Aktualno

Andrej Plenković: ‘Ovo je most koji povezuje. Ovo nije most koji dijeli’

Andrej Plenković: 'Ovo je most koji povezuje. Ovo nije most koji dijeli'

Na svečano spajanje Pelješkog mosta došao je i premijer Andrej Plenković.

– Zaista mislim da je ovo bitan projekt za Hrvatsku. Veliki je ovo događaj koji smo uspjeli ostvariti uz pomoć naših prijatelja u Europi i Kini. Ovo je najbolji dokaz kako članstvo u EU pomaže Hrvatskoj da realizira svoje nacionalne prioritete. Da ne govorim što ovo znači za Dubrovnik, Pelješac, Korčulu, promet i turizam. Ovo je strateški projekt. Sretni smo! – rekao je Plenković te je naglasio da su se razgovori između Hrvatske i BiH vodili 15 godina.

– Sve smo razjasnili. Dragan Čović je pomogao da se razumijevanje proširi među drugim strankama i institucijama u BiH. Most je na najvišoj razini visok 55 metara. To je 20 metara više nego pomorski putevi ispod mostova na Velikim jezerima. To je most ispod kojega, da je tu, prošao bi i Titanic. Neškodljivi prolaz ispod mosta prema Neumu je neupitan – naglasio je.

– Ovaj most će biti svima na zajedničko dobro u smislu arhitektonskog ostvarenja. Ovo je most koji povezuje. Ovo nije most koji dijeli. Trebamo ga zajednički osjećati Hrvatska i Bosna i Hercegovina – rekao je i dodao da je ovo važan trenutak u tehničkoj izradi mosta i fizičko spajanje Komarne i Brijeste.
– Realiziran je strateški interes Hrvatske. On daje ogroman impuls suradnje Hrvatske i BiH, važan je za tamošnje Hrvate, kreira neraskidivu vezu Hrvatske i Kine, a sve se ovo događa zahvaljujući našem članstvu u EU te prijateljima u Europi. Kada bude pravo, svečano otvaranje, pozvat ćemo ih svih. Važno je da to bilježimo dostojanstveno. Ovo je jedna vrlo bitna etapa za hrvatski narod u domovini i izvan nje. Želim zaista zahvaliit županu Nikoli Dobroslaviću, našim kolegama Branku Bačiću, Luki Bebiću, Dubravki Šuici, Franu Matušiću, Mato Frankoviću brojnim akterima koji su sustavno zagovarali u svakom kontekstu da se sagradi Pelješki most. Oni su iz pozicije juga Hrvatske dobro znali što to znači. Spajamo dva Hrvatska kopna nakon 300 godina, rješavamo pitanje prelaska zauvijek, a sve u prijteljskim odnosima s BiH – rekao je Plenković.
Tom prilikom dodao je kako je ovo projekt na kojem su radile mnoge hrvatske Vlade, a njegova se našla u najpovoljnijem trenutku da ga realizira.
– Ovo je svegeneracijski projekt i kao takvog ga trebamo doživljavati. Našalio sam se prije dva dana da se on ne smije pretvoriti u četvrtu epizodu Maloga mista kada se govori o tome tko je više dao. Ovdje je svatko doprinio. Mi smo ga realizirali u trenutku kad smo bili najsnažniji. Svi su pokušavali, a mi smo došli kad su se stvorile pretpostavke za financijska sredstva, natječaje, odabir izvođača. Vodite računa da je ovaj mjesec spojen tri mjeseca prije planiranog roka, unatoč COVID-u – napomenuo je.
Medijima se nakon njega obratio predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist