Hrvatska

Banke neće otpisivati 30 milijardi kuna loših kredita

Novac

Pompozne najave o otpisima kredita poduzetnicima kojima je ugroženo poslovanje, sve je izglednije, svest će se na onu – tresla se brda, rodio se miš.

Izmjene zakona o porezu na dobit koje su bankama otvorile fleksibilnije mogućnosti otpisa kreditori će prije svega usmjeriti na građane. Od 30 milijardi kuna loših kredita poduzetnicima, otpisa će biti tek ‘u promilima’, piše Poslovni dnevnik.

U Ministarstvu financija nedavno je donesen pravilnik uz izmjene zakona koji je bankama ostavio diskrecijsku mogućnost da same ocijene je li djelomična ili potpuna naplata kredita realna, odnosno ima li uvjeta za otpis duga klijentu. Država je predvidjela opciju otpisa duga tvrtkama ako im otplate kredita prema banci ugrožavaju razvoj investicijskih projekata ili bitno ugrožavaju nastavak poslovanja, a o takvom klijentu kojem namjerava otpisati obvezu banka mora obavijestiti Ministarstvo financija.

No, budući da su korporativni krediti dobro pokriveni poslovnim i stambenim nekretninama, banke nemaju ekonomske računice za konkretniji val otpisa.

– Gotovo svi poslovni krediti osigurani su nekretninama i o otpisima se može razgovarati, primjerice, ako se založena nekretnina nalazi na udaljenom području te za nju banka procijeni da tržišno ne bi mogla postići dobru cijena ili ju uopće prodati. Sve ostalo bilo bi neodgovorno prema štedišama čijim novcem upravljamo i vlasnicima kojima odgovaramo – kažu u jednoj velikoj banci.

Banke su i dosad mogle otpisivati problematične kredite i bile su oslobođene plaćanja poreza na dobit no samo ako bi poreznim vlastima dokazale da su prethodno pokušale sve metode naplate, uključujući pokretanje ovrha nad nekretninama.

Isti postupak ubuduće će bankama biti brži i jeftiniji jer će ih osloboditi sudskih troškova i angažiranja odvjetnika pa se tom mjerom zapravo ide na ruku bankama a ne ugroženim poduzetnicima, unatoč božićnim PR pričama iz Vlade kad se zakon mijenjao.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist