DuList IN

Autor pobjedničke fotografije s Lokruma: Osjećaj graniči sa znanstvenom fantastikom!

Autor pobjedničke fotografije s Lokruma: Osjećaj graniči sa znanstvenom fantastikom!

Fotografija ‘girl Power’ proglašena je najboljom u kategoriji ‘Motion’ na svjetskom fotografskom natječaju ‘Sony World Photography Awards 2021’. Riječ je o crno-bijeloj fotografiji u pokretu koju je snimio Mostarac Marijo Maduna. Pobjednička fotografija nastala je u rujnu prošle godine na Lokrumu, dok je bio na odmoru s obitelji i prijateljima u Dubrovniku. Na njoj je zabilježen trenutak skoka sa stijene u more.
— Naša prijateljica Kristina Čaveliš, iz Žuljane na Pelješcu, odlučila je skočiti sa stijene u more, a ja sam po navici ponio aparat. Našao sam kut koji mi se sviđao, podesio postavke na ‘rafal’ – ‘burst mode’ i pričekao da skoči. Kad sam kod prvog skoka vidio kako Kike vješto skače, zamolio sam je da ponovi skok te je ova fotografija nastala iz tog drugog pokušaja. Na fotografiji se može vidjeti i naša prijateljica, vaša sugrađanka, Danijela Cvjetović dok sa stijene prati kako Kike skače – istaknuo je Maduna.

Autor pobjedničke fotografije s Lokruma: Osjećaj graniči sa znanstvenom fantastikom!

Veliki broj prijava
‘Sony World Photo Award’ jedan je od najvećih svjetskih foto natječaja te je iz godine u godinu sve više prijavlje-nih fotografa i fotografija. Samo ove godine, Sony je objavio da je bilo prijavljeno više od 330 tisuća fotografija.
— Inače, za prijavu na natječaj je zaslužan fine art fotograf iz Sarajeva, Sead Šašivarević, koji mi je bio velika podrška u ovom pothvatu – rekao je Maduna. Kada su ga kontaktirali iz Sonyja, na prvu nije uopće shvatio da je odnio pobjedu.
— Čak i kad su me nakon nekoliko dana zvali, shvatio sam da sam u užem krugu, ali nisam uopće čuo da su mi rekli da sam u biti i pobijedio. Tek mi je bilo jasno kad je službena potvrda stigla e-mailom. Osjećaj da je baš vaša fotografija izabrana za pobjedničku između 165 tisuća prijava graniči sa znanstvenom fantastikom. Inače, Sony je objavio ovaj broj kao broj prijava u ‘Open competitionu’, dijelu natjecanja uz ‘Proffesional’ i ‘Youth’ za koje sam se prijavio – ističe Maduna. Navodi da je toliko dobrih fotografa i fotografija bilo u konkurenciji da mu i dalje nije sjelo da je upravo on pobjednik jedne od kategorija.

Autor pobjedničke fotografije s Lokruma: Osjećaj graniči sa znanstvenom fantastikom!

Pejzaži, ulice, građevine
Najviše voli ‘uhvatiti’ neobične i zanimljive trenutke, ljude i oblike.
— Nemam još nekog omiljenog žanra pa tako volim slikati i pejzaže, ulice i građevine mog grada i gradova koje uspijem posjetiti – reći će Maduna koji se fotografijom kao hobijem prvi put počeo baviti prije sedam godina.
— Prvenstvena motivacija bila je da pokušam dobiti što bolje fotografije u obiteljskom albumu. Imam tu sreću da je uz mene bio, kako tad, tako i sad, moj prijatelj Marin Margeta, inače pro-fesionalni fotograf iz Mostara. On mi je pomogao kod odabira prvog bridgeaparata pa poslije i kod odabira malo ozbiljnije opcije, kada je bilo jasno da me je fotografija ‘uzela’ – naglašava Maduna. Cijelim je putem, njegov prijatelj Margeta bio uz njega savjetima, sugestijama, literaturom, kritikom i bezgraničnom podrškom, čime su mu motivacija i samopouzdanje samo rasli. Uzore ne može izdvojiti jer je, kako kaže, toliko velikana fotografije čijim radovima se divi.

— To mi je pokazala i konkurencija na ovom natječaju gdje na jednom mjestu možete vidjeti koliko talentiranih ljudi ima na svijetu – reći će nam ovaj Mostarac.

Foto Marijo Maduna, privatna arhiva / Marin Margeta

Objavljeno u tiskanom izdanju 24. ožujka 2021.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist