DuList INUrednički izbor

Antoneta Alamat Kusijanović i Gracija Filipović nominirane za Gotham Award

Antoneta Alamat Kusijanović i Gracija Filipović nominirane za Gotham Award

Redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović nominirana je za svoj višestruko nagrađivani dugometražni prvijenac Murina u kategoriji najboljeg redatelja debitanta (The Bingham Ray Breakthrough Director Award), a za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer) nominirana je glavna glumica Murine, Gracija Filipović. Nagrade nezavisnim ostvarenjima 32. put dodjeljuje Gotham Film & Media Institute, a pobjednici će biti poznati na svečanoj dodjeli 28. studenog u New Yorku, prenosi HAVC.

Murina je svjetsku premijeru imala 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se odmah i ovjenčala Zlatnom kamerom (Camera d’Or) za najbolje debitantsko ostvarenje. Film je do danas prikazan na više od 60 festivala i osvojio je preko 20 priznanja i nagrada. Uz prestižnu cannesku, tu je i nagrada za najbolji film u Hamptonsu, kao i nagrada Femme Du Cinema u Les Arcsu u Francuskoj uručena Antoneti Alamat Kusijanović kao najperspektivnijoj redateljici godine. Na domaćem terenu, Kusijanović je za Murinu osvojila i godišnju nagradu “Vladimir Nazor” koju Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje najboljim umjetničkim ostvarenjima.

Gracija Filipović, koja nosi glavnu ulogu u filmu, u veljači ove godine osvojila je i Shooting Stars priznanje koje, u sklopu Berlinalea, dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion.

Scenarij uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović supotpisuje Frank Graziano. Uloge u filmu nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curts. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). Distributer za teritorij Sjeverne Amerike je Kino Lorber.

Uz Antonetu Alamat Kusijanović, za nagradu za najboljeg debitanta (The Bingham Ray Breakthrough Director Award) nominirani su i: Charlotte Wells (Aftersun), Owen Kline (Funny Pages), Elegance Bratton (The Inspection), Beth de Araújo (Soft & Quiet) i Jane Schoenbrun (All Going to the World’s Fair).

Uz Graciju Filipović, za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer) nominirani su i: Anna Cobb (We’re All Going to the World’s Fair), Frankie Corio (Aftersun), Anna Diop (Nanny) i Kali Reis (Catch the Fair One).

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist