AktualnoUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

NASTAVLJAJU SE ULAGANJA U OSNOVNOŠKOLSKO OBRAZOVANJE Izrađen idejni projekt za nadogradnju OŠ Ivana Gundulića
Grad Dubrovnik nastavlja sulaga­njima u gradske osnovne škole te je s ciljem prilagođavanja standardima za jednosmjensku nastavu i omogućava­nja pristupa, kretanja, boravka i rada osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, pokrenuta izrada projekta za dogradnju OŠ Ivana Gundulića. Izrađen je idejni projekt za nadogradnju 3. etaže na dilataciji A zgrade gruške škole, čime će se dobiti šest novih učionica, od kojih jedna za djelomičnu integraciju učenika s poteškoćama u razvoju, a sve u skladu s normativom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Nadogradnja dodatnih učionica za sobom povlači i povećanje kapaciteta blagovaonice u starom dijelu škole. U postojećem pri­zemlju škole nalazit će se tri učionice za djecu s poteškoćama u razvoju, a nadogradnjom se dobiva nova učionica za djelomičnu integraciju, pet učionica, soba za prijem roditelja, sanitarni čvor i dva kabineta. Osim ove nadogradnje planirano je i povećanje pristupačnosti školi osobama smanjene pokretljivosti.
Posljednja rekonstrukcija škole u Gružu napravljena je 2010. godine nadogradnjom 2. etaže u dilataciji C, a 2020. godine je škola i energetski obnovljena.
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
PRIHOD OD TURISTIČKIH PRISTOJBI Od cruise takse ove godine 1,46 milijuna kuna
S prvim danom 2021. godine Grad Dubrovnik započeo je s naplatom turi­stičke pristojbe za brodove na kruž­nim putovanjima, kako je i najavljeno 2019. kada je upravo na prijedlog Grada Dubrovnika resorno Ministarstvo turizma uvelo takozvanu cruise taksu. Ove je godine bilo ukupno 135 ticanja cruisera koji su imali preko 50 putnika na brodu i kao takvi su bili podložni plaćanju pristojbe. Tako sveukupni pri­hod turističke pristojbe koju plaćaju brodovi na međunarodnim kružnim putovanjima za 2021. godinu iznosi 1.463.000 kn, od čega 85% – 1.243.550 kuna pripada Gradu Dubrovniku, a 15% – 219.450 kuna pripada Dubro­vačko-neretvanskoj županiji. Riječ je o namjenskim sredstvima koja bi se ulagala u prometnu infrastrukturu za podizanje standarda destinacije. Na nedavnom sastanku s predstavnicima CLIA-e, krovne organizacije cruise kompanija, dubrovački gradonačel­nik Mato Franković izvijestio ih je o nastavku naplate cruise takse i u idućoj godini, kod čega će Grad Dubrovnik, kao i ove godine, iskazati fleksibilnost u odnosu na kapacitete kojima brodovi budu plovili. Naime, zbog činjenice kako su zbog posebnih sigurnosnih protokola, uvjetovanih pandemijom COVID-a, brodovi na kružnim putova­njima plovili uglavnom tek s polovi­com kapaciteta, Ministarstvo turizma i sporta je dalo mišljenje da se, dok traju te okolnosti, kapacitet putnika po brodu tumači po stvarnom broju put­nika na brodu koji pristaje u luku, a ne kao ukupan kapacitet broda.
Ove je godine bilo ukupno 135 ticanja cruisera koji su imali preko 50 putnika na brodu i kao takvi su bili podložni plaćanju pristojbe.
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
U SKLOPU MJERA SOCIJALNOG PROGRAMA Isplaćen dar za djecu samohranih nezaposlenih roditelja
Uz blagdan svetog Nikole Grad Dubrovnik je i ove godine isplatio novčani dar za 41 maloljetno dijete neza­poslenih samohranih roditelja. Jedna je to od mjera soci­jalnog programa Grada Dubrovnika koja se provodi putem Upravnog odjel za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo. Ove je godine iz gradskog proračuna za ovu mjeru ukupno isplaćeno 50.000 kuna, kao pomoć samohranim nezaposlenim roditelja maloljetne djece.
Nezaposleni samohrani roditelji pravo na godiš­nju potporu ostvaruju prema evidenciji nadlež­nog upravnog odjela i Centra za socijalnu skrb u Dubrovniku.
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 15. prosinca 2021.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist