbu, pad prometa u ugostiteljskoj djelatnosti u istom razdoblju je 37,2%.

– Pad je zapravo i veći, budući da ostvareni prihod većinom čini prihod od prodaje osnovnih sredstava i imovine za rad koju su agencije bile primorane prodavati da prežive – napominje predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK i član Izvršnog odbora ECTAA Boris Žgomba.

Onemogućene su gotovo cijelu godinu u obavljanju gotovo svih usluga koje temeljem Zakona o pružanju usluga u turizmu mogu pružati – školska putovanja, kruzeri, kongresi, konferencije, prijevoz, grupna putovanja itd. , što je Stožer i potvrdio, iako su poslovnice agencija formalno otvorene pa ne mogu koristiti mjere koje su omogućene zatvorenim djelatnostima. Agencijama se teška situacija nastavila i tijekom ljeta unatoč solidnoj sezoni u Hrvatskoj, budući da promet realiziraju gotovo isključivo u vansezonskom razdoblju u kojem organizirani promet čini i do 70% ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj.

– Sastanci koje smo održali proteklih tjedana s ministrima Marić, Brnjac, Poreznom upravom te najave ministra Aladrovića, dobar su signal da je prijedlog uvažen, no apeliramo na žurnost u donošenju jer je odluka odgađana već nekoliko puta – kaže Žgomba. Dodaje da ovaj mjesec ističe moratorij na povrat putnicima, moratorij na leasinge, kredite, a jedini proizvod, putovanja, još uvijek su nepoželjna i nepreporučena.

– Nama je bespovratna pomoć za održavanje tvrtki potrebna jučer – rekao je Žgomba.

Pročitajte još

O PELJEŠKOM MOSTU Butković: Gužvi neće biti, ni udara na proračun i građane

Dulist

HOĆE LI ZVATI MILANOVIĆA NA OTVARANJE? Butković: Pelješki most skratit će putovanje od Zagreba do Dubrovnika za dva sata

Dulist

Hrvatski poduzetnici u 2020. ostvarili neto dobit od 21 milijardu kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija