Grad

ANDRO VLAHUŠIĆ ‘Možemo birati živjeti siromašno od visokih poreza ili kvalitetno od inovativnih turističkih proizvoda’

ANDRO VLAHUŠIĆ 'Možemo birati živjeti siromašno od visokih poreza ili kvalitetno od inovativnih turističkih proizvoda'

Na idućoj sjednici Gradskoga vijeća usvojit će se nove cijena Dubrovnikpassa za narednu godinu, koje će biti izražene samo u eurima. Povećanje u odnosu na ovogodišnje cijene biti će neznatno, te izraženo samo u eurima. Jednodnevni Dubrovnik pass koštati će 35 eura, trodnevni 45 eura ili 15 eura dnevno, a sedmodnevni 55 eura ili 8 eura dnevno. Cijena ulaznica za zidine bit će 35 eura, ista kao cijena jednodnevnoga Dubrovnikpassa. Uvest će se i novi Dubrovnikpass namijenjen digitalnim nomadima – nabrojit će za početak svog priopćenja Andro Vlahušić, nezavisni gradski vijećnik i član Povjerenstva za praćenje projekta Dubrovačka kartica.

Prenosimo dalje priopćenje za javnost o ulaznicama za zidine i Dubrovačkoj kartici, ‘najizdašnijim prihodima proračuna Grada Dubrovnika’.

2010. godine uveo sam naplatu dijela ulaznica za zidine i prodaju Dubrovnikcarda čime je omogućena, prvi puta, direktna uplata turista u dubrovački proračun. U proteklih trinaest godina prodano je 10.2 milijuna ulaznica za zidine, te 950 tisuća Dubrovnikcarda i nove digitalne verzije Dubrovnik passa. Ukupno jedanaest milijuna sto pedeset tisuća ulaznica za zidine i dubrovačkih kartica.

U gradski proračun od ulaznica za zidine uplaćeno je 495 milijuna kuna ili prosječno po svakoj prodanoj ulaznici 49 kuna. U istome razdoblju od prodaje Dubrovnik carda zarađeno je 210 milijuna kuna. Prosječna prodajna vrijednost Dubrovnik carda iznosila je 212 kuna. Od bruto cijene Dubrovnikcarda 60 posto je direktni prihod gradskoga proračuna i komunalnoga društva Libertas, a ostalo DPDS-a i ugovornih partnera. Ukupni gradski prihod u razdoblju od kada sam uveo oba prihoda iznosi 635 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci tekuće godine prodano je 480 tisuća ulaznica za zidine i uprihodovano 50 milijuna kuna, prosječno 104 kune po ulaznici. Istovremeno je prodano 141 tisuća Dubrovnikpassa po prosječnoj cijeni od 270 kuna, u bruto iznosu od 38 milijuna kuna, dok je neto prihod grada iznosio 28 milijuna kuna.
Očekivani prihod u tekućoj godini od ulaznica za zidine bit će 56 milijuna kuna, dok će prodaja Dubrovnikpassa biti najveća dosada i iznositi će 46 milijuna kuna. Ukupno 102 milijuna kuna.

Kupci ulaznica za zidine imali su samo jednu atrakciju dok su kupci Dubrovnik passa prosječno konzumirali tri atrakcije od čega brojne van povijesne jezgre. Za istu cijenu dobili su tri puta više sadržaja uz brojne popuste u trgovinama i restoranima. Dobili su pravu vrijednost za novac, smanjili gužvu u povijesnoj jezgri i na prometnicama, poslali punu sliku destinacije Dubrovnik u svijet.

Trend prodaje Dubrovnikpassa u odnosu na prodaju ulaznica za zidine neprestano raste, te posebno ohrabruju rezultati rujna mjeseca. Od kada su uvedeni, dubrovačka kartica je činila 9 posto od broja ukupno prodanih ulaznica za zidine i Dubrovnik card, dok je u rujnu mjesecu iznosila 34 posto.

Zbog toga će u narednoj godini osim novih cijena i uvođenja Dubrovnikpassa za digitalne nomade trebati uvesti i brojne nove proizvode kako bi prodaja Dubrovnik passa postala jedina ulaznica za pojedinačne i grupne posjete dubrovačkim baštinskim i kulturnim atrakcijama. Pred nama su izazovi uvođenja grupnoga Dubrovnik passa, određivanja cijena i ponuda za zimsku sezonu, uvođenje večernjih atrakcija, kada je u povijesnoj jezgri veća gužva nego tijekom dana, uključivanje građana i poduzetnika u prodaju najvažnijega gradskoga turističkoga proizvoda.

Dubrovnik je mali grad sa velikim socijalnim i razvojnim potrebama. Možemo birati, živjeti Siromašno od visokih poreza nametnutih građanima i poduzetnicima ili živjeti Kvalitetno, od prodaje inovativnih turističkih proizvoda temeljenih na gradskoj imovini, naslijeđenoj i novostvorenoj.

Potrebno se zapitati kako bi izgledao život grada da se proteklih godina nije uplatilo u gradski proračun 635 milijuna kuna ili ove godine 85 milijuna kuna od ulaznica za zidine i prodaje Dubrovačkih kartica. Koliki bi građani ostali bez socijalnih davanja, koliki poduzetnici bez potpora, a grad bez izgrađenih investicija.
Potrebno se zapitati i kakav bi život grada bio da se ispoštovao Zakon o obnovi spomeničke baštine Dubrovnika iz 2014. godine, kojim su zidine vraćene građanima Dubrovnika, a gradski proračun bio bogatiji za dodatnih 600 milijuna kuna, te na raspolaganju imao 1.2 miljarde kuna za gradske socijalne, baštinske i razvojne projekte.

Andro Vlahušić
Nezavisni Gradski vijećnik
Član Povjerenstva za praćenje projekta Dubrovačke kartice

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist