Zanimljivosti

Župske božićne jaslice predstavljaju Hrvatsku u Luksemburgu!

Kleskovic Jaslice

Malo koji stanovnik Župe dubrovačke nije čuo za raskošne jaslice, prekrasne figurice Lea Saba Kleškovića.

Njegovi ručni radovi godinama uveseljavaju Župljane, ali i posjetitelje Župe na raznim izložbama kao što su one tradicionalne u zgradi Blagajne. Ove pak godine obitelj Klešković prikazat će Hrvatsku u najljepšem svjetlu u Luksemburgu, gdje će se upravo jaslice gospara Lea izložiti među 111 njih iz cijelog svijeta! Kako su jaslice otputovale u Luksemburg? Sve nam je za ovaj broj DuLista otkrio gospar Leo, kazavši kako je jaslice primjetio kolekcionar Paul Nilles.

Izložba u Esch-Alzette
– Gospar Nilles skuplja jaslice iz cijelog svijeta, a dosad u svojoj privatnoj kolekciji ovaj ljubitelj božićnih jaslica ima njih preko 630! Kolekciju jaslica upotpunjava već više od 25 godina, a velik broj njih je ili unikatnih ili pak posebno izrađenih – baš za njega. Dugi niz godina prikupljajući ih rodila se ideja o izložbi na kojoj će biti izložene njegove jaslice. Na prvoj izložbi prije mnogo godina bilo je izloženo ukupno 30 setova, a do danas ih je izloženo preko 600 različitih setova napravljenih od raznih materijala u raznim oblicima i stilovima izrade – priča nam gospar Leo Klešković. Izložba lijepe božićne tematike održava se svako dvije, tri godine u Esch-Alzette u Luksemburgu, a ove godine izlaže se ukupno 111 različitih iz 111 zemalja cijeloga svijeta.
– Hrvatsku ove godine predstavljaju unikatne ‘Župske jaslice’ zbog čega sam jako ponosan. Za ovu posebnu prigodu izradio sam ih u veličini od 27 do 30 centimetara, a one su oduševile gospara Paula Nillesa. Inače, rekao mi je kako je, prateći poznate portale i novine, vidio moje radove i jaslice te tako pokušao stupiti u kontakt sa mnom. Preko gospođe Michele Kojaković iz Kluba stranaca u Dubrovniku došao je do mene i eto, otputovale su u Luksemburg – priča nam dalje.

Kolekcionari se javljaju i dalje
Vještom rukom učinjene jaslice jedinstvene su svojim izgledom, materijalima i posebnim načinom izrade. Naime, likovi su obučeni u narodne nošnje župskog kraja, što ih čini jedinstvenima i zaista – prekrasnima. Nije ni čudo kako privlače pažnju brojnih kolekcionara iz cijelog svijeta, pa tako i gospara Nillesa, koji ih je poželio imati u svojoj kolekciji, pa samim time i izložiti ih, predstaviti u Luksemburgu.
– Izložba se organizira u sklopu ‘Les Amis de L’Orgue Esch Sacre – Coeur’ i otvorena je svaki vikend u prosincu od 14 do 18 sati. Nakon razledavanja uslijede i koncerti te je cijela ideja jako lijepo složena – ističe gospar Leo, a za kraj nam dodaje nešto zbog čega bi cijela Župa trebala biti ponosna na njegov rad i zalaganje – naime, poslije vijesti kako će baš njegove jaslice predstavljati Hrvatsku, mnoštvo kolekcionara iz cijelog svijeta javilo se zainteresirano za njegove figurice. Gosparu Leu čestitamo, a vjerujemo kako će sveta obitelj u župskim nošnjama krasiti brojne domove diljem svijeta!

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1897. Na Korčuli rođen kipar Frano Kršinić

Dulist

Australska influencerica upozorava na pravila odijevanja na hrvatskim plažama

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist