Aktualno

12 preteških pitanja za gradonačelnika!

12 preteških pitanja za gradonačelnika!

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji inače, barem je takav dojam javnosti, voli davati izjave medijima, odbio je to učiniti za duList.

Točnije, uskratio je čitateljima duLista novogodišnji razgovor, budući da je odbio odgovoriti na poslana mu pitanja.
Novogodišnji razgovor trebao je biti svojevrsni sukus njegovog dvoipogodišnjeg vođenja Dubrovnika te pojašnjenje nekih aktualnih trenutaka i događaja. Razloge zašto nije želio odgovoriti na pitanja nismo dobili pa bi o njima mogli samo nagađati, što u ovom slučaju nećemo činiti.
 
PITANJA BEZ ODGOVORA

A gradonačelniku je poslano dvanaest pitanja, sva redom vezana za manje – više trenutne aktualnosti, poput groblja na Dupcu, projekta za kojega je na zadnjem Gradskom vijeću najavio i mogućnost odustajanja. No, nekoliko dana prije kraja 2011. godine pred Župljanima se opravdao i objasnio što je zapravo mislio na Gradskom vijeću. Svejedno, nas je zanimalo što će biti s 40 milijuna kuna kreditnih sredstava ukoliko ustraje u izrečenoj misli o mogućem odustajanju od Dupca.

Naravno, dio pitanja odnosio se i na predstojeće suđenje za aferu Šipan, zanimala su nas gradonačelnikova očekivanja od suđenja, ali i što u slučaju da ne uspije dokazati svoju nevinost – pitanje je li u tom slučaju spreman podnijeti ostavku na mjesto dubrovačkog gradonačelnika ostalo je tako bez odgovora.

Dali smo gradonačelniku priliku i da ocijeni svoj dosadašnji mandat na čelu Dubrovnika i to od 1 do 5 pri čemu je petica najbolja ocjena. Mislite li da bi se gradonačelnik ocijenio čistom peticom?

Gradonačelnik je odbio čitateljima duLista dati odgovore na pitanja: zašto nije raspisao referendum o golfu, hoće li dati ostavku ako ga osude za aferu Šipan, zašto nakon „podmetanja“ nije smijenio Vićana kao što je obećao, koliko je ljudi zaposleno u gradskoj upravi…

Zanimala nas je i top lista pet projekata kojima je poboljšan život svim Dubrovčanima. Možemo pretpostaviti kako bi gradonačelnik ovdje naveo prometne projekte – kružni tok na Solskoj bazi, novu regulaciju prometa kroz Gruž te izgradnju desnog skretača na Domu zdravlja, kreditiranje studenata, ambulantu u povijesnoj jezgri (koja nije otvorena, ali Grad sve čini da se i to učini), Dubrovačku karticu koja se doduše direktno ne tiče poboljšanja života Dubrovčana, ali se njome, moglo bi se i tako objasniti, puni gradska blagajna, Tvornica ideja kao poduzetnički inkubator kojim se pomaže mladim poduzetnicima (ali bi Vlahušić u njoj radije vidio kockarnicu)…
 
ZAŠTO NIJE SMIJENIO VIĆANA?
 
Dotaknuli smo se naravno pitanja vezanog za koalicijskog mu partnera Pera Vićana i odnos unutar koalicije. Tako je ostalo nedorečeno, odnosno neodgovoreno i pitanje koje zanima cjelokupnu dubrovačku javnost – zašto nije smijenio Pera Vićana s pozicija u nadzornim odborima gradskih tvrtki, jer ipak je kao gradonačelnik predsjednik skupština tih poduzeća, a to je javno obećao na sada već davnoj konferenciji za novinare u jeku afere Šipan. 

Ne znamo ni zašto, kako je najavljivao, nije smanjio broj zaposlenika gradske uprave, kao niti koliko je zaposlenika Grada Dubrovnika zatekao 4. lipnja 2009., a koliki je taj broj danas. Mogu li građani u 2012. očekivati referendum za golf na Srđu, pitanje je proizašlo iz Vlahušićeve najave kako se u siječnju nastavlja s projektom golfa, i na kraju htjeli smo dobiti gradonačelnikov komentar na rezultate Dubrovačke kartice za 2011. godinu.

Eto, dubrovačka javnost i čitatelji duLista ostali su tako uskraćeni za novogodišnji razgovor s čelnim čovjekom Dubrovnika. Srećom bliži se Festa Svetog Vlaha. Tko zna, možda se gradonačelnik tada predomisli pa odgovori na pitanja duLista, jer Festa je ipak prilika za iznijeti sve učinjene projekte, kao i najaviti sve ono što će se napraviti do kraja mandata…

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist