Aktualno

Šeparović: ‘Most pokazuje sposobnost Hrvatske!’

Šeparović: 'Most pokazuje sposobnost Hrvatske!'

Na gradilište Pelješkog mosta polako se skupljaju visoki uzvanici. Kako možemo čuti, međutim, među njima još uvijek nisu premijer Andrej Plenković, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. Uzbuđenje je veliko, a svoje dojmove o ovom povijesnom događanju s DuListom podijelila je Branka Šeparović, iz udruge ‘Gradimo Pelješki most’, a čija ideja je bila prikupljanje novca za njegovu izgradnju.

– Povijesni je trenutak. Ovaj most su potpuno nepotrebno pratile peripetije, zapravo je bio kolateralna žrtva jedne ružne priče koja još nije završila. Ona je samo utihnula i ad acta je. Naime, govorilo se kako to nama BiH ne da most zbog granice, a Komarna i Brijesta su naše te je more ispod naše. Naredale su se godine, gubitci itd. Međutim, ucjena je bio Klek. Kad je naša udruga napravila vrlo promišljeno pritisak, mi smo Europu naveli da postave pitanje kada će se iskoristiti novci koji su poslani. Nakon toga je sve krenulo. Mi smo s tim jako zadovoljni. On pokazuje sposobnost Hrvatske koliko god nam je žao što je veliki novac otišao u Kinu te su uništena naša četiri građevinske tvrtke – poručila je Šeparović

U tom mostu je temelj kojeg su Jure Radić i njegova ekipa od šest stručnjaka zacrtali, nastavila je.

– On je nešto manji, ali to nema veze, Posebna osobina, a o kojoj se ne zna je da je on na najneugodnijem mjestu. Ako bi bio potres koji može biti na Mediteranu i do 9 stupnjeva po Richteru pa je trebalo napraviti most koji će to održati. Ono po čemu je Radić privukao pažnju svjetske mostogradnje su stupovi koji idu u more. Jer je tlo nemoguće, svaki stup je morao imati svoju konstrukciju. Kinezi kad su potpisivali ugovor, rekli su da im treba godinu dana da prouče kako se to radi. Prelistali su papire od Radića i za 20 dana su rekli da je to to – kazala je.

Za DuList najavila je kako će udruga u dogovoru s vrhom države, a uz pomoć najvećih stručnjaka arhitekture, kulture i umjetnosti napraviti arhitektonsku senzaciju.

– Dakle, neće to biti most kojeg se samo prelazi, nego na kojem se s jedne i druge strane ima što za vidjeti. Tome  se silno veselim. Bit će uključeni ljudi koji su dokazani kao vrsne estete jer ovo je toliko lijepo područje. Tu su i moji barokni anđeli. Od pokrovitelja naše nove akcije, akademika Zvonka Kusića, inače savjetnika premijera, čula sam da je rekao kako Europa smatra da su njezine granice do kuda dopire barok, a mi smo ih na jugu spustili za 300 kilometara – otkrila je.

Prisjetila se i kako su oni jedina udruga koja je sakupljala novac za ovakvu vrstu projekta u trenutku kad ga je KUKURIKU koalicija željela zaustaviti, a prestali su kad se Europa jasno uključila.

– Uz pomoć ministra Zdravka Marića taj novac smo prebacili na račun Hrvatske državne riznice, on je na raspolaganju državi. Mi ne možemo utjecati na namjenu. Saznali smo da su napravili nešto izvrsno. Dana su na raspolaganju Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture ako im budu potrebni – rekla je.

 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist