Grad

AGLOMERACIJA DUBROVNIK Radovi od Mokošice do Lapada

collage aglomeracija

Radovi na najvećem i najvažnijem komunalnom projektu u Dubrovniku, Aglomeraciji Dubrovnik, dobro napreduju, a trenutno se izvode istovremeno na desetak lokacija, javljaju iz Vodovoda Dubrovnik.

– Radi se na cijelom području grada, od Grada preko Gruža i Lapada sve do Mokošice. U pitanju su većinom radovi na sanaciji sustava vodoopskrbe i odvodnje, što uključuje i sanacije crpnih stanica, ali i na izgradnji do sada nepostojećih dijelova mreže, posebice u odvodnji gdje sada radimo mrežu na području Gospinog polja, koja je gotovo dovršena – pojasnio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik, Lukša Matušić te dodao kako radovi i na ostalim radilištima u sklopu ovog tendera dobro napreduju.

Tako je na području Nove Mokošice, Obuljenog, Prijevora i Rožata dovršeno otprilike 60 posto radova na izgradnji sustava javne odvodnje te vodoopskrbe, na području Knežice i Šumeta preko trećine investicije, dok je na području Lapada nešto manje od trećine ukupnih radova završeno. Ukupno je u sklopu ovog tendera dovršeno preko četvrtine radova na javnoj odvodnji te oko 20 posto na projektu vodoopskrbe. Što se tiče sanacije kanalizacijskih crpnih stanica i cjevovoda javne odvodnje, na tom tenderu do sada je napravljeno preko četvrtine ukupnih radova.

– I taj projekt napreduje dobro, s tim da nas do sezone očekuje još i sanacija crpne stanice Sustjepan, a poslije sezone i automatske rešetke u Mokošici. Do sezone intenzivno će se raditi i u povijesnoj jezgri na projektu sanacije mješovitog kanala odvodnje ispod Straduna i u poprečnim ulicama te sanaciji vodoopskrbe u Ulici Prijeko – najavio je Matušić te dodao da se tamo trenutno na površini odvija sanacija cjevovoda vodoopskrbe, dok se radovi na sanaciji odvodnje odvijaju u samom kanalu, a radovi bi trebali biti gotovi najkasnije do 1. travnja.

Ukupno je do sada završeno preko trećine radova u povijesnoj jezgri te svi radovi na čišćenju kanala neposredno izvan zidina. Aktivno se radi i na sanaciji hidrotehničkog tunela ispod Srđa, gdje je do sada dovršeno preko 50 posto investicije i radovi teku planiranom dinamikom.

– Na gradilištima je trenutno preko 70 radnika. Neka gradilišta su iznimno zahtjevna, poput kanala ispod Straduna ili hidrotehničkog tunela, gdje zapravo jako mali broj ljudi može uopće ući i istovremeno raditi, ali nama je bitno da su sva gradilišta aktivna i da se radovi odvijaju planiranom dinamikom, bez zastoja – rekao je Matušić te dodao kako ovim projektima treba dodati i one već dovršene, izgradnju pročistača pitke vode u Komolcu te odvodnju na području Orašca i Zatona.

Aglomeracija Dubrovnik ukupno je vrijedna 117 milijuna eura, od čega 90% čine bespovratne potpore iz EU fondova i nacionalnih sredstava, a ovim projektom ukupno je planirano više od 40 kilometara radova na modernizaciji sustava vodoopskrbe, kao i 31 kilometar radova na sustavu javne odvodnje, izgradnja novih crpnih stanica, vodosprema i ostalih potrebnih objekata te izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Foto: Vodovod Dubrovnik

Pročitajte još

Ibrica Jusić, Boris Njavro, Stana Šćepec o veličini, prijateljstvu, suradnji, ljubavi…

Dulist

DO IZGRADNJE NA ŽARKOVICI Centar za pružanje usluga u zajednici privremeno u prostorima bazena

Dulist

Posljednji ispraćaj gospara Paljetka u petak u 15 sati na Boninovu

Dulist