Kultura

BEETHOVEN PIANO CIKLUS Tri koncerta DSO-a i Đura Tikvice

Duro Tikvica

Dubrovačko glazbeno proljeće nastavlja se Beethoven piano ciklusom u kojem će s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom nastupiti pijanist Đuro Tikvica. Ovaj ciklus publici donosi tri Beethovenova klavirska koncerta, a započinje u petak, 19. svibnja. Koncerti će se održavati u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

Prvim koncertom ravnat će glasoviti maestro Uroš Lajovic, a na programu su Beethovenov Koncert za klavir br. 4, op. 58 i Beethovenova Simfonija br. 5, op. 67.

Na koncertu u utorak, 23. svibnja pod ravnanjem maestra Ivana Huta izvest će se najprije Simfonija br. 7 u G-duru Luke Sorkočevića, a potom Beethovenov Klavirski koncert br. 2, op. 19. Na posljednjem koncertu ovog ciklusa, u četvrtak, 25. svibnja, također pod ravnanjem maestra Huta, publika će imati priliku čuti Sorkočevićevu Simfoniju br. 8 u G-duru te za kraj, Beethovenov Koncert za klavir br. 5, op.73.

Đuro Tikvica rođen je u Dubrovniku, a školovao se u Zagrebu i Moskvi. U Moskvi je pohađao Muzičko učilište pri Konzervatoriju Čajkovski u klasi uglednoga profesora Borisa Romanova, a zatim je studirao na Konzervatoriju u klasi znamenite pijanistice profesorice Tatjane Nikolajeve. U tom razdoblju započeo je suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Dubrovačkim ljetnim igrama, a redovito je nastupao u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu i diljem onodobne države. U to je vrijeme redovito i zapaženo nastupao i u Moskvi kao solist i kao komorni glazbenik. Tada je nastao i njegov prvi diskografski zapis za tvrtku Melodij. Studij na Konzervatoriju završio je 1987. godine te je diplomirao s odličnim uspjehom kao jedan od najboljih studenata 118. generacije moskovskog Konzervatorija.

Nakon povratka u domovinu snimio je ploču s violončelisticom Asjom Valčić te je nastavio širiti suradnju s DSO-om i uvaženim dirigentima. Godine 1995. nagrađen je nagradom Orlando za najbolju domaću koncertnu izvedbu na DLJI. Pedagoški djeluje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine, a danas je u zvanju redovitog profesora. U njegovoj klasi diplomirao je niz mladih hrvatskih i inozemnih pijanista.

Sudjeluje u radu ocjenjivačkih sudova na natjecanjima mladih pijanista kako nacionalnih tako i međunarodnih te održava mnoge seminare za učenike i profesore. Odlikovan je odličjem Gloria Artis, koje dodjeljuje Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske za zasluge u kulturi. Izdao je više nosača zvuka s djelima Čajkovskoga, Rahmanjinova, Papandopula, Schumanna, Griega i Sibeliusa.

Dodatne informacije o koncertima kao i rezervacije dostupne su na broj 091 613 6314.

Beethoven piano
Foto: Dubrovački simfonijski orkestar

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist