Politika

Županijski proračun za 2019. veći za 12,9 milijuna kuna, amandmani odbijeni jer su ‘napisani za publiku’

zupanijska skupstina dobroslavic08

Nakon što je županijski proračun za 2018. rebalansiran na 689.842.000 kuna čime je bilanca prihoda i rashoda smanjena za 8,9 milijuna kuna zbog, među ostalim, uvođenja i usklađivanja transfernih primitaka iz proračuna, ostalih subjekata unutar općeg proračuna i pomoći od međunarodnih organizacija, institucija i tijela EU s izdacima prema izmijenjenim iznosima i dinamikama, župan Nikola Dobrosalvić predstavio je vijećnicima novi proračun za 2019. godinu u iznosu od 698.851.000 kuna.

Županijski je proračun za 2019. u odnosu na početni iz 2018. veći za 12,9 milijuna kuna. Proračunom za 2019.-2021. planirana su sredstva za postojeće, već započete projekte, dok planiranje sredstava za nove projekte planirat će se, po odobrenju istih, izmjenama i dopunama proračuna u 2019. godinu.

U strukturi ukupnih prihoda i primitaka (konsolidiranog proračuna) izvorni županijski prihodi u 2019. planiraju se u iznosu od 75,9 mil.kuna, što je za 9,7 posto više u odnosu na plan 2018. godine (prve izmjene i dopune proračuna).

Vlastiti i namjenski prihodi proračunskih korisnika (školstvo, domovi za starije i nemoćne osobe, zdravstvene ustanove, javne ustanove) planiraju se u ukupnom iznosu sa 475,9 milijuna kuna, od čega na rezultat poslovanja ukupno iskazani manjak od 40,7 milijuna kuna. Što se tiče rashoda za zaposlene, u 2019. planirani su u iznosu od 308,0 milijuna kuna te su za 7 posto veći u odnosu na 2018. godinu.

Vijećnik Nikola Grmoja u raspravi je ustvrdio da je ‘Županija sama sebi svrha’.

-Sve više ljudi odlazi iz Metkovića, Opuzena, a Županija tu nije napravila ništa. Ona je poligon za stranačke kadrove – rekao je Grmoja te predložio pet amandmana na proračun.

-Predlažemo smanjenje naknada za rad članovima županijskih odbora i političkim strankama te s tim sredstvima uvođenje prehrane učenicima osnovnih škola. Predlažemo i nabavu dijagnostičkih uređaja u iznosu od 1,4 milijuna kuna te financiranje specijalizacije doktora medicine sa 1,6 milijuna kuna kao i izdvajanje za projektno- tehničku dokumentaciju obilaznice Vela Luka – Blitvine – istaknuo je Grmoja.

Vijećnik Penić u ime kluba SDP-a podnio je amandman za osiguranje sredstava za izgradnju Srednjoškolskog centra u Pločama za koji je ishodovana građevinska dozvola.

Vijećnica Fani Favro Bukvić istaknula je kako u proračunu za 2019. nije uvršten projekt Sigurne kuće.

-Donijeti amandmane kada je proračun već gotov nema smisla. Predlažem da usvojimo ovaj proračun jednoglasno – poručio je vijećnik Teo Andrić.

-Imate amandmane na stolu, imamo ih pravo izložiti sve do kraja sjednice. Predlažem da se odrečemo dijela vijećničke naknade i osiguramo djeci obroke u školi – istaknuo je vijećnik Jerković na što mu se Teo Andrić usprotivio kako je on prvi za demografiju, ali kako odricanje od dijela naknade neće riješiti problem te Jerkovića prozvao ‘populistom’.

-Proračun mora imati ravnotežu, a amandmani je narušavaju. Ne prihvaćam ovaj način podnošenja amandmana koji se ‘samo bace lopatom pa se vi snalazite’. Predlažem da se nijedan od amandmana ne podrži jer su više za publiku, a manje za bit stvari – rekao je župan Dobroslavić.

Nakon što su svi amandmani odbijeni, proračun Dubrovačko-neretvanske županije za 2019. usvojen je s 23 glasa za, dva protiv te sedam suzdržanih.

Pročitajte još

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist

VIKTORIJA KNEŽEVIĆ U SABORU ĆE VOLONTIRATI Neću primati plaću, tako sam odabrala!

Dulist