Aktualno

ADIO, MAESTRO! Otišao je Pavle Dešpalj

‘U 87. godini života napustio nas je maestro Pavle Dešpalj, veliki hrvatski kompozitor, dirigent i dugogodišnji prijatelj i suradnik Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Njegov je umjetnički rad bio uvijek usko vezan za Dubrovnik i njegovu glazbenu tradiciju, a često je vodio naš Orkestar u nezaboravnim koncertima. Upravo je zbog tog velikog traga dobio titulu našeg počasnog dirigenta.
Pavle Dešpalj rođen je 1934. godine u Blatu, no glazba ga je odvela na studij na Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je diplomirao kompoziciju 1960. u klasi prof. Stjepana Šuleka. Od tada pa sve do danas njegova umjetnost intenzivno živi pred hrvatskom i međunarodnom publikom kroz žive izvedbe i studijske snimke, a koje su postale nezaobilazne u hrvatskom glazbenom kanonu.
U brojnim je orkestrima djelovao kao šef dirigent i glazbeni dirigent, poput Pittsburškog simfonijskog orkestra, Londonske kraljevske filharmonije, Mozarteum orkestra u Salzburgu, Budimpeštanske filharmonije i brojnih velikih ansambala u Europi, Rusiji, Tajvanu, Južnoj Koreji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je potpredsjednik HAZU-a. U njegovom se glazbenom djelovanju posebno ističe ljubav prema radu s mladim umjetnicima i njihovoj afirmaciji kroz rad s komornim ansamblima diljem Hrvatske.
Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, član žirija brojnih međunarodnih natjecanja dirigenata, stalni gost dirigent Zagrebačke filharmonije i Tokyo Geidai filharmonije, te gost profesor Nacionalnog univerziteta za lijepe umjetnosti i glazbu u Tokiju.
Njegov odlazak bolno doživljava cijela hrvatska javnost, a posebno njegovi kolege, prijatelji i obitelj jer iza njega ostaje golema praznina koju će se popunjavati ljubavlju, sjećanjima i poštovanjem, a nadasve njegovanjem njegove kulturne i glazbene ostavštine. Dubrovački simfonijski orkestar izražava sućut obitelji, rodbini i prijateljima!’, napisali su uz odlazak mo Pavle Dešpalj iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Foto: DSO

Pročitajte još

Mladić koji je gurnut sa zida na Pilama stabilno je i uspješno se oporavlja

Dulist

VANDA I GABRIELA ĐANIĆ Mama i kći violončelistice stvaraju lijepu glazbenu priču

Maria Prkut

Culture Club Revelin proglašen 22. najboljim klubom na svijetu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija