DuList IN

PRIPREMILA JANNETTE RAZUM Donosimo pet slatkih recepata za Uskrs

blank

Naša slatka suradnica iz Samobora Jannette Razum i ove je godine za Uskrs pripremila nekoliko recepata zbog kojih će vaš stol za ovaj blagdan izgledati još ukusnijim. Riječ je o pet slasnih recepata koji će se moći pronaći u njenoj novoj online kuharici za proljeće i Uskrs – spiralna torta s čokoladom i lješnjacima, mramorni kuglof sa sirom i višnjama, madeleines prhki keksi, kolačići od kokosa i kolač od mrkve. Uživajte!

Pripremila: Jannette Razum

SPIRALNA TORTA S ČOKOLADOM I LJEŠNJACIMA

blank

Biskvit s lješnjacima
6 jaja
100 g šećera
1 paketić vanilin šećera
70 g glatkog brašna
70 g mljevemih lješnjaka
1 ravna žličica praška za pecivo
2 žlice tople vode
2 žlice ulje

Čokoladna krema
300 ml mlijeka
1 prašak za puding s okusom čokolade
80 g šećera
150 g čokolade
80 g maslaca sobne temperature

Lješnjake tostirajte, ohladite i sameljite.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte vodu i ulje. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te mljevene lješnjake. Kuhačom lagano izmiješajte smjesu tako da se svi sastojci lijepo sjedine.
Pripremljenu biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (cca 30×35 cm) prekriven masnim papirom i pecite 20–25 minuta na tem­peraturi od 180 ºC. Pečeni biskvit odvojite od masnog papira i po dužini režite na 5 traka. Pazite da trake budu jednake širine.
Prašak za puding razmutite u malo mlijeka, a ostatku mlijeku dodajte šećer te ga zagrijte do vrenja. Dodajte razmućeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte čokoladu, mije­šajte dok se ne otopi. Kuhanu kremu premjestite u zdjelu za miksanje, površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu kremu izmiksajte s maslacem sobne temperature.
Trake biskvita premažite kremom, a malo kreme sačuvajte i za vanjsku stranu torte. Prvu traku premazane kore lagano zarolajte pa uspravno postavite na sredinu tanjura za posluživanje. Drugu traku rolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponav­ljajte dok ne dođete do kraja. Oko torte postavite obruč za tortu i učvr­stite ga pomoću spajalica ili neke kopče. Tortu spremite u hladnjak na sat vremena da dobro očvrsne, a zatim premažite i vanjske stranice preostalom kremom. Tortu po želji ukrasite krokantom od lješnjaka.

MRAMORNI KUGLOF SA SIROM I VIŠNJAMA

blank

Biskvitno tijesto
200 g maslaca sobne temperature
200 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
5 jaja
250 g glatkog brašna
½ praška za pecivo
30 g kakaa u prahu
8 žlica vruće vode

Nadjev od sira
200 g krem sira
1 vanilin šećer
1 žlica šećera
1 jaje
10 g gustina

Ostalo
1 velika teglica višanja

Višnje istresite u cjedilo i ostavite ih sa strane da se dobro ocijede.
Maslac sobne temperature izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dodavanja jaja smjesu dobro izmiksajte. Dodajte sol, prosijano brašno i prašak za pecivo.
Kakao razmutite s toplom vodom. Polovicu pripremljene biskvitne smjese premjestite u drugu zdjelu pa pomiješajte s razmućenim kakaom.
Za pripremu nadjeva krem sir pjenjačom razmutite s jajem, šećerom i gustinom.
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite. Naizmjenično dodajte svijetlu i tamnu smjesu te dobro ocijeđene višnje. Između slaganja biskvitne smjese i višanja, dodajte i nadjeva od sira. Pazite da nadjev minimalno dira rubove kalupa kako ne bi zagorio.
Kuglof pecite 50–55 minuta na 170°C. Pečeni kuglof ostavite 5 minuta u kalupu da se malo prohladi, a zatim ga pažljivo preokrenite i izvadite. Ohlađeni kolač po želji prelijte čokoladnom glazurom.

MADELEINES PRHKI KEKSI

blank

Sastojci
1 jaje
110 g maslaca
120 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
200 g glatkog brašna
20 g kakaa u prahu

U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, kakao, sol, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodajte maslac izrezan na kockice te ga prstima razmrvite u suhim sastojcima. Dodajte jaje pa umijesite tijesto. Po potrebi dodajte 1–2 žlice hladne vode.
Od navedenih sastojaka dobit ćete dovoljno tijesta za 24 kolačića.
Uzimajte komadiće tijesta, obli­kujte ih u kuglice te utisnite u Zen­ker kalup za Madeleines kolačiće. Kalup prethodno namastite i malo pobrašnite.
Kolačiće pecite 8–10 minuta na 180°C.
Ohlađene kolačiće umočite ili prošarajte otopljenom čokoladom.

KOLAČIĆI OD KOKOSA

blank

Biskvitno tijesto
2 jaja
80 g šećera
2 žlice ulja
40 g lješnjaka
70 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
15 g kakaa u prahu

Kokos krema
200 ml slatkog vrhnja
150 g bijele čokolade
50 g kokos mrvica

Lješnjake tostirajte, ohladite pa sameljite.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i uljem. Dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i lješnjake.
Kalup za kup kolačiće pažljivo namastite i pobrašnite kako kasnije ne bi imali problema s vađenjem tortica. Umjesto brašnom, kalupe možete posipati i prezlama ili mljevenim lješnjacima.
Pripremljenu smjesu ravnomjerno rasporedite u specijalni kalup za kup kolačiće, u svih 12 utora. Tortice pecite 10–12 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite jesu li pečene. Pečene tortice ostavite nekoliko minuta da se ohlade u kalupu, a zatim ih pažljivo izvadite van i ostavite da se do kraja ohlade na sobnoj temperaturi.
Za pripremu ganache kreme slatko vrhnje zagrijte do vrenja na laganoj vatri, a zatim ubacite nasjeckanu bijelu čokoladu. Miješajte dok se ne otopi. Na kraju umiješajte kokos mrvice.
Ostavite kremu da se malo prohladi pa ju mlaku ulijte u sve tor­tice. Ulijte kreme koliko možete pa kada se malo spusti (spustit će se jer će biskvit malo upiti) izlijte ostatak kreme. Kolačiće spremite u hladnjak na 2 sata, zatim ih ukrasite s malo šlaga i poslužite.

KOLAČ OD MRKVE

blank

Biskvitna smjesa
150 g maslaca
130 g šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
prstohvat soli
1 žličica cimeta
150 g naribane jabuke
200 g naribane mrkve
100 g mljevenih lješnjaka
150 g glatkog brašna
½ praška za pecivo

Nadjev od sira
1 jaje
200 g krem sira
30 g šećera
15 g glatkog brašna
2 žlice limunovog soka

Maslac sobne temperature izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dodavanja jaja smjesu dobro izmiksajte. Dodajte sol, mljevene lješnjake, brašno te prašak za pecivo i cimet. Dodajte sitno naribanu jabuku i mrkvu pa kuha­čom sjedinite smjesu tako da se svi sastojci lijepo povežu.
Za pripremu nadjeva krem sir pjenjačom razmutite s jajem, šeće­rom i limunovim sokom.
Polovicu pripremljene smjese izlijte u duguljasti kalup za kolač/ kruh. Kalup prethodno namastite i pobrašnite ili obložite masnim papirom. U smjesi napravite malu udubinu pa rasporedite nadjev od sira. Preko nadjeva od sira izlijte ostatak biskvitne smjese i lijepo ju zagladite.
Kolač pecite cca 50 minuta na 170°C. Pečeni kolač ostavite 5 minuta u kalupu da se malo prohladi, a zatim ga pažljivo preo­krenite i izvadite. Ohlađeni kolač prelijte otopljenom bijelom čokoladom.

Jannette Razum autorica je web portala Slatki svijet s receptima za torte i kolače te istoimenog webshopa u kojem možete pronaći raznovrsnu ponudu kalupa za kolače, posuđa i ostalih kuhinjskih pomagala.

Pročitajte još

Viktorijine anđelice u Dubrovniku proslavile djevojačku zabavu

Dulist

Gospar Ibrica se vratio na svoje skaline!

Dulist

‘Plavi cvijet’ redatelja Zrinka Ogreste u ljetnom kinu Jadran

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija