Zanimljivosti

Alarmantno: Elafiti ostaju bez prvašića

Alarmantno: Elafiti ostaju bez prvašića

Hrvatski otoci već dugo su izloženi procesu depopulacije koja se očituje u iseljavanju mladog, radno-aktivnog stanovništva, što ima za posljedicu starenje stanovništva određene sredine, uz smanjenje broja novorođene djece.

Primjer tog procesa možemo pronaći u našem susjedstvu, na Elefitima. Ako je suditi po broju djece koja pohađaju osnovne škole na Koločepu, Lopudu i Šipanu, ubrzo bi se moglo postaviti pitanje njihova postojanja. A razlog tome je vrlo jednostavan – naime, prema podacima iz posljednje tri školske godine, opada broj učenika u tim školama.
Na Kalamoti osnovna škola djeluje u sklopu dubrovačke OŠ Ivana Gundulića. Prema podacima koje smo dobili od ravnateljice Vedrane Elez, tu školu trenutačno pohađa samo jedna učenica, i to prvog razreda.
 
KALAMOTA IDUĆE GODINE BEZ PRVAŠA
 

Ako je suditi po broju djece koja pohađaju osnovne škole na Koločepu, Lopudu i Šipanu, ubrzo bi se moglo postaviti pitanje njihova postojanja. A razlog tome je vrlo jednostavan – naime, prema podacima iz posljednje tri školske godine, opada broj učenika u tim školama
– Prema provedenim predupisima za iduću školsku godinu, nema prijavljen nijedan učenik. Što znači da će školu pohađati samo jedna učenica koja ove godine završava prvi razred. Sve je manje djece, posebno na Kalamoti – rekla nam je Vedrana Elez.

O smanjenju broja djece koja pohađaju osnovnu školu na Kalamoti, svjedoče podaci iz ranijih godina. U školskoj godini 2009./2010. bilo je ukupno 4 učenika, jedan prvašić, dva trećaša, te jedan četvrtaš. U školskoj godini 2010./2011. tu školu pohađalo je ukupno 3 učenika, dvoje četvrtaša i jedan drugaš.
Inače, učenici tu školu, u kojoj je zaposlena jedna profesorica, pohađaju od 1. do 4. razreda, a učenici viših razreda odlaze u Dubrovnik, u OŠ Ivana Gundulića.
 
I LOPUD IDUĆE GODINE BEZ PRVAŠA
 
Broj učenika opada i u osnovnoj školi na Lopudu, koja pripada OŠ Antuna Masle. Prema podacima koje nam je rekla ravnateljica Ines Ćoro, školu ove godine pohađaju svega 3 učenika – po jedan trećaš, petaš i osmaš.
– Na predupisima za prvi razred, za iduću godinu nemamo nikoga. Situacija je dosta loša – rekla nam je Ćoro.
I u lopudskoj školi vidljivo je smanjenje broja učenika. Naime, u školskoj godini 2009./2010. školu je pohađalo 8 učenika – jedan prvaš, jedan trećaš, dva šestaša, jedan sedmaš te tri osmaša. U školskoj 2010./2011. zabilježen je veliki pad broja učenika, dijelom zbog odlaska troje osmaša. Tada je tu školu pohađalo svega 3 učenika, a uz osmaše koji su završili svoje osnovnoškolsko obrazovanje, jedan se učenik odselio.
 
NA ŠIPANU OČEKUJU VEĆI BROJ UČENIKA
 

Prema provedenim predupisima za iduću školsku godinu, nema prijavljen nijedan učenik. Što znači da će školu pohađati samo jedna učenica koja ove godine završava prvi razred. Sve je manje djece, posebno na Kalamoti – Vedrana Elez

Situacija je nešto bolja na Šipanu gdje postoje dvije osnovne škole koje su pod OŠ Slano. U Suđurđu osnovnu školu pohađaju djeca od 1. do 4. razreda osnovne škole, a u Luci Šipanskoj učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole. Danas školu u Luci Šipanskoj pohađa 21, a u Suđurđu 4 učenika.
Prema podacima s predupisa, iduće godine škola u Luci Šipanskoj trebala bi dobiti 4, a u Suđurđu jednog novog učenika.
– Budući da nema osmaša, bit će povećanja broja učenika. Škole na Šipanu, bilježe jedan blagi porast broja učenika i za narednu godinu. Razlog je bolja prometna povezanost koja je utjecala da mlađi ostaju i ne bježe u grad. Kao i razvoj turizma koji je doveo do toga da obitelji imaju svojevrsnu zanimaciju na kućnom pragu – mišljenja je ravnatelj OŠ Slano Mirko Zvono.
U školskoj godini 2009.-2010. osnovnu školu u Luci Šipanjskoj pohađalo je ukupno 20 učenika, a u Suđurđu 6. U školskoj godini 2010.-2011. osnovnu školu u Luci Šipanjskoj pohađalo je 18, a u Suđurđu 5 učenika.
 
NAKNADU GRADA OSTVARILO 24 DJECE
 
Iako je Grad Dubrovnik još 2009. donio Odluku o ostvarivanju prava na dar za novorođeno dijete, kao mjeru za poticanje života i povratka stanovnika na Elafite, pitanje je hoće li ta mjera omogućiti održanje sadašnjeg broja stanovnika. Naime, prema podacima iz gradske uprave, od 2009. do danas isplaćene su ukupno 24 naknade za novorođeno dijete s
područja Elafita. Prema tom podatku, djeca koja su dobila spomenute naknade, danas imaju 4 ili 5 godina, što bi trebalo značiti da će za dvije do tri godine u osnovnim školama na Elafitima ipak biti upisano više prvaša. Hoće, ako se njihovi roditelji nisu fiktivno prijavili na elafitske otoke, kako bi ostvarili spomenuto pravo. Dakle, vrijeme će pokazati je li navedena mjera urodila plodom.
Inače, sukladno Odluci o ostvarivanju prava na dar za novorođeno dijete u Gradu Dubrovniku, pravo na novčanu naknadu za novorođeno dijete u iznosu od  10.000 kuna imaju, uz roditelje s neprekidnim prebivalištem u povijesnoj  jezgri Dubrovnika, i oni s Elafita odnosno Koločepa, Lopuda, Šipana te Gornjih sela. Uvjet za ostvarivanje prava je neprekidno prebivalište oba roditelja na području Elafita najmanje šest mjeseci prije djetetova rođenja, a dar za novorođeno dijete u iznosu od 10.000 kuna odnosi se na svu, a ne samo na prvorođenu djecu.
 
 

PODACI POSLJEDNJA ČETIRI POPISA STANOVNIKA
Opada i ukupan broj stanovnika Elafita

Podaci zadnjih četiri Popisa stanovnika govore u prilog smanjenja broja stanovnika na Elafitima. Tako je 1981. godine na Koločepu živjelo ukupno 144 stanovnika, 1991. njih 148, da bi 2001. broj stanovnika porastao na njih 174. No, prema prvim rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine, taj broj se smanjio na 165 stanovnika.
Na Lopudu je 1981. godine živjelo ukupno 377 stanovnika, 1991. njih 348. Godine 2001. broj stanovnika pao je na 269, da bi prema prvim rezultatima Popisa iz 2011., na Lopudu živjelo svega 249 stanovnika.
Što se pak tiče otoka Šipana, u naselju Suđurađ 1981. godine živjelo je ukupno 247 stanovnika, 1991. njih 221, a 2001. godine 199 stanovnika. Prema prvim rezultatima Popisa iz 2011. u Suđurđu je živjelo ukupno 203 stanovnika. Kontinuirano opadanje broja stanovnika bilježi Luka Šipanska. Naime, 1981. tamo je živjelo 297 stanovnika, 1991. godine 279, a 2001. njih 237. Prema prvim rezultatima popisa iz 2011. u Luci Šipanskoj živjelo je ukupno 211 stanovnika.

 
 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist