Zanimljivosti

[FOTO] 59 GODINA OD MATURE Opet se okupili učenici Elektrotehničke škole!

[FOTO] 59 GODINA OD MATURE Opet se okupili učenici Elektrotehničke škole!

Učenici prve Elektrotehničke škole u Dubrovniku ponovno su se okupili kako bi obilježili još jednu obljetnicu mature. Naime, prošlo je 59 godina od njihove mature, što nije mala obljetnica.

Riječ je o generaciji koja je pohađala školu od 1961. do 1965. godine. Do sada su se sastavljali svakih pet godina na svečani način, a od 50. godišnjice mature se sastaju svake godine, čak po nekoliko puta. Kao razlog navode želju da se njihovo prijateljstvo njeguje što više jer ih je sve manje…

– S ponosom se sjećamo naše mladosti i ove škole koja nam je dala sigurnu budućnost u zaposljenju i daljnem školovanju. Ovdje je započela naša ljubav za elektrotehniku. Najviše zahvaljujući stručnom kadru ove škole, izvršnim stručnjacima na polju tehnologije i tehnike, Elektrotehnički odjel Pomorske škole je izrastao u respektivnu elektrotehničku školu. Najveće zasluge za Elektrotehničku školu imali su nastavnici kako stalni tako i honorarni. Nastava se zbog praktičnih razloga izvodila poslijepodne kako bi vodeći stručnjaci inženjeri, koji su radili u privrednim tvrtkama te bili nositelji privredne snage u Dubrovniku i šire, mogli predavati praktične predmete – istaknuo je jedan od maturanata Dubravko Kovačević koji je kao veliki je problem istaknuo praksu i opremanje elekrolaboratorija i elektroradionice.

[FOTO] 59 GODINA OD MATURE Opet se okupili učenici Elektrotehničke škole!

– Tako smo praktični rad obavljali trudom ing. Draga Vukovića i ing. Milana Markovića u radionicama gradilišta i pogonima TUP-a. Uz sve poteškoće, uspjeli smo najviše trudom naših profesora postati stručni elektrotehničari i inženjeri. To nije dovoljno jer, bez prijateljstva koji je započeo u klupama i kasnije nastavljenog kroz godine, život ne bi bio potpun – rekao je te se osvrnuo na izazove koje su elektrotehničari tih generacija doživljavali tijekom svog školovanja.

Prisjetili su se i njihovih pokojnih profesora i kolega. Profesori su bili Pero Matana, Milan Agacije, Milan Marković, Ante Barač, Ivo Rusković, Rudi Sokalo, Petar Tomas, Lukša Cilić, Deberto-Zuech Gardi, Mirko Konte, Zlatko Tecilazić, Boris Žuvela, Mato Gavran, Pero Depolo i Srđan Lasić, a kolege Želimir Kalaš, Špiro Staničić, Boris Staničić, Ivica Skaramuca, Slobodan Guce, Jozo Lopin, Amir Advić i Ilija Knežević.

Pročitajte još

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist

UNUTRA ILI VANKA Gdje su mačke sretnije?

Dulist

PREKRASNO Sunce obasjalo Grad i izmamilo brojne kupače

Dulist