Peškafondo

Androve “stilske vježbe”

Androve "stilske vježbe"

Živ, živ, živ ni'ko nije kriv… Ma ne, nisam trebala tako početi. 'Vićan i ja izjavili smo da nismo krivi'! E to je pravi početak.

A baš to je gradonačelnik Dubrovnika, onaj s uskočkom optužnicom, izjavio u ponedjeljak nakon što je kročio kroz vrata sudnice. Nakon par sati provedenih na Županijskom sudu u Splitu, novinari su mu gurnuli 'krušku pod njušku' i on je u diktafon, u svom stilu, izbaljezgao svega i svačega. I ovaj put javnosti je spretno servirao niz njemu prihvatljivih teza, pa je počeo recitirati govor kojeg vjerojatno mjesecima priprema poput nekih 'stilskih vježbi' pred ogledalom.

I nije bitno što je gradonačelnik Grada Dubrovnika baš u tom trenutku izašao iz sudnice, bitno je što Grad nije vlasnik zidina, već s njima upravlja udruga građana. Ma od Vlahušića se nije ni očekivalo da će recimo biti suzdržan, da će barem jednom zatvoriti usta i reći da nema komentara. Ma nije lud. On je vidio svoju prigodu, njega je dočekalo desetak njemu nepoznatih splitskih novinara, i čim ih je ugledao znao je da je to izvrsno mjesto za novu podvalu, za novo lansiranje svojih izokrenuth teza u javnost. Jer, 'ko njega u Dubrovniku više zaozbiljno shvaća. U Splitu mu je svanulo, dočepao se novih 'žrtava'.

A da je Vlahušić pripremao teren danima svjedoči i otužna jadikovka koju je poslao ministrici kulture, onoj istoj s kojom se nije susreo, kako je to obznanio, par tjedana ranije. Tako je sve svoje tjeskobe i težnje ispustio na papir pa si olakšao dušu. Neki to rade na nekim drugim mjestima, ali eto Vlahušić je to napravio po papiru. U podužem pismu opalio je opet naravno po onoj istoj privatnoj udruzi, Društvu prijatelja dubrovačke starine.  

Ma od Vlahušića se nije ni očekivalo da će recimo biti suzdržan, da će barem jednom zatvoriti usta i reći da nema komentara. Ma nije lud. On je vidio svoju prigodu, njega je dočekalo desetak njemu nepoznatih splitskih novinara, i čim ih je ugledao znao je da je to izvrsno mjesto za novu podvalu, za novo lansiranje svojih izokrenuth teza u javnost. Jer, 'ko njega u Dubrovniku više zaozbiljno shvaća. U Splitu mu je svanulo, dočepao se novih 'žrtava'

A u tom pismu, kojeg je poslao ministrici, a istovremeno i čitavoj hrvatskoj javnosti, iznio je kako nije pravo i pošteno da na račun tamo neke privatne udruge liježe novac od zidina (iako je činjenica da ta ista udruga polovicu novca, temeljem ugovora, isplaćuje na račun Grada Dubrovnika i da se taj isti novac troši nenamjenski!). Nego nije Vlahušić u svom slatkorječivom pismu otkrio ministrici svoj pravi naum.

To je izlajao na jednoj komercijalnoj televiziji pred par dana u svom jednosatnom EPP showu. Tamo se lanuo da mu nije problem dijeliti novce samo s Društvom prijatelja dubrovačke starine, njega smeta i dio kojeg DPDS uredno uplaćuje Državi. Ma on bi se dočepao i vražjeg PDV-a, jer ulaznice prodane u sustavu kulturne ustanove, obrazložio je na TV-u, ne podliježu državnim nametima.

Vlahušićev pakleni plan je dočepat se svega što miriše na lovu. Oduzet DPDS-ovcima novce koje ulažu u obnovu baštine, državnu blagajnu ostaviti zakinutom za desetak milijuna kuna godišnje, pa tad novce trošit na plaće, prezentacije, putovanja i sve sitne radosti koje su mu se posljednjih godina na čelu Grada omilile.

Ako to ima namjeru radit Milanovićevoj vladi, što bi tek činio kakvom političkom neprijatelju… Takav nam je naš Vlahušić, samo to oni očito još nisu skontali…
 
Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović