Aktualno

Stručnjaci protueksplozijske i KBRN zaštite EEODN mreže održali konferenciju u Dubrovniku

Više od 70 sudionika iz 26 država članica Europske unije, trećih zemalja, agencija Europske unije i međunarodnih organizacija sudjelovalo je na CEPOL/EUROPOL aktivnosti 76/2021 „European Explosive Ordnance Disposal Network“ pod okriljem Europske mreže za uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava – EEODN koja se održavala od 26. do 29. listopada u Dubrovniku.

Aktivnost su zajednički organizirali Agencija Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva – CEPOL, Europol i hrvatska policija (Policijska akademija i Protueksplozijska služba).

Konferenciju su otvorili zamjenik predsjedatelja EEODN-a Jari Myllymaki, načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, kao izaslanik ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije te pomoćnica načelnice Policijske akademije Iva Balgač.

– Važno podržati ovakve događaje koji omogućuju stručnjacima razmjenu tehničkih i praktičnih informacija, najnovijih znanja i najboljih praksi jer jedino zajedničke i koordinirane aktivnosti rezultiraju uspjehom – rekao je načelnik Pavličević.

Nakon dvodnevne konferencije tijekom koje su prezentirane i raspravljane tehničke karakteristike nedavnih slučajeva, posljednja dva dana bila su posvećena četirima praktičnim vježbama baziranim na scenarijima, gdje su stručnjaci morali primijeniti svoja znanja i vještine u multinacionalnim timovima.

Nedavne prijetnje i slučajevi u kojima su teroristi, kao i organizirane kriminalne supine koristile improvizirane eksplozive naprave, eksplozive i KBRN materijale bili su dio scenarija koje je osmislila linije rada Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije.

Praktične vježbe provedene su pod mentorstvom policijskih službenika protueksplozijske zaštite i kriminalističkih tehničara Ravnateljstva policije, PU dubrovačko-neretvanske, PU splitsko-dalmatinske, PU zagrebačke i PU istarske te vještaka Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

EEODN je Europska mreža za uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava koja okuplja, stručnjake za protueksplozijsku i KBRN zaštitu iz država članica EU kojom upravlja Europol. Svojim članovima omogućuje razmjenu najbolje prakse i naučenih lekcija, ali i zajedničku izobrazbu iz područja protuterorizma, eksploziva (EOD-IEDD) i KBRN-e prijetnji.

Mreža je osnovana 13. listopada 2008. godine pri Europolu, a aktivnosti EEODN-a usmjerene su na jačanje EU suradnje i obuku u području eksploziva i KBRN prijetnji.

Foto: MUP RH

Pročitajte još

FRANKOVIĆ: Postigli smo dogovor, zastava će 6. prosinca biti podignuta na odašiljač na Srđu

Dulist

NA PUT IM STALE COVID MJERE Branitelji ove godine neće podići zastavu na ‘Toranj slobode’

Dulist

ZAČINIMO BOŽIĆ LJUBAVLJU Humanitarna akcija kuhanja bakalara na sv. Mihajlu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija