Zanimljivosti

“Bajkoviti Lopud ne zaslužuje ovakvu nebrigu!”

"Bajkoviti Lopud ne zaslužuje ovakvu nebrigu!"

Uz Dane ozona, Europskog dana kretanja i Dane mediteranske obale, a pod motom “Zajedno za bolji i ljepši svijet” mladi Eko-Omblići i Zeleno Sunce jučer su posjetili slikoviti otok Lopud i „teška srca“ rekli ‘Adio ljetu’.

– Dan je bio pravi ljetni, sunčan ,topao, a tek more, bilo je na Šunju negdje oko 25 stupnja Celzijusa. Iako smo ovog ljeta već posjetili Lopud,  mladi ekolozi su ga poželjeli ponovo posjetiti jer im je posebno drag zbog njegovih pjeskovitih plaža  i prekrasnog parka Đorđić Majneri, najvećeg otočnog parka Hrvatske – ističu mladi ekolozi.

Nakon osvježenja na plaži Igalu, mladi ekolozi su se zaputili u obilazak parka i jako se razočarali. Park nije tako uređen kako je nekada bio kada je tamo bila vrtlarka gospođa Gordana.

– Ovom prekrasnom  parku treba svakodnevna briga i pažnja. Isto tako tristoljetne pinije se trebaju što prije zaštiti o čemu smo već govorili  toliko puta – upozoravaju mladi Eko-Omblići.

– Šetnja do Šunja pod toplim sunčevima zrakama protekla bi ugodnije da nismo putem vidjeli staru oronulu zaboravljenu trafiku koja u kupini čami već godinama i odbačeno sitno smeće (jer nema kanti uz put) koje smo pokupili. Kupanje na Šunju je bilo prelijepo, more čisto, plaža čista za svaku pohvalu, ali zato smo na povratku svratili pored stare neobnovljene kuće našeg čuvenog moreplovca Miha Pracata i iznenadili se kako na vratima ima odbačenog smeća, a isto tako ima ga i u samoj kući. Kako to? Zar se tako poštuje i čuva  naša baština?! – pitaju se mladi aktivisti.

– Na povratku su nam se Lopuđani požalili na problem kanalizacije, taksija za Šunj, te sječe mediteranskog raslinja na putu prema čuvenoj Ponti Lopuda. Divni jučerašnji dan pomalo su zasjenile eko mrlje koje bi se mogle vrlo brzo otkloniti jer bajkoviti Lopud ovakvu nebrigu ne zaslužuje – zaključuju mladi ekolozi te poručuju:

– Adio ljeto, Adio dragi Lopude! Doći ćemo ti opet!

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist