Aktualno

2) RETROSPEKTIVA 2017. Od bezvlašća do izbora i afera bivših

2) RETROSPEKTIVA 2017. Od bezvlašća do izbora i afera bivših

Svaki kraj godine vrijeme je za podvlačenje crte na svaki mogući način. DuList već godinama na kraju godine donosi pregled događanja koja su na ovaj ili onaj način obilježila posljednjih 365 dana. Od političkih zbivanja, afera i komunalnih problema, ili s druge strane velikih projekata i sportskih uspjeha, ali nažalost i tragedija. Ove godine donosimo Top 3 po izboru DuLista. Svaki od njih dao je biljeg na svoj način i utjecao na živote svih nas…

Dubrovnik je prvih pet mjeseci 2017. godine bio bez vlasti. Naime, nakon pada proračuna krajem prosinca 2016. godine ‘pala’ je i tadašnja gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Androm Vlahušićem. Tek krajem siječnja imenovana je Vladina povjerenica, Nada Medović, čije su ovlasti u skladu sa zakonom bile ograničene, no grad je funkcionirao sve do izbora novog gradonačelnika i primopredaje vlasti 9. lipnja. U interregnumu, Dubrovnik je potresla i afera DURA. Više od deset, što težih, što malo manje teških povreda Zakona i raznih Pravilnika; od čega treba posebno izdvojiti sklapanje ugovora od 9,8 milijuna kuna nakon pada proračuna za 2017. godinu, nedostavljanje potrebne dokumentacije za isplatu sredstava, trošenje javnog novca nenamjenski, kao i podizanje gotovine sa žiro-računa i trošenje u privatne svrhe; otkrila je Unutarnja revizija koja je provedena tijekom ožujka u Dubrovačkoj razvojnoj agenciji DURA. U toj se agenciji doslovno nije znalo tko pije, a tko plaća. Na kraju je zbog svega smijenjena direktorica Andrea Novaković, a poslovanje Dure je u srpnju ‘češljala’ i policija. No, vratimo se izborima.

Predizborna kampanja tako je ovaj put trajala pet mjeseci, što službena što neslužbena, a ovogodišnji su izbori u gradu pokazali kako je razjedinjenoj ljevici jako loš rjeting. Odlukom Ustavnog suda Andro Vlahušić naučio je da muljanje s gradskim novcem ima svoje posljedice, a nadao se da kao svog zamjenika Dubrovčanima može ponuditi Valentina Dujmovića. Negdje upola kampanje očigledno se shvatilo da Dubrovnik ne voli ideju gradonačelnika iz sjene (bez obzira o kome je riječ), a Dujmović je krenuo u samostalnu borbu. I izgubio. Konačni rezultat i nije baš za pohvaliti se – HnS danas ima samo jednog vijećnika od ukupno tri osvojena mandata budući da se poslije izbora dogodio i potres u ovoj stranci. Sve zbog nacionalne koalicije s HdZ-om. Matija Čale Mratović i Nenad Vekarić postali su nazavisni vijećnici (iako i dalje podupiru ideje bivše stranke).

U drugom krugu izbora dobili smo gradonačelnika. Prednost koju je HdZ-ov Mato Franković imao u prvom krugu nad svojim protukandidatom HnS-ovim Valentinom Dujmovićem, potvrđena je u omjeru 58,45 naprema 36,7 posto. Ono što je itekako poražavajuće je činjenica da je izlaznost u drugom krugu bila sramotno niskih 39,76 posto. Nije dugo trebalo čekati za ispadanje ‘kostura’ iz ormara. Prvo je na red došao Vodovod kojega je do tada vodio Dujmović, danas zamjenik direktora Hrvatskih voda. U dubrovačkoj komunalnoj tvrtki Vodovod bivša Uprava ostavila je potpuni kaos, zaključak je nove gradske vlasti i nove Uprave niti mjesec dana od izbora. Nakon što su na čelu tvrtke Dujmovića zamijenili ddSov Lukša Matušić te članovi Uprave Vicko Begović i Zoran Ćosić, naručena je financijska analiza poslovanja. No rezultati revizije još uvijek nisu poznati.

Gradonačelnik Mato Franković u srpnju je rekao kako je Vodovod najproblematičnija tvrtka u vlasništvu Grada, te kako u skorom roku imaju više od deset milijuna kuna nadolazećih obveza, a očekivanu naplatu od šest milijuna kuna što znači da su u minusu nevjerojatnih četiri milijuna kuna. Tu je i famozna dvorana za sastanke u zgradi crpne stanice Ombla u Komolcu, koja je nedovršena i puna nedostataka, a građane Dubrovnika će koštati 3,6 milijuna kuna. Na kraju ne zaboravimo i pročistač pitke vode s čijom se izgradnjom debelo kasni iako je bivša Uprava u kampanji uvjeravala narod kako će već ove zime piti čistu vodu! Revizija poslovanja tvrtke Sanitat iznjedrila je, pak, afere ‘konzultant’ i ‘javna nabava’.

No, i na kraju godine dočekalo nas je otrježnjenje. Dubrovnik nije bogat grad, kako je to stalno isticao bivši gradonačelnik. O tome svjedoči i izjava Mata Frankovića: ‘Dubrovnik nema riješeno 70 posto kanalizacijske te 30 posto vodovodne mreže. Nemamo uveden pedagoški standard u predškolskim ustanovama niti imamo jednosmjensku nastavu u osnovnim školama. Usporedimo se s Vinkovcima koji ima 250 milijuna kuna proračuna te 10 tisuća stanovnika manje, a imaju sve ovo što mi nemamo. Tko je onda bogat grad, oni ili mi? Bogati ćemo biti tek kad ovo sve riješimo, a budemo imali 400 milijuna kuna. Dotad nam je jedini izlaz kreditno zaduženje.’

Pročitajte još

PERICA MARTINOVIĆ Volim Zagreb, ali pravo doma je ‘ođe’, u Gradu!

Ivana Mijić Vulinović

LJETNIKOVCI NA PRODAJU Od ruševine ispod Bourbona do tvornice paste na Ombli

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist