Aktualno

AKTIVNOSTI SVEUČILIŠTA Kroz edukacije, radionice i eksperimente do popularizacije znanosti među učenicima

Uz početak nove školske godine započinju i aktivnosti Sveučilišta u Dubrovniku na projektu Blue-connect (Reconnect science with the blue society) kojemu je cilj povezivanje znanosti, istraživanja i istraživača s društvom, a posebice s učenicima osnovnih i srednjih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nastavnici i znanstvenici s četiri sveučilišne sastavnice (Odjel za primijenjenu ekologiju, Odjel za umjetnost i restauraciju, Pomorski odjel i Laboratorij za inteligentne autonomne sustave) će tijekom cijele godine provoditi brojne aktivnosti kako bi što uspješnije promovirali znanost i istraživanja na jednostavan, zabavan i inovativan način, te potaknuli angažiranje mladih u sprječavanju i rješavanju problema s kojima se susreću obalni gradovi Hrvatske.

Osim edukativnih i zabavnih aktivnosti koje će se provoditi u osnovnim i srednjim školama Županije, središnji događaj samog projekta je Noć istraživača, inicijativa koja se već godinama uspješno provodi u cijeloj Europi. Prvo izdanje Europske noći istraživača održat će se posljednjeg petka u rujnu 2022. godine, a drugo 2023. godine. Uz pet gradova u Hrvatskoj (Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik) događanje će se održati i u brojnim drugim europskim gradovima. Tom prilikom će šira javnost, a osobito mladi ljudi, imati priliku pobliže se upoznati s različitim znanstveno-istraživačkim aktivnostima kroz zanimljive interaktivne sadržaje, eksperimente, radionice, simulacije i prezentacije.
Projekt Blue-connect okuplja partnere iz pet obalnih gradova Hrvatske i bavi se istraživanjem prirodnih, biomedicinskih, ekoloških, društvenih i ekonomskih aspekata mora. Glavni cilj projekta je povezivanje znanosti s društvom kroz približavanje istraživanja i istraživača javnosti i jačanje znanstvenog i istraživačkog obrazovanja. Projekt se financira iz programa Obzor Europa i provodi uz koordinaciju Sveučilišta u Splitu te partnere Sveučilište u Rijeci, Step-RI, Sveučilišta u Puli Juraj Dobrila, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Medils, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Institut za oceanografiju i ribarstvo.
Noć istraživača se vraća u Hrvatsku prvi put nakon 2019. godine, i to ovaj put posvećena važnosti mora i ulozi znanosti u njegovom očuvanju i održivom korištenju.

Pozivamo vas da nas pratite u medijima i na društvenim mrežama jer uskoro slijedi još zanimljivih informacija o nadolazećim projektnim aktivnostima! – poručuju sa Sveučilišta u Dubrovniku.

 

Pročitajte još

Tko je bez struje u utorak i četvrtak?

Dulist

Smanjene cijene dizela i benzina, plavi dizel zamrznut

Dulist

TRODNEVNICA SVETOM MIHAJLU Lapađani se pripremaju za blagdan svoje župe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija