Aktualno

ARHITEKTI PITAJU Tko je neboderima u Gruškom polju dodao 10 metara?

ARHITEKTI PITAJU Tko je neboderima u Gruškom polju dodao 10 metara?

Kad i kako je došlo do razlike između konačnog teksta Izmjena i dopuna prostornih planova i pročišćenog teksta objavljenog na stranicama grada, pita nadležni gradski upravni odjel izvršni odbor Društva arhitekata Dubrovnik.

Tim povodom Upravnom odjelu za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša te medijima uputili su sljedeće pismo:

– U više navrata Društvo arhitekata Dubrovnika, sudjelujući u javnim raspravama i kroz vijećnike na Gradskom vijeću, ukazivalo je na nedostatke, neusklađenost i nekvalitet prostornih planova.

Ovoga puta reagiramo na činjenicu da na stranicama grada u pročišćenim tekstovima Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika u članku 6.3. i Izmjena i dopuna Generalnog plana uređenja Grada Dubrovnika u članku 49.9. stoji slijedeći tekst:

«U okviru obuhvata planova užeg područja i propisanih arhitektonsko-urbanističkih natječaja na prostoru Gruškog polja, visina poslovnih građevina može biti viša od visine visokih građevina propisanih u članku 42. ove Odluke, ali ne veća od 35 m.»

U konačnom prijedlogu Izmjena i dopuna navedenih planova, kao i na javnoj raspravi u istom tekstu stajala je brojka 25 m.

Dakle, pojavila se razlika od 10 metara, tj. tri kata, tj veliki broj kvadrata poslovnog i stambenog prostora. Jedan aspekt ovoga čina su posljedice u prostoru. Jesu li baš potrebni neboderi od 35 metara visine pokraj ljetnikovaca u Gruškom polju i kad i gdje smo se to odlučili za njih?

Drugi aspekt je koruptivno i nezakonito djelovanje unutar same gradske uprave i strahovita činjenica da je javnost prilično ravnodušna na tu pojavu.

Pozivamo odgovorne iz Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša da nam odgovore kad i kako je došlo do razlike između konačnog teksta Izmjena i dopuna prostornih planova i ovog, pročišćenog teksta objavljenog na stranicama grada – napisali su iz Društva Arhitekata Dubrovnika.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist