Aktualno

2018. rok za sanaciju odlagališta otpada

Sva odlagališta otpada u Hrvatskoj do 2018. godine, bila ona u legalna ili nelegalna, moraju biti sanirana, rekla je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy.

Holy je istaknula kako Hrvatska potpuno mijenja dosadašnji koncept gospodarenja otpadom, koji se počinje rabiti kao korisna sirovina te se više neće dopuštati njegovo odlaganje na deponije, nego će se korisni otpad izdvajati i poslije obrađivati, a na deponijima će završavati samo otpad koji ostane nakon termičke obrade.

Podsjetila je također kako Hrvatska, u skladu s obvezama prema Europskoj uniji, do 2013. mora smanjiti količinu biološkog otpada na deponijima za 25 posto, do 2015. mora uvesti primarnu selekciju za sve korisne komponente iz komunalnog otpada, a do 2018. moraju biti sanirana sva odlagališta i uveden integrirani sustav gospodarenja otpadom.

Odlagališta otpada predstavljaju veliki problem i Dubrovniku, a nije podsjetimo, na sastanku komunalaca u ponedjeljakujutro zamjenik gradonačelnika Niko Šalja upozorio je konkretno na nelegalno odlagalište građevinskog otpada na putu za Osojnik. Istaknuo je da ono predstavlja ne samo ekološku bombu, nego i stvarnu opasnost da se jednog dana cijela parcela sruči na magistralu te da netko pogine. Bio bi najsretniji, rekao je Šalja, da se pored raznih pobuna oko golfa, hidroelektrane povede i globalna pobuna oko problema odlagališta otpada. 

Pročitajte još

Državni inspektorat obavio više od 110 nadzora, najviše kazni ide pekarama!

Mia Njavro Banić

[FOTO/VIDEO] Operne dive poklonile Dubrovčanima predivnu glazbenu večer

Dulist

Riječki nadbiskup Mate Uzinić dobitnik priznanja Udruge za vjersku slobodu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija