Županija

Akademik Luko Paljetak dobitnik nagrade Općine Konavle za životno djelo

Povodom Dana Općine i 30. obljetnice osnutka Općine Konavle na Grudi je u subotu navečer održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima, a na samom početku sjednice upriličena je i svečanost potpisivanja Ugovora o financiranju OŠ Cavtat.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović te istaknuo kako mu je žao zbog loših vremenskih prilika te dodao kako u njima vidi i svojevrsnu simboliku s obzirom da je slično vrijeme bilo i 21. listopada 1992. godine kada su oslobađane Konavle.

U svom obraćanju načelnik Lasić osvrnuo se na brojne projekte koji su realizirani u protekloj godini te one kojima uskoro predstoji završetak.

-Imamo općinu koja je među boljima u Hrvatskoj, tako barem govore ljudi koji žive van općine. Najteže je biti prorok u svom mjestu, a imam i tu rješenje koje me naučio kolega Nardelli. Kad sam bio u butizi ovdje kod nas rekao sam mu – ti Silvio dolaziš ovdje uvijek kupovati. Rekao je – ovdje me svi hvale, a govore da ti ne valjaš. Tako ja idem u butigu u Župi i sad meni tamo govore da valjam, a da on ne valja – našalio se uvodno načelnik Lasić te nastavio:

-Kad su se Konavle oslobodile, preko 600 kuća je bilo popaljeno i krenuli smo u obnovu, znat će naš ministar Branko Bačić koliko je to bilo teško. Neću zaboraviti kad su ga imenovali za ministra, poslao sam mu poruku ne da mu čestitam nego da ga jednim dijelom žalim, ali da se nadam dobrim rezultatima. Stavio je točku na i, na Banovinu, sve je obnovljeno i primjetite da se ništa o tome u medijima ne piše – dodao je Lasić koji je dalje govorio o projektima u Konavlima.

-OŠ Cavtat je projekt koji je trajao preko 10 godina, danas smo potpisali ugovor o financiranju. Hvala Vladi, ministrima, županu, svima koji su lobirali za ovaj projekt, županijskim službama, projektantima. Ovaj potpis danas me ispunja na poseban način, osjećam se kako je ovo vrhunac moje karijere -kazao je Lasić.

-Dovršili smo izgradnju Vatrogasnog doma na Grudi, uskoro slijedi svečano otvaranje, saniramo rivu u Cavtatu, posao je trebao trajati tri godine, ali riva će iduću godinu biti u funkciji. Završena je kanalizacija u Moluntu s pročistačem kao i kanalizacija na Grudi, radi se poduzetnička zona u Čilipima. Ljetno kino u Cavtatu je završeno i nakon 20 i više godina vraćeno zajednici. Samostan u Cavtatu se sanira i hvala ministarstvu kulture na pomoći tu, otvorena je knjižnica u Cavtatu, tvrđava na Prevlaci je ustupljena Općini, pripremamo otvaranje Muzeja tamo, napravili smo puno dječjih igrališta kroz Konavle, planiramo još nekoliko tih projekata, komasacija Konavoskog polja je dobro odmakla, cesta Dubravka – Debeli brijeg – radovi su se intenzivirali, asfaltira se stotine kilometara nerazvrstanih cesta. Demografski smo u plusu, osnovali smo Zakladu Otac Ivan Fiorović, stipendiramo stotine studenata i učenika – naglasio je načelnik Lasić.

Osnovali smo Dom umirovljenika, a za to je trebalo hrabrosti, sna i vizije.

-Trebalo je imati hrabrosti i viziju, mi brojimo samo osam tisuća stanovnika, a financiranje je na nama – rekao je.

-Skoro sva sela imaju pitku vodu, ostalo nam je Palje brdo i Kuna konavoska. Ovih dana stavljamo cjevovod za Kunu – istaknuo je te dodao kako se konavoska pozicija i opozicija mogu prepirati, ali kada je zajednički interes Konavle, svi se uhvate za jedan štap.

-Zajednica mi je dozvolila da osmislim svoj život i pomognem toj istoj zajednici i hvala vam za sve što ste mi pomogli – rekao je načelnik Lasić.

Akademik Luko Paljetak dobitnik je nagrade Općine Konavle za životno djelo. Nagrade Općine Konavle dobili su Stjepan Simović i Ante Delija. Silvestra Mladošić, Nestor Nestorov, posthumno Zlatko Hodžić-Bagi, dr. medicine Pavica Mijanović dobili su Zahvalnice.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio Luko Paljetak koji je istaknuo kako osjeća ponos i čast.

-Lijepo je osjećati ta dva osjećaja, imati u sebi. Mi smo zaista ponosni i čast nam je što smo uspjeli dobiti ovo priznanje – rekao je Paljetak te prisutnima objasnio kako njegovo prezime zapravo nije Paljetak kako se naglašava danas već Paljetak (kratko prvo ”a”), odnosno Pajetak jer se u Konavlima slovo ”l” često ne izgovara.

-Otac mi je bio s Poljica, majka iz Pridvorja, a mi ne kažemo polje, nego poje. Nisam puno vremena proveo u Konavlima, ali Konavle ne idu iz nas – rekao je dobitnik Nagrade za životno djelo.

Prisjetio se svojih roditelja i majke koja bi znala reći – svaka kapja oganj gasi.

-Ono što je loše treba gasiti, a ono što je dobro graditi. Svi smo mi te kapje – kazao je Paljetak.

Svečanost su svojim izvedbama uveličali klapa Ragusa, Školski zbor OŠ Gruda i učenici OŠ Cavtat.

Pročitajte još

Kreće rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna UPU Kupari I, idući petak javno izlaganje

Dulist

ŽUPANIJA O KONCESIJI U UVALI ‘Odluke su donesene zakonito, nema financijske štete’

Dulist

Na Obodu dovršeno igralište vrijedno 15 tisuća eura

Dulist