Grad

ASEIZMIČKA SANACIJA Zavod za obnovu poboljšava stabilnost zgrada u povijesnoj jezgri

Grad Dubrovnik putem Zavoda za obnovu Dubrovnika provodi radove aseizmičke sanacije i obnove dijela krovova bloka zgrada u povijesnoj gradskoj jezgri, omeđenog ulicama Placa, Kovačka, Prijeko i Žudioska. Aseizmičkom sanacijom osigurava se veća otpornost blokova zgrada na potresna djelovanja, koja se postiže ukrućivanjem nosivih zidova injektiranjem te ugradnjom prstena od čeličnih natega u razinama međukatnih konstrukcija.

Predviđeno trajanje sanacije je osam mjeseci, a radovi su podijeljeni u dvije faze, s prekidom u protekloj godini u trajanju od četiri mjeseca zbog ljetne sezone. U listopadu je započelo izvođenje druge faze radova koja je u tijeku, a obuhvaća Žudiosku ulicu, Placu te južni dio Kovačke ulice. Sanacija se izvodi isključivo na vanjskim nosivim zidovima, budući bi za izvođenje radova na unutarnjim nosivim zidovima i međukatnim konstrukcijama bilo potrebno prethodno iseliti stanare prostora.

Radovi obuhvaćaju dopremu i postavu skele, injektiranje kamenih zidova, otucanje postojeće žbuke i ponovno žbukanje, otucanje fuga i fugiranje, ugradnju čeličnih natega, zaštitu pročelja hidrofobiranjem, sanaciju krovnih kanala, te dijelova krova. U prvoj fazi sanacije dovršeni su radovi u ulici Prijeko i sjevernom dijelu Kovačke.

Ugovorni izvođač radova je tvrtka „CON-TEH“ d.o.o, dok stručni nadzor vrši Ivana Mucić. Sanacija se provodi sukladno projektu Canosa inženjeringa d.o.o. uz potvrdu i nadzor Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Vrijednost cijelog projekta iznosi 2.9 milijuna kuna bez PDV-a, od čega se 2,6 milijuna kuna odnosi na građevinske radove, 200 tisuća kuna na projektantske usluge te 60 tisuća kuna za stručni nadzor.

Zavod za obnovu Dubrovnika od 2000. u kontinuitetu provodi aseizmičku sanaciju zgrada, na temelju karte oštećenja od potresa iz 1979. te karte mikroseizmičke rajonizacije povijesne jezgre Dubrovnika. Time se objektima u povijesnoj jezgri poboljšava stabilnost za 1-2 stupnja u odnosu na postojeću, a da to istovremeno ne zahtijeva iseljenje korisnika objekata.

Pročitajte još

Na parkingu Gradac oboljela dva stabla, u četvrtak stižu nova

Dulist

FOTO Predstavljen dubrovački dječji vodič ‘Đir po Gradu’

Dulist

PARKING STANARA KARINGTONKE Gradit će dodatnu etažu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija