Aktualno

Andro Vlahušić: ‘Reforma zdravstva ispunjava želje skupog i neefikasnog sustava’

Bivši ministar zdravstva i gradski vijećnik Andro Vlahušić komentirao je u Novom danu N1 televizije reformu zdravstva.

-Ključno je da bolesnici budu u prvom planu. Nažalost, oni su u drugom palnu i reformom se nastoji ispuniti sve želje zdravstvenog sustava. Bolesnici ostaju u drugom planu. Plaćat će veće participacije, dobit će nešto malo, a sustav se nije reformirao. On je preskup i neefikasan. Glavni cilj reforme bi uvijek moralo biti to da sustav bude efikasniji, da građanima daje više – kaže Vlahušić.

Vlahušić smatra je sporedno tko je vlasnik bolnica. Bolnice se u potpunosti plaćaju iz proračuna, sve njihove dugove podmiruje Ministarstvo financija i takva je situacija već desetljećima. Županije su određivale samo tko će biti ravnatelji i tko će sjediti u upravnim vijećima bolnica, objašnjava Vlahušić. Prema njegovim podacima, Hrvatska još uvijek ima previše bolničkih postelja na 100 tisuća stanovnika (više od planiranih 11 tisuća), a nije smanjeno ni prosječno vrijeme liječenja u bolnicama, koje je ova Vlada planirala skratiti s pet na tri dana.  Što se tiče listi čekanja, Vlahušić kaže da ove godine možemo još pronaći opravdanje za njih.

-Recimo da postoji objektivan razlog, imali smo pandemiju. Ovu godinu bismo trebali anulirati i reći da to nije objektivan pokazatelj. Hrvatska bi umjesto lista čekanja mogla uvesti termin pregleda. Umjesto da se naručujete, dobijete termin pregleda od specijalista. Prije 15 godina smo to imali. Danas je to apsolutno moguće, ističe Vlahušić te dodaje:

-Kako riješiti dopusnki rad liječnika? Neki će se sjetiti da je 2002. potpuno ukinut dopunski rad jer je Ustavni sud rekao svi ili nitko. Danas treba dopustiti da ljudi rade privatno, ali da se napravi povjerenstvo i svatko tko želi raditi privatno da pokaže koliko je ostvario posla u javnom sektoru, kolike su mu liste čekanja, kakva su mu primanja… Neka to bude jednom mjesečno, u dva ili tri mjeseca, potpuno javno objavljeno. Pa neka oni koji žele raditi privatno imaju na to pravo, ali njihov rad u privatnom sektoru ne smije ugrožavati onaj u javnom sektoru. Tako je to potpuno transparetno i nitko se ne može žaliti, govori Vlahušić za N1. Više pročitajte ovdje. 

 

Pročitajte još

MARO I DOMINKO RADIĆ Spašavali su živote – jedan na moru, drugi u bolnici

Mia Njavro Banić

DRAGOVOLJAC DOMOVINSKOG RATA ROBERTO MACHIEDO Generacijo, iskazali smo se i obranili!

Mia Njavro Banić

TUGA I PONOS Dan kad je obranjena sloboda

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija