Sport

Alen Bošković: ”Polumaraton će zaista biti ‘više od utrke’!”

atletika maraton boskovic 1

Je li sve spremno? – pitali smo Alena Boškovića, direktora prve međunarodne utrke „Dubrovački polumaraton“, koja će se uz još nekoliko popratnih događaja ulicama grada odvijati 9. i 10. svibnja.

– S obzirom da se radi o nekoliko događaja u dva dana može se reći da je taj događaj zaista ‘više od utrke’, što je službeni moto događaja – kaže nam Bošković, koji sa svojim timom ima pune ruke posla u organizaciji i sređivanju posljednjih detalja.

Cijeli događaj odvija se kroz dva dana. Što nas čeka u subotu, 9. svibnja?

U subotu ćemo imati službeni ‘Expo’ prostor Polumaratona u hotelu Valamar Lacroma, gdje će trkači preuzimati svoje startne pakete u kojima su ruksak, startni broj, ‘finisher’ majica i službena akreditacija s kojom će moći besplatno ući na zidine i u muzeje i galerije. Uz to, dobit će kupon za obrok šporkih makarula s pićem, koji će se kao svojevrsna ‘Festa od šporkih makarula’ održati u sklopu restorana Klarisa u Gradu. Naime, trkači moraju pojesti ugljikohidrate prije istrčavanja tako velike dionice. ‘Expo’ će biti otvoren od 9 do 20 sati i bit će za prvu godinu nekoliko izlagača iz sportske industrije te u suradnji s razvojnom agencijom DUNEA smo pozvali lokalne proizvođače autohtonih dubrovačkih proizvoda, koji bi se predstavili trkačima, s obzirom da dolaze iz 36 zemalja pa im želimo pokazati dubrovačku tradiciju. Istog dana starta utrka ‘2K Run The Wall’, koja je ograničena na 55 trkača, a kreće sa Straduna u pravcu Vrata od Pila, gdje će se trkači popeti na ulaz kod crkvice Svetog Spasa te krenuti lijevo, morskom stranom zidina, napraviti puni krug i na istom ulazu se spustiti na Stradun te utrčati u cilj koji će biti postavljen tik do Caffe bara Cele. Svaki natjecatelj će dobiti prigodnu medalju.

Nakon završetka te utrke slijedi dio programa posebno zanimljiv najmlađima?

Tako je. Bit će to utrka ‘Kids day’, na kojoj će sudjelovati 400-injak predškolske djece iz dječjih vrtića. Njima je start na Stradunu iz pravca Pila poviše Onofrijeve fontane do istog cilja kod Cele. Otprilike 200 metara. Sponzor utrke je Smoothie bar Mr. Fresh, koji će svim natjecateljima podijeliti prigodni poklon – natjecateljsku majicu, a svaki će mali trkač na cilju također dobiti svoju medalju. Cijelo to vrijeme, počevši od 10 sati, na prostoru između Orlanda, Svetog Vlaha i Cele, bit će postavljena bina na kojoj će nastupiti dubrovačke klape i mladi bendovi.

Zaista bogat program za subotu. Ipak, u nedjelju u 10 sati slijedi središnji događaj – Polumaraton. Možete li nam reći kojom rutom će se odvijati?

Start Polumaratona je ispred Cele u pravcu ispod zvonika prema Vratima od Ploča pa iza Grada na Pile put Boninova, Gruža pa Obalom Stjepana Radića i Ivana Pavla II. prema Batahovini pa preko Sustjepana, Čajkovića i komolca do okretišta Put Prijevora. Nakon toga istim putem trče nazad do kružnog toka kod RK Minčeta, gdje će se trkači uputiti ulicom dr. Ante Starčevića prema Čingriji pa preko Boninova i Pila na Stradun ka cilju. Bitno je dodati kako je utrka uvedena u službeni kalendar Hrvatskog atletskog saveza te HUCIPT-a, a službeno mjerenje međunarodne IAAF federacije obavljeno je 26. travnja te je staza službeno verificirana po međunarodnim standardima.

Deset dana prije starta kakav je odaziv natjecatelja?

Za Polumaraton su zasad registrirana 243 trkača preko međunarodne prijave te 188 trkača na domaćoj prijavi. Sve skupa 431 natjecatelj. S obzirom da se na svakoj utrci događaju otkazi u zadnji tren, očekujemo najmanje 350 trkača. Utrke ovakvog tipa, koje se organiziraju prvi put, smatraju se uspješnima čim prijeđu brojku od 150 sudionika.

Jeste li uspjeli angažirati dovoljan broj volontera? Ipak je riječ o zahtjevnijem događaju.

Uz pomoć mladih volontera iz grada Dubrovnika zadnja tri mjeseca animirali smo volontere po srednjim školama, što su provodili Marina Majić, Ivica Zec, Edita Skaramuca, Antonija Medo i Martina Barkiđija. Pomoglo nam je puno ljudi iz grada. Utrka se organizira prvi put i kao partneri ili sponzori su nam se priključili Turistička zajednica, mnoge dubrovačke javne tvrtke i privatna poduzeća, kao i hotelske kuće i dubrovački ugostitelji. Sad ih neću sve imenovati, ali ćemo im se svima posebno zahvaliti.

Pročitajte još

[FOTO] FINALE ZA PRVAKA Košarkašice Raguse izjednačile rezultat s Trešnjevkom

Dulist

DRUGI PUT U POVIJESTI Jugaši pobjednici LEN Euro kupa!

Dulist

KUP JADRANA Osam medalja za Judo klub Fortitudo

Dulist