Politika

Andro Vlahušić: Upravljanje imovinom najvažniji je zadatak svake gradske uprave

andro vlahusic013

Gradski vijećnik Andro Vlahušić poslao je priopćenje medijima u kojem među ističe kako je ‘upravljanje imovinom grada Dubrovnika najvažniji zadatak svake gradske uprave’.

Prenosimo ga u cijelosti u nastavku.

‘Pred dva dana završeno je javno savjetovanje na temu Strategija upravljanja imovinom grada Dubrovnika u razdoblju 2023. – 2029. godina. U Pisanom prijedlogu uputio sam brojne prijedloge kako konkretno unaprijediti upravljanje imovinom grada Dubrovnika na slijedećim područjima : Zemljišta, Stanovi, Poslovni prostori, Javne površine, Kulturna dobra i Trgovačka društva u vlasništvu grada Dubrovnika.

Svaki prijedlog je vrlo konkretan, financijski isplativ, te razvojno i socijalno održiv. Poštujući načela Strategije koja kaže, da se imovinom grada Dubrovnika treba upravljati po modelu Dobroga gospodara, priloženi su i službeni podaci Ministarstva financija RH, te službeni podaci grada Dubrovnika, dobiveni iz Izviješća o izvršenju proračuna grada Dubrovnika kroz višegodišnje razdoblje.

U prijedlozima date su usporedbe zarade od imovine svih gradova sjedišta županija u Hrvatskoj i grada Zagreba, kroz tri godine, 2018., 2019. i 2020. godinu.

U tekstu je i tablica prihoda grada Dubrovnika od najma poslovnih prostora i javnih površina od 2006. godine do 2022. godine kroz razdoblja tri gradonačelnika grada Dubrovnika, gđe Dubravke Šuice, mene i gospodina Mata Frankovića iz kojih je vidljivo kako se upravljalo istima. Grad Dubrovnik je drugi grad u Republici Hrvatskoj po prihodu od imovine odmah iza grada Zagreba, koji je u 2019. godini od imovine uprihodio 430 milijuna kuna, grad Dubrovnik 189 milijuna kuna, a slijedeći su gradovi Rijeka sa 105 milijuna kuna i Split sa 68 milijuna kuna.

Najvažniji prihod od imovine dolazi od Dubrovnik carda, ulaznica za zidine , te najma javnih površina i poslovnih prostora, što čini 90 % godišnjih imovinskih prihoda. U tekstu je tablica sa brojem prodanih ulaznica za zidine i brojkama prodanih Dubrovnik carda, te godišnjim prihodima od istih kroz razdoblje 2010. – 2022. godina. Do 2010. godine grad Dubrovnik nije imao nikakav prihod od dubrovačkih zidina, a sva kulturna dobra , uključujući i muzeje imala su manje prihodeod rashoda. Uvođenjem Dubrovnik carda i njegove digitalne verzije Dubrovnikpassa, te naplatom samo dijela ulaznice za zidine bilo je moguće smanjiti stopu prireza sa 15 na 10%, te voditi uspješno grad bez velikoga kreditnoga zaduženja.

Vlada Republike Hrvatske predlaže ukidanje prireza, svim gradovima u Republici Hrvatskoj, koji proračunu grada Dubrovniku donese godišnje petnaestak milijuna kuna. Brojni hrvatski gradovi nakon ukidanja prireza naći će se u ozbiljnim financijskim teškoćama.
Za grad Dubrovnik je to dobra mjera koja će omogućiti veće plaće građanima, a proračun će se puniti kroz Lex Vlahušić prihode, koji turisti direktno plaćaju u proračun grada. Prošle godine su turisti u proračun grada uplatili 127 milijuna kuna ili svaku treću kuna izvornoga proračuna.

Dobri financijski učinci mjera uvedenih pred dvanaest godina , kroz odgovorno upravljanje gradskom imovinom , modelom dobroga gospodara nastavljaju se i ove godine. U travnju mjesecu prodaja Dubrovnikpassa donijela je skoro osam milijuna kuna prihoda, a do kraja godine prihodi od ulaznica za zidine i Dubrovnik passa bit će značajno iznad sto milijuna ili deset puta veći od prihoda od prireza.

Idućih godina i desetljeća prihodi od imovine kontinuirano će rasti, te donositi više od polovice prihoda proračuna grada Dubrovnika u razdoblju do 2029. godine.

Cilj koji sam postavio davne 2009. godine do kraja desetljeća, biti će ispunjen. Pola gradskoga proračuna plaćaju direktno turisti, a drugu polovicu plaćaju poduzetnici i građani Dubrovnika.

Pozivam gradsku upravu da na web stranicama objavi sve pristigle komentare, primjedbe i prijedloge kako bi građani dobili uvid u najvažniju obavezu svake gradske uprave, upravljanje imovinom grada Dubrovnika.

U prilogu dostavljam pisani prijedlog upućen Upravnom odjelu za gospodarenje nekretninama, sa konkretnim mjerama unapređenja upravljanja imovinom grada Dubrovnika do 2029. godine.’

Pročitajte još

Gradsko vijeće zbog 176 točaka u dva dana! Ponavlja se dio natječaja za dozvole na pomorskom dobru

Dulist

ANDRO VLAHUŠIĆ Prometne gužve ne rješavaju stupićima na Pilama, nego semafori na Ilijinoj glavici

Dulist

HDZ ZADOVOLJAN Pezo, Franković i Dobroslavić zahvalili su se biračima nakon izbora za Europski parlament

Dulist