Aktualno

ADIO, MAESTRO! Otišao je Pavle Dešpalj

‘U 87. godini života napustio nas je maestro Pavle Dešpalj, veliki hrvatski kompozitor, dirigent i dugogodišnji prijatelj i suradnik Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Njegov je umjetnički rad bio uvijek usko vezan za Dubrovnik i njegovu glazbenu tradiciju, a često je vodio naš Orkestar u nezaboravnim koncertima. Upravo je zbog tog velikog traga dobio titulu našeg počasnog dirigenta.
Pavle Dešpalj rođen je 1934. godine u Blatu, no glazba ga je odvela na studij na Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je diplomirao kompoziciju 1960. u klasi prof. Stjepana Šuleka. Od tada pa sve do danas njegova umjetnost intenzivno živi pred hrvatskom i međunarodnom publikom kroz žive izvedbe i studijske snimke, a koje su postale nezaobilazne u hrvatskom glazbenom kanonu.
U brojnim je orkestrima djelovao kao šef dirigent i glazbeni dirigent, poput Pittsburškog simfonijskog orkestra, Londonske kraljevske filharmonije, Mozarteum orkestra u Salzburgu, Budimpeštanske filharmonije i brojnih velikih ansambala u Europi, Rusiji, Tajvanu, Južnoj Koreji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je potpredsjednik HAZU-a. U njegovom se glazbenom djelovanju posebno ističe ljubav prema radu s mladim umjetnicima i njihovoj afirmaciji kroz rad s komornim ansamblima diljem Hrvatske.
Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, član žirija brojnih međunarodnih natjecanja dirigenata, stalni gost dirigent Zagrebačke filharmonije i Tokyo Geidai filharmonije, te gost profesor Nacionalnog univerziteta za lijepe umjetnosti i glazbu u Tokiju.
Njegov odlazak bolno doživljava cijela hrvatska javnost, a posebno njegovi kolege, prijatelji i obitelj jer iza njega ostaje golema praznina koju će se popunjavati ljubavlju, sjećanjima i poštovanjem, a nadasve njegovanjem njegove kulturne i glazbene ostavštine. Dubrovački simfonijski orkestar izražava sućut obitelji, rodbini i prijateljima!’, napisali su uz odlazak mo Pavle Dešpalj iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Foto: DSO

Pročitajte još

Danas se zaređuje novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović

Dulist

Vjernici iz Grada, Šibenika, Janjeva u večernjoj molitvi s biskupom Glasnovićem

Dulist

Zbog biskupskog ređenja ograničeno kretanje povijesnom jezgrom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija