Kultura

“Abrahamovo gostoprimstvo” u Kneževom dvoru

"Abrahamovo gostoprimstvo" u Kneževom dvoru

Reprezentativnom baroknom slikom „Abrahamovo gostoprimstvo“, koju su Dubrovački muzeji za 37,5 tisuća kuna otkupili od vlasnika iz Kupara u Župi dubrovačkoj, obogaćen je fundus Kulturno-povijesnog muzeja.

Slika je djelo nepoznatog majstora iz napuljskog slikarskoga kruga 17. i 18. stoljeća. Naslikana je uljem na platnu, a dimenzije su joj  75 x 181 cm.

– Slika je reprezentativno djelo barokne umjetnosti svojim dimenzijama i stilskim odlikama. Prikazuje biblijsku temu s nizom etičkih i kršćanskih asocijacija kako se to ustalilo tijekom 17. i 18. stoljeća. Njezin kolorit, oblikovanje kompozicije i tipologija likova upućuju da je riječ o djelu napuljskoga umjetnika toga vremena. Pažljivijim proučavanjem mogu se naći određene usporedbe s načinom Francesca Solimene (1657.-1747.) i njegova kruga – zapisao je u ekspertizi za otkup akademik Radoslav Tomić.

Da slika nalikuje djelima i načinu rada F. Solimene, koji je uticao na široki krug mladih slikara diljem Italije, zapisala je u svom prijedlogu za otkup slike i voditeljica Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja i Zbirke slikarstva dr. sc. Vedrana Gjukić-Bender, naglasivši kako je „Solimena nastavio slikati u maniri svojega učitelja Luke Giordana, radeći pretežno sakralne ali i mitološko-alegorijske kompozicije“.

– Dubrovnik je stoljećima imao dobre trgovačke i političke veze s Napuljem i brojne su dubrovačke obitelji nabavljale tamo umjetnine, tako da i u Zbirci slika Kulturno-povijesnoga muzeja postoji 5 djela nastalih u radionici slavnoga Solimene ili njegovih učenika. Ulaganje u ovakva djela za Dubrovčane nije uvijek bio plod isključivo umjetničkih pobuda već često i ekonomskih. To je bio svojevrstan način štednje i oplemenjivanja kapitala – istaknula  je V. Gjukić-Bender.

Tema Abrahamova gostoprimstva opisana je u Knjizi postanka, gdje Abraham ugošćuje tri anđela od kojih jedan proriče da će mu ostarjela žena Sara roditi željenoga sina, Izaka. Starozavjetna tema je na ovoj slici prikazana na način barokne umjetnosti kasnoga 17. i 18. stoljeća. Abraham je sjedobradi starac zaogrnut višebojnim tkaninama. Oko stola sjede anđeli raširenih krila, pompoznih kretnji, odjeveni u tkanine intenzivna kolorita.

Radnja se odvija u bujnom krajoliku, s detaljem utvrđena grada u daljini, a u pozadini se naziru i drugi likovi koji dopunjaju radnju naglašavajući njezin narativan i dekorativan karakter. U ikonografiji su anđeli alegorija sv. Trojstva, dok je gostoljublje djelo milosrđa.

Budući da je u dobrom stanju, slika „Abrahamovo gostoprimstvo“ će nakon preventivne zaštite biti izložena u stalnom postavu Kneževa dvora.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist