DuList IN

PRIPREMILA JANNETTE RAZUM Donosimo pet slatkih recepata za Uskrs

jannette razum

Naša slatka suradnica iz Samobora Jannette Razum i ove je godine za Uskrs pripremila nekoliko recepata zbog kojih će vaš stol za ovaj blagdan izgledati još ukusnijim. Riječ je o pet slasnih recepata koji će se moći pronaći u njenoj novoj online kuharici za proljeće i Uskrs – spiralna torta s čokoladom i lješnjacima, mramorni kuglof sa sirom i višnjama, madeleines prhki keksi, kolačići od kokosa i kolač od mrkve. Uživajte!

Pripremila: Jannette Razum

SPIRALNA TORTA S ČOKOLADOM I LJEŠNJACIMA

spiralna torta 2

Biskvit s lješnjacima
6 jaja
100 g šećera
1 paketić vanilin šećera
70 g glatkog brašna
70 g mljevemih lješnjaka
1 ravna žličica praška za pecivo
2 žlice tople vode
2 žlice ulje

Čokoladna krema
300 ml mlijeka
1 prašak za puding s okusom čokolade
80 g šećera
150 g čokolade
80 g maslaca sobne temperature

Lješnjake tostirajte, ohladite i sameljite.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte vodu i ulje. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te mljevene lješnjake. Kuhačom lagano izmiješajte smjesu tako da se svi sastojci lijepo sjedine.
Pripremljenu biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (cca 30×35 cm) prekriven masnim papirom i pecite 20–25 minuta na tem­peraturi od 180 ºC. Pečeni biskvit odvojite od masnog papira i po dužini režite na 5 traka. Pazite da trake budu jednake širine.
Prašak za puding razmutite u malo mlijeka, a ostatku mlijeku dodajte šećer te ga zagrijte do vrenja. Dodajte razmućeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte čokoladu, mije­šajte dok se ne otopi. Kuhanu kremu premjestite u zdjelu za miksanje, površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu kremu izmiksajte s maslacem sobne temperature.
Trake biskvita premažite kremom, a malo kreme sačuvajte i za vanjsku stranu torte. Prvu traku premazane kore lagano zarolajte pa uspravno postavite na sredinu tanjura za posluživanje. Drugu traku rolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponav­ljajte dok ne dođete do kraja. Oko torte postavite obruč za tortu i učvr­stite ga pomoću spajalica ili neke kopče. Tortu spremite u hladnjak na sat vremena da dobro očvrsne, a zatim premažite i vanjske stranice preostalom kremom. Tortu po želji ukrasite krokantom od lješnjaka.

MRAMORNI KUGLOF SA SIROM I VIŠNJAMA

mramorni kuglof2

Biskvitno tijesto
200 g maslaca sobne temperature
200 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
5 jaja
250 g glatkog brašna
½ praška za pecivo
30 g kakaa u prahu
8 žlica vruće vode

Nadjev od sira
200 g krem sira
1 vanilin šećer
1 žlica šećera
1 jaje
10 g gustina

Ostalo
1 velika teglica višanja

Višnje istresite u cjedilo i ostavite ih sa strane da se dobro ocijede.
Maslac sobne temperature izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dodavanja jaja smjesu dobro izmiksajte. Dodajte sol, prosijano brašno i prašak za pecivo.
Kakao razmutite s toplom vodom. Polovicu pripremljene biskvitne smjese premjestite u drugu zdjelu pa pomiješajte s razmućenim kakaom.
Za pripremu nadjeva krem sir pjenjačom razmutite s jajem, šećerom i gustinom.
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite. Naizmjenično dodajte svijetlu i tamnu smjesu te dobro ocijeđene višnje. Između slaganja biskvitne smjese i višanja, dodajte i nadjeva od sira. Pazite da nadjev minimalno dira rubove kalupa kako ne bi zagorio.
Kuglof pecite 50–55 minuta na 170°C. Pečeni kuglof ostavite 5 minuta u kalupu da se malo prohladi, a zatim ga pažljivo preokrenite i izvadite. Ohlađeni kolač po želji prelijte čokoladnom glazurom.

MADELEINES PRHKI KEKSI

madeleines 1

Sastojci
1 jaje
110 g maslaca
120 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
200 g glatkog brašna
20 g kakaa u prahu

U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, kakao, sol, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodajte maslac izrezan na kockice te ga prstima razmrvite u suhim sastojcima. Dodajte jaje pa umijesite tijesto. Po potrebi dodajte 1–2 žlice hladne vode.
Od navedenih sastojaka dobit ćete dovoljno tijesta za 24 kolačića.
Uzimajte komadiće tijesta, obli­kujte ih u kuglice te utisnite u Zen­ker kalup za Madeleines kolačiće. Kalup prethodno namastite i malo pobrašnite.
Kolačiće pecite 8–10 minuta na 180°C.
Ohlađene kolačiće umočite ili prošarajte otopljenom čokoladom.

KOLAČIĆI OD KOKOSA

kokos kolacici 1

Biskvitno tijesto
2 jaja
80 g šećera
2 žlice ulja
40 g lješnjaka
70 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
15 g kakaa u prahu

Kokos krema
200 ml slatkog vrhnja
150 g bijele čokolade
50 g kokos mrvica

Lješnjake tostirajte, ohladite pa sameljite.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i uljem. Dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i lješnjake.
Kalup za kup kolačiće pažljivo namastite i pobrašnite kako kasnije ne bi imali problema s vađenjem tortica. Umjesto brašnom, kalupe možete posipati i prezlama ili mljevenim lješnjacima.
Pripremljenu smjesu ravnomjerno rasporedite u specijalni kalup za kup kolačiće, u svih 12 utora. Tortice pecite 10–12 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite jesu li pečene. Pečene tortice ostavite nekoliko minuta da se ohlade u kalupu, a zatim ih pažljivo izvadite van i ostavite da se do kraja ohlade na sobnoj temperaturi.
Za pripremu ganache kreme slatko vrhnje zagrijte do vrenja na laganoj vatri, a zatim ubacite nasjeckanu bijelu čokoladu. Miješajte dok se ne otopi. Na kraju umiješajte kokos mrvice.
Ostavite kremu da se malo prohladi pa ju mlaku ulijte u sve tor­tice. Ulijte kreme koliko možete pa kada se malo spusti (spustit će se jer će biskvit malo upiti) izlijte ostatak kreme. Kolačiće spremite u hladnjak na 2 sata, zatim ih ukrasite s malo šlaga i poslužite.

KOLAČ OD MRKVE

kolac od mrkve 1

Biskvitna smjesa
150 g maslaca
130 g šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
prstohvat soli
1 žličica cimeta
150 g naribane jabuke
200 g naribane mrkve
100 g mljevenih lješnjaka
150 g glatkog brašna
½ praška za pecivo

Nadjev od sira
1 jaje
200 g krem sira
30 g šećera
15 g glatkog brašna
2 žlice limunovog soka

Maslac sobne temperature izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dodavanja jaja smjesu dobro izmiksajte. Dodajte sol, mljevene lješnjake, brašno te prašak za pecivo i cimet. Dodajte sitno naribanu jabuku i mrkvu pa kuha­čom sjedinite smjesu tako da se svi sastojci lijepo povežu.
Za pripremu nadjeva krem sir pjenjačom razmutite s jajem, šeće­rom i limunovim sokom.
Polovicu pripremljene smjese izlijte u duguljasti kalup za kolač/ kruh. Kalup prethodno namastite i pobrašnite ili obložite masnim papirom. U smjesi napravite malu udubinu pa rasporedite nadjev od sira. Preko nadjeva od sira izlijte ostatak biskvitne smjese i lijepo ju zagladite.
Kolač pecite cca 50 minuta na 170°C. Pečeni kolač ostavite 5 minuta u kalupu da se malo prohladi, a zatim ga pažljivo preo­krenite i izvadite. Ohlađeni kolač prelijte otopljenom bijelom čokoladom.

Jannette Razum autorica je web portala Slatki svijet s receptima za torte i kolače te istoimenog webshopa u kojem možete pronaći raznovrsnu ponudu kalupa za kolače, posuđa i ostalih kuhinjskih pomagala.

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić