Kultura

[‘ANATOMIJA KRAJOBRAZA’] Dubravka Tullio izlaže u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik

U utorak, 6. rujna u 19.30 sati u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik otvara se izložba akademske slikarice Dubravke Tullio. Samostalna izložba predstavlja nove radove slikane u tehnici akrila i ugljena na platnu rađene u periodu od 2019. do 2022. godine, kao i ranije radove koje autorica nije izlagala u svojim prijašnjim izložbama. Izložba će biti otvorena do 6. rujna 2023. godine.

Povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe Jelena Tamindžija Donnart navodi u katalogu kako radovi Dubravke Tullio „ne nastoje pažljivo konstruirati priču, krenuti od početka i postepeno razvijati fabulu, podizati čitatelju pažnju intrigantno nezavršenim poglavljima kako bi ih nagnali na daljnje čitanje. Njezine su slike tek pauza u čitanju, otrgnuta stranica iz knjige čijeg se naslova ne možemo sjetiti, zaustavljen trenutak u protoku života.
Postavljene kao protuteza prolaznosti trenutka, djela iznjedrena u tehnici akrila i ugljena na platnu uspijevaju zaustaviti vrijeme i pažnju usmjeriti na detalje svijeta kojima smo okruženi.
Ti fragmenti svijeta koje primjećujemo tek kad nas naša vlastita introspekcija odvede u duboke misli popraćene zadubljenim pogledom, oživljavaju pred nama otkrivajući nam svo bogatstvo utkano u njihov mikrokozmos. U taj svijet umjetnica uranja forenzički promatrajući svaku pukotinu u stijeni koju oplakivaju valovi svjedočeći Heraklitovoj stalnoj mijeni, u svakoj nagrešpanoj bori čempresove kore koja je zaustavljena u smoli. S poštovanjem poput franjevca koji iščitavajući tajne vrta, pokušava dosegnuti do skrivenih znanja prirode, Tullio se postavlja u ulogu istraživača, pomnog promatrača koji bilježi kretanja svog proučavanog predmeta. Priroda u radovima Dubravke Tullio nije okolica u kojoj ona živi, već upravo dio nje u čemu se prepoznaje romantičarsko poimanje prirode koje izravno odražava stanje pojedinca. Ona prirodu čita polako, raščlanjujući je na slojeve, godove koji otkrivaju bogatu povijest utkanu u materiju. Lirika Dubravke Tullio intimna je zbirka pjesama posvećena trenutcima samoće, vlastite introspekcije i uočavanja naše okoline koja nas oblikuje pažljivo je secirajući u svojoj anatomiji krajobraza gdje pažljivo presvlači kontekst Mediterana iz slike u sliku.
Iako primarno vizualni medij, njene slike evociraju ljetnu kakofoniju šuma mora, zvuk cvrčka tijekom ljetnih sparina, njihanje grana, titraj lišća i šušur udaljenih plaža. Poetika mediteranskog upisana je u svaku slikarsku gestu koja udiše život u svaku poru, koru, kožu, hrid ponavljajući njihovu besmrtnost unutar slikarskog ovjekovječenja motiva.“

Tekstualni doprinos katalogu izložbe dao je i prof. dr. sc. Nenad Jasprica koji ističe kako „autorica susreće različite komponente krajobraza, a istovremeno naslućuje bića koje ih nastanjuju i nesvjesno svjedoči nevjerojatnim prizorima njihovih međusobnih odnosa. To se posebno odnosi na more i obalu koji su u našemu podneblju, kao nigdje drugdje, neraskidivo vezani u jedinstvenu estetsku i ekološku cjelinu.“

Dubravka Tullio rođena je u Dubrovniku 1985. godine gdje je završila srednju Umjetničku školu Luke Sorkočevića, smjer slikarski dizajner. Diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu 2008. godine u klasi profesorice Nine Ivančić. Od 2015. godine zaposlena je u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik na radnom mjestu muzejskog pedagoga.
Autorica je i koordinatorica muzejskih i pedagoških programa, festivala i akcija te je autorica i koautorica publikacija i brojnih likovnih postava izložbi Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik. Osim slikarstva i pedagoškog rada ostvaruje se kroz ilustraciju i fotografiju. Njezini se radovi mogu pronaći u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i Hrvatskog muzejskog društva.

 

Pročitajte još

GODIŠNJA AUDICIJA Dubrovački komorni zbor prima nove članove!

Dulist

USUSRET PREMIJERI ‘Žalosno je što ‘Nora’, komad koji se prikazao prije 143 godine, prava žena podrazumijeva slično kao danas’

Mia Njavro Banić

U NARODNOJ KNJIŽNICI Pričaonica i radionica na temu jeseni za najmlađe učenike

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija