Zanimljivosti

6 namirnica uz koje ćete lakše zaspati

6 namirnica uz koje ćete lakše zaspati

Nema ništa ugodnije nego kada se probudite dobro naspavani i odmorni, spremni za novi dan. Sve je više istraživanja koja potvrđuju kako je kvalitetan san neophodan za normalno funkcioniranje tijekom dana.

Konzumiranjem pojedinih namirnica koje su bogate ugljikohidratima, melatoninom, aminokiselinom triptofanom, magnezijem ili kalijem – brže i lakše ćete utonuti u san. U bananama, krumpiru, lješnjacima, mahunarkama pronaći ćete i vitamin B koji će poboljšati sposobnost vašeg tijela da regulira lučenje triptofana i proizvodi više serotonina – dva sastojka vrlo važna kod regulacije sna.

Triptofan opušta i poboljšava raspoloženje dok je magnezij odgovoran za relaksaciju mišića što dovodi do opuštanja i pomaže u borbi protiv stresa. Ugljikohidrati oslobađaju više triptofana koji potiče lučenje hormona serotonina i melatonina u mozgu, hormona zaslužnih za san. Zbog toga ćete se nakon obroka bogatih ugljikohidratima osjećati pospaniji. San na oči prije će doći i ako za večeru konzumirate hranu bogatu proteinima.

Evo namirnica za bolji san:

1. Višnje
2. Mlijeko
3. Riža jasmin
4. Banane
5. Batat
6. Bademi

Hrana koju treba izbjegavati:
Ako jedete velike količine masne, rafinirane ili hrane s puno šećera, osjećat ćete težinu i letargičnost. Prije spavanja treba izbjegavati čokoladu, patlidžane, rajčice, krumpir i vino – jer sadrže tiramin, koji se u tijelu pretvara u noradrenalin – supstancu koja stimulira mozak. Ne preporučuje se konzumacija začinjene hrane poput đumbira, luka ili ljutih papričica.

Izvor: Alternativa za Vas

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist