Aktualno

Bebić: ‘Bio je to dug i neizvjestan san. Ovo je veličanstveno!’

Kad sam u Hrvatskom saboru 1. listopada 1998. godine predlagao izgradnju mosta, onda je to bio dug i neizvjestan san, a sada je stvarnost. Ovo je veličanstveno! Nakon toliko godina građani Hrvatske mogu doći u sve dijelove zemlje bez putovnica – rekao je prilikom dolaska na gradilište Pelješkog mosta gdje se odvija spajanje njegovog posljednjeg dijela bivši političar Luka Bebić, ujedno predsjednik Hrvatskog sabora u šestom sazivu.

Na novinarsko pitanje zašto se most nije mogao prije napraviti ranije, odgovorio je kako nije bilo dovoljno novaca.

– Utrošili smo 60 milijuna kuna, a onda je nastupila gospodarska kriza i nije bilo entuzijazma. Dogodilo se na kraju da su posao dobili Kinezi jer su nudili povoljne uvjete. Gradili su neki most u Beogradu i namjeravali su raditi autoput kroz Crnu Goru – objasnio je Bebić i dodao kako godinama promatra operacije na gradnji Pelješkog mosta.

– Takve sinkronizacije ja nisam vidio u životu. Nije bilo praznog hoda. Čak ga ni ova pandemija nije mogla zaustaviti – poručio je i pokušao razriješiti polemiku tko je prvi spomenuo ideju mosta – SDP ili HDZ.

– 1998. nakon što sam ja to izložio u Saboru bili su izvanredni izbori i gospodin Ivo Šprlje koji je bio moj dobar prijatelj te zagovornik mosta je postao župan dubrovačko-neretvanski 28. studenog 1998. Dakle, to nije bilo 1997. kako falsifikatori namjerno pišu – zaključio je, a na njega se nadovezala Branka Šeparović, iz udruge ‘Gradimo Pelješki most’.

– Možemo tome dodati i Petra Šegedina koji je prvi rekao za most. Ne znam datume, međutim župan Šprlje je od prvog dana i sata bio za most te ga je silno zagovarao. Nema to veze sa strankom – prokomentirala je. Nije dobro, naglasila je, što se most politizira i govori se da su ga gradila tri premijera RH jer ga je Zoran Milanović zaustavio, a koji na svečanost spajanja prema navodima očito neće doći.

Pročitajte još

NAJAVA RADOVA Tko je u petak bez struje?

Dulist

PRED VRATIMA JE PROMJENA VREMENA Za vikend pripremite ombrele

Dulist

Dubrovčanin Đuro Sessa na čelu Europske udruge sudaca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija