DuList IN

Aklapela pod pokroviteljstvom UNESCO-a!

blank

U četvrtak, 17. travnja festival autohtone klapske pjesme AKLAPELA, službeno je dobio pokroviteljstvo UNESCO-a, kao i upotrebu UNESCO logotipa zajedno s amblemom Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

U odluci koju potpisuje glavna ravnateljica UNESCO-a, gđa Irina Bokova stoji – „Sigurna sam kako festival AKLAPELA pomaže u promoviranju UNESCO-ovog djelovanja u ovoj regiji, te osvješćuje koliko je važna zaštita ove blistave kulturne baštine. U svjetlu svega navedenoga, sa zadovoljstvom dodjelujem AKLAPELI pokroviteljstvo UNESCO-a i upotrebu logotipa zajedno s amblemom Konvencije o čuvanju nematerijalne kulturne baštine.“

Odluka je stigla na adresu gđe Rut Carek, voditeljice i glavne tajnice Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture RH koja je bila spona s glavnim uredom UNESCO-a.

Ovo je uistinu jedno vrijedno priznanje festivalu AKLAPELA koji njeguje autohtonu klapsku pjesmu, kao i umjetničkom voditelju Jošku Ćaleti koji je ovom prilikom izjavio – „Sretan i ponosan da smo i službeno postali dijelom UNESCO-ove obitelji.“

3. festival AKLAPELA održat će se od 25. – 27. travnja u Dubrovniku. Na festivalu će nastupiti ukupno 13 klapa – sedam muških, pet ženskih te jedna mješovita klapa.
UNESCO je u prosincu 2012. godine klapskoj pjesmi dodijelio status zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, upravo onoj i onakvoj kakvu njeguje festival AKLAPELA.

Pročitajte još

Razvijte svoju jesensku garderobu jedinstvenim primjercima tenisica

Dulist

U SUBOTU Deseti susret ljubitelja Vespi u Dubrovniku

Dulist

Meksičko vjenčanje iz snova Fani Stipković i Fernanda Hierra

Dulist