Aktualno

Amerikanci poručili Dodiku: Nećemo stajati po strani dok on gura BiH u sukob

Amerikanci poručili Dodiku: Nećemo stajati po strani dok on gura BiH u sukob

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH osudila je nove secesionističke izjave predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, poručivši da je Republika Srpska entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine, prenosi Dnevnik.ba.

– Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na odcjepljenje – upozorili su iz američkog veleposlanstva u BiH.

Podvlače da su Sjedinjene Države u više navrata jasno dale do znanja da će djelovati protiv antidejtonskih akcija, a secesija je, ističu, antidejtonska akcija.

– Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob – poručuju u reakciji iz američkog veleposlanstva objavljenoj na X platformi (bivši Twitter).

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da ima informacije da će visoki predstavnik Christian Schmidt u siječnju nametnuti Zakon o državnoj imovini, poručivši da će, ako se to desi, RS odmah proglasiti nezavisnost.

Pročitajte još

Počinju nacionalni ispiti, pisat će ih više od 37 tisuća učenika

Dulist

Prolaz na jugoistok – Žarko Dragojević

Ivana Grkeš

‘NEDJELJOM U 2’ Ivica Tucak: Od igrača ne tražim da me vole, tražim samo da me poštuju

Dulist