Politika

Preminuo je Nikica Valentić, bivši predsjednik Vlade

03.01.2017., Zagreb - Bivsi premijer i poduzetnik, Nikica Valentic. "nPhoto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
03.01.2017., Zagreb - Bivsi premijer i poduzetnik, Nikica Valentic. "nPhoto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nikica Valentić, početkom 90-tih predsjednik Vlade Republike Hrvatske te saborski zastupnik u dva mandata, preminuo je ovu srijedu. Rođen u Gospiću 24. studenog 1950. godine, pravnik i političar Valentić imao je uistinu bogat životni put. Diplomirao je 1974. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, piše enciklopedija.hr, a kao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bio je saborski zastupnik u dva mandata (1992.–93. i 1995.–2000.) te predsjednik vlade od 3. rujna 1993. do 7. studenoga 1995. godine.

Za njegova je mandata pokrenut antiinflacijski program te je kao nova valuta uvedena kuna. Tijekom njegova mandata, u kolovozu 1995. hrvatska vojska i policija izvele su operaciju Oluja koja je u konačnici dovela do kraja rata u Hrvatskoj. Za mnoge je ratni premijer Nikica Valentić bio i jedan od najuspješnijih hrvatskih premijera, ističe Slobodna.

03.01.2017., Zagreb – Bivsi premijer i poduzetnik, Nikica Valentic.

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Pročitajte još

Hoće li biti na listi za parlamentarne izbore? Franković: ‘Nadam se da ne’

Dulist

Anita Bonačić Obradović poziva na dijalog: Buka je podigla buku!

Dulist

Vlahušić ima plan kako građanima povećati plaće za nekoliko tisuća kuna godišnje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija