Kultura

Otvorena izložba ‘Obitelj Bona – stoljeća utkana u povijest Grada’ u Kneževu dvoru

Otvorena izložba 'Obitelj Bona – stoljeća utkana u povijest Grada' u Kneževu dvoru

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u četvrtak u Kneževu dvoru otvorena je izložba Dubrovačkih muzeja ‘Obitelj Bona – stoljeća utkana u povijest Grada’ autorica viših kustosica Marine Filipović i Lucije Vuković.

– U fundusu Kulturno – povijesnog muzeja nalaze se brojni predmeti koji su pripadali obitelji Bona, a koji su postajali dio muzejske zbirke putem donacija i otkupa još od pedesetih godina 20. stoljeća. Dio njih se nalazi u stalnom postavu, a šezdesetak predmeta je predstavljeno na izložbi. Jedan dio izložbe posvećen je palačama i ljetnikovcima kojima su članovi roda Bona bili naručitelji i vlasnici, a koji su dali snažan pečat kako urbanom tkivu Grada, tako i širem i užem izvangradskom području – istaknula je Vuković.

– Rod Bona spada među najutjecajnije, najuglednije i najbrojnije dubrovačke vlasteoske rodove. Od 14. stoljeća njihovi članovi obavljaju najviše dužnosti u Dubrovačkoj Republici, redovno se spominju u brojnim diplomatskim misijama i vojnim službama, kao pisci i pjesnici, graditelji utvrda, brodovlasnici i zemljoposjednici. Jedni su od malobrojnih dubrovačkih vlasteoskih rodova čiji potomci žive i danas, a iznjedrili su istaknute pojedince koji su svojim djelovanjem ostavili neizbrisiv trag u dugoj povijesti Dubrovačke Republike – dodala je Filipović.

Uz autorice koje potpisuju likovni postav, prigodnim riječima okupljenima se obratila i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, dok je izložbu koja se u Kneževu dvoru može pogledati do 18. lipnja 2023. otvorila Mercy Bona.

Foto: Dubrovački muzeji

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist