Aktualno

“Apsurd je da imamo dvije shengenske granice”

"Apsurd je da imamo dvije shengenske granice"

Hrvatska udruga poslodavaca podružnica Dalmacija, održala je u restoranu Ragusa konferenciju za novinare na temu statusa poduzetničkih investicija u Dalmaciji s naglaskom na dubrovačko područje.

– Došlo smo kako bi ukazali na ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi hrvatsko poduzetništvo. Situacija nije laka, puno je nezaposlenih, a gospodarski projekti napreduju teško – rekao je uvodno Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora HUP-a podružnice Dalmacija koji se sa suradnicima sastao s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem.

– Razgovarali smo i o povezivanju juga Hrvatske. Apsurd je da imamo  dvije shengenske granice koja dijeli zemlju. Apsurd je da imamo  jednu schengensku granicu prema Crnoj Gori, a prema Splitu dvije. To se treba riješiti bilo mostom, bilo trajektom, bilo koridorom! Apsurd je da ćete iz Splita nakon ulaska Hrvatske u EU robu prebaciti bez problema, a u Dubrovnik nećete. To treba hitno rješavati – dodao je. Osvrnuo se i na izgradnju golfa na Srđu.

– Srđ je očito projekt koji je prošao i očekujem da se gradi, radi i da se pokaže pozitivna investicijska klima u Hrvatskoj, da se u Hrvatsku isplati ulagati. Neka Vlada maksimalno liberalizira tržište, spriječi barijere. S obzirom da mi pred ulazak u EU imamo pad BDP-a 0,2 posto, a Srbija rast od 1,5 posto, poručujem da se treba vidjeti gdje se griješi, neka se pravila ne mijenjaju na pola utakmice – poručio je.
Na novinarsko pitanje  vidi li i gdje državni interes golf projekta na Srđu, odgovorio je:

– Ne bih u to ulazio, vidio sam da je projekt legalan, a čiji je interes veći ili manji, u poduzetništvu se ne gleda na taj način. S obzirom da građani nisu izašli na referendum u onom broju koji je potreban, stvopreni su svi preduvjeti da se on nastavi u okviru zakonske regulative. Ne gledam to kao investiciju jedne tvrtke, grupacije već kao investicijski projekt grada, Dalmacije, Hrvatske od milijardu eura. A od njega imat će velike koristi i gradski proračun.  

Poznati dubrovački ugostitelj Ivan Rudenjak, inače član Izvršnog odbora HUP-a podružnice Dalmacija istaknuo je kako „Dubrovnik ipak dobro jedri“.
– Država nam treba biti partner. Imamo oko 85 tisuća obrtnika i 25 tisuća malih i srednjih poduzetnika. Kada bi svaki uz subvenciju zaposlio po jednu nezaposlenu osobu, riješili bi pitanje nezaposlenosti. Imamo važne projekte, no nedozvoljavaju se radovi, ne davaju se dozvole. Sve trebamo ubrzati kako bi doveli investicije u Hrvatsku – naglasio je Rudenjak.

Na novinarsko pitanje je li upoznat sa činjenicom da je još 2006. podnesena ustavna tužba vezano za golf na Srđu, koja je u postupku od 2006., te da su podnesene još dvije, Hrvoje Marušić odgovorio je :
– Pravorijek nisam vidio, a on mora biti poznat. Svakako one bi se trebale što prije riješiti, te neka Ustavni sud kaže svoje, te ako se pokažu nelegalnosti, neka se one isprave. Investitor jednostavno mora znati što, gdje i kako može uložiti i graditi. To nam u Hrvatskoj nedostaje, a poduzetnicima fali da im se reće „tu i tu se može to i to“. U Hrvatskoj se još uvijek sve može promijeniti preko noći, a svaka odluka ovisi o „lokalnom šerifu“ koji je može promijeniti preko noći. Dakle, veliki je problem sporost pravoduđa, uvijek nešto visi u zraku, a takva odluka mora se donijeti u roku 15 do 30 dana – poručio je.

Na konferenciji za novinare nazočila je i Vesna Ivić Šimetin, direktorica regionalnog ureda HUP-a.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist