DuList IN

Anin mali vodič kroz penganje

Anin mali vodič kroz penganje

Penganje je tradicija koja se u nas prenosi ‘s koljena na koljeno’, ali imam osjećaj da sve manje ljudi zna i želi to raditi. Meni to dođe kao jedna vrsta meditacije, jer kada sjednem i krenem, mogu satima vući poteze i osmišljavati nove dizajnove. Zato vam donosim vodič za penganje u neko­liko koraka, u nadi da ćete se odvažiti i iskušati u ovoj zabavnoj i opuštajućoj aktivnosti, ali prije svega i doprinijeti očuvanju ove lijepe tradicije.

Pripremila Ane Čerjan

Penganje je proces nanošenja vru­ćeg pčelinjeg voska na jaja, koja se onda kuhaju u boji po izboru, tradici­onalno u boji koja se skuha od kora od luka, ali može biti i bilo koja druga boja. Za penganje vam treba pravi pčelinji vosak, drvena olovka ili drvce od loze, glavičasta iglica i posuda ili zdjelica za vosak. Od glavičaste iglice i drvca ili olovke se pravi penica, tako da se glavičasta iglica zabode u drvce (ili u drvenu olovku). Ja pengam u maloj keramičkoj posudi koja inače služi za aromatična ulja. Kada se vosak otopi, igla se namače u vrući vosak i brzim i spretnim potezima nanosi na jaje. Tu treba pustiti maštu na volju i imati mirnu ruku, a što više jaja napengate, postajete i bolji.

Proces penganja:

• Noć prije izvaditi jaja iz frižidera
• Prije početka, staviti vosak da se otopi
• Izabrati mustru po kojoj će te raditi ili zamisliti u glavi dizajn koji biste željeli
• Probati nekoliko poteza na papiru da se ruka ‘zagrije’
• Brzim pokretima opengati mustru na jaje

I to je to! Kada su sva jaja gotova, treba ih opiturati i skuhati, a tu su opcije beskrajne, od kupovnih do pri­rodnih boja, koje god da izaberete nećete pogriješiti. Kod penganih jaja važno je da kad ih stavljate kuhati da je voda s bojom hladna i posoljena i da jaja kuhate otprilike 25–30 minuta na najnižoj temperaturi.

Znat ćete da su gotova kad vidite na površini vode da je vosak isplutao. Kada su kuhana, pažljivo ih ožicom izvadite, stavite na krpu s kojom očistite preostali vosak i namažete ih korom od pancete ili uljem za sjaj.

Nekoliko savjeta za najbolje rezultate:

• za prirodnu plavu boju koristite crveni kupus i obavezno uzmite jaja bijele kore, dok za onu klasičnu bordo/smeđu iz luka su se pokazala bolja ona žute kore
• birajte što veća jaja, glatke kore, bez puno točkica i oštećenja po sebi
• jaja koja se pengaju neka budu sobne temperature
• koristite pravi pčelinji vosak
• vosak prilikom korištenja mora biti vruć
• kod kuhanja ni slučajno koristiti ocat (pojede vosak)
• voda ne smije ni u jednom trenu prokuhati da se jaja ne bi slomila

Anin mali vodič kroz penganje Anin mali vodič kroz penganje Anin mali vodič kroz penganje Anin mali vodič kroz penganje

Anin mali vodič kroz penganje

Tradicionalno, prvo jaje na Uskrs se darivalo najdražoj osobi, a tek onda drugim dragim ljudima. Znače­nje Uskrsa je ljubav – pa možda baš ovog Uskrsa svoje malo remek-djelo poklonite svojoj simpatiji ili nekoj dragoj osobi koju će to baš razveseliti.

Ako vam penganje krene od ruke, ovo su neke od poruka koje možete ispisati: ‘Ovaj cvijetak bijele boje, tebe ljubi srce moje.’, ‘Ovo jaje mali dar, a velika lju­bav.’, ‘Malo jaje našarat ću, koga volim, regalat ću.’, ‘Ovo jaje na dar ide, da ga tvoje oči vide.’… Dajte mašti na volju, opustite se, poigrajte s raznim šarama i najvažnije, zabavite!

Želim Vam sretan i blagoslovljen Uskrs ispunjen veseljem i dragim ljudima!

Anin mali vodič kroz penganje

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist