Županija

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA ‘Koncesija Zalascima sunca za Uvalu Lapad je uredna, nema druge koncesije’

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA 'Koncesija Zalascima sunca za Uvalu Lapad je uredna, nema druge koncesije'

Od 11 sati s radom je počela Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije, a vijećnici na ovoj 18. sjednici raspravljaju o pedeset i jednoj točki dnevnog reda.

Njima prethodi sat vremena vijećničkih pitanja. Inače, Frano Matušić je zbog nove funkcije državnog tajnika stavio vijećnički mandat u mirovanje, a zamijenio ga je Berislav Glavor iz Stona. Petar Vuletić od danas je vijećnik stranke MODES.

Mario Tevšić (HNS) zatražio je da se sa dnevnog reda makne izbor ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ.

-Zakon o ustanovama propisuje se da se kandidati moraju obavijestiti o rezultatu u roku 45 dana, što je proteklo. Ovako otvaramo mogućnost da se netko od kandidata žali i sve vrati na početak – istaknuo je Tevšić, s čime se župan Dobroslavić nije složio, kao ni njegovi kolege vijećnici.

Ivo Karamatić (SDP) predložio je uvrštenje točke vezane za koncesiju Uvale Lapad.

-Kod same odluke Županijske skupštine o koncesiji, unatoč upozorenjima, donesena je odluka o raspisu natječaja te potom izboru Dubrovačkih zalazaka sunca. Iako smo bili upoznati sa svim detaljima. To je vrlo upitna pravna situacija s dalekosežnom štetom po Županiji. I tada sam na to upozoravao. Sad bismo mogli dobiti novi zahtjev za naknadu štete i materijalne imovine. Potrebno je stoga još jednom proći ovaj predmet kako bismo eventualno minorizirali daljnju štetu – rekao je Karamatić.

-Nema za tim potrebe jer je koncesija uredno izdana i nema drugih koncesija. Spor koji postoji mora riješiti sud, ako do njega dođe. Županija je postupila zakonito – odgovorio je župan. Točka nije uvrštena u dnevni red većinom glasova.

Prijepori su nastali i na dijelu na kojem je ravnatelj ŽLUD Željko Dadić trebao dati informaciju o projektu lučive Batala.

-Predlažete nešto što nije na dnevnom redu, a o čemu se ne može ni glasovat ni raspravljat. ŽLUD je od posebnog interesa Županije i vrlo nam je bitna pa ne možemo tek klimnuti glavom. Ostavimo za idući put ili dodajte točku na dnevni red – istaknuo je vijećnik Ivo Karamatić.

-Htjeli smo dat uvid i podlogu za razmišljanje pred ozbiljnu raspravu – rekao je predsjednik Skupštine Ivan Margaretić.

-Tražili ste na prošloj sjednici da vas se izvijesti. Ako vam ne treba, preskočimo i idemo na dnevni red – odgovorio je župan Dobroslavić.

-Nemojte gubiti živce. Tražili smo prezentaciju sa svim elementima kako bismo to kvalitetno odradili. Ali kao točku dnevnog reda, a ne da razmišljamo kod kuće. Ili je točka dnevnog reda ili idući put – rekao je Karamatić, a s njim se složila Kristina Ćurčija (SDP).

-Ovo možda zaslužuje tematsku sjednicu, a ovih 51 točka je zbilja previše – dodala je Ćurčija.

-Triput sam pitao o ovome i bio bih sretan vidjeti o čemu se radi – rekao je vijećnik Teo Andrić (HDZ).

-Kršite poslovnik o radu Skupštine. Tražimo da dopunite dnevni red s tom točkom, da imamo raspravu i donesemo zaključak. Nismo dobili nikakve materijale. Na nakaradan način gurate ozbiljnu stvar. Ili vam je bitna stranačka stega, ili glasate po odgovornosti i savijesti -istaknuo je Karamatić, a predsjednik Skupštine Margaretić maknuo je točku iz prijedloga dnevnog reda.

 

Vijećnička pitanja:

Vijećnik Karamatić postavio je dodatno pitanje temeljem odgovora na pitanje s prošle sjednice: koliko Županija iz svog proračuna izdvaja za plaće zaposlenika, uključujući sva tijela koja se proračunom plaća?

-Možda će MOST dogodine inzistirati na svom zahtjevu na postotnom smanjenju plaća pa da vidimo na čemu smo – rekao je Karamatić. Zatražio je također dodatno objašnjenje u pogledu Centra za gospodarenje otpadom.

-Još 2007. godine upozoravao sam na problem Grabovice. Što se napravilo? Ništa. U kojoj je fazi projekt Centra? Odgovor da se priprema dokumentacija više ni mala djeca ne prihvaćaju. Ovo je nadstranačko pitanje – istaknuo je Karamatić.

Vijećnička pitanja:

Vijećnika Andrića zanima županov komentar na izjavu Andra Vlahušića kako je sam župan na sastanku s ministricom Žalac rekao da Vlahušić uspješno vodi Dubrovnik.

-Znam da niste baš neki njegov fan pa me zanima je li to istina? – pitao je Andrić.

-Nisam to rekao niti mislim da Vlahušić dobro vodi Dubrovnik – odgovorio mu je Dobroslavić.

Matko Radonić (HSLS) postavio je pitanje o isteku ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta, na što mu je župan odgovorio kako će prednost imati postojeći korisnici.

-Treba prednost dati onima koji to uspješno rade – dodao je župan.

Slavenka Mušan (SDP) postavila je pitanje o Sigurnoj kući.

-Utvrđena potreba za skloništem za žrtve nasilja, a proračun je bio oko 2,1 milijun kuna. Što je s obvezom Županije da to osigura? Zašto se ništa nije napravilo, barem u suradnji s Gradom Dubrovnikom, koji možda ima malo više financija – pitala je Mušan.

-Slažem se da je to pitanje vrlo bitno. Postojala je inicijativa koja je zastala zbog nekih neopreznih izjava pa bi vam odgovorili pisano, zbog podataka koji ne smiju biti javni – odgovorio joj je župan.

Luce Gvozden (HSU) pitala je župana za komentar odluke bivšeg ministra Nakića da specijalizanti mogu napustiti instituciju u kojoj su odradili specijalizaciju, bez odštete.

-Bivši ministar je pogriješio s tim pravilnikom. Upravna vijeća su stava da bi se time oštetilo i ustanovu i osnivača. Pričekat ćemo jer je novi ministar najavio izmjenu pravilnika. Imamo presudu suda koja nam daje za pravo. Specijalizanti moraju obeštetiti onog tko je u njih ulagao – odgovorio je župan.

Marinka Pažina (HSP AS) zanima vraćaju li se sjedišta Carine i Porezne uprave u središte županije.

-Ustrajali smo da to prestane, ostala nam je tek PU dubrovačko-neretvanska. Povratak Porezne uprave bio bi dobar znak, a tražit ćemo isto i za sve druge. Oštro se protivimo da PUDN postane ispostava policijske uprave megaregije u Splitu – kazao je u odgovoru župan Dobroslavić.

Kristina Ćurčija (SDP) pitala je koliko stanova ima u vlasništvu Županija te postoji li namjera dio njih ponuditi OB Dubrovnik za smještaj gostujućih liječnika.

-Imamo tri stana u vlasništvu i trenutno su zauzeta. Stanari potražuju pravo na otkup. Postoji problem stanova za liječnike i nastojimo naći rješenje u trokutu Županije, Grada i Bolnice. Svakako bi to bio poticaj liječnicima koji nam nedostaju – odgovorio joj je Dobroslavić

Ćurčiju zanima i koliko mjesta ima u domovima za starije te razmišlja li se o premještaju dijela korisnika na Palijativni odjel OB Dubrovnik.

-To nije moguće, ako liječnici tako ne utvrde. Imamo 12 mjesta za palijativnu skrb, a ostali koji srećom nisu u tom stanju moraju koristiti domove ili kućnu njegu. Planiramo nadogradnju Doma za starije i nemoćne, u suradnji s Blagim djelima, koji su obećali financirati projekt u potpunosti – istaknuo je u odgovoru župan.

Ćurčiju zanima kako će Ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prioride funkcionirati ako se ne izabere ravnatelj.

-Javna ustanova će u svakoj varijanti funkcionirati – odgovorio joj je župan.

Marijan Lovrinčević (HDZ) upitao je što se događa sa Županijskim centrom za gospodarenje otpadom u Lučinom Razdolju.

-Razgovarali smo s ministrom Dobrovićem na sastanku i o Centru. Vjerujem da sad zna više o pitanjima koja su nama važna. Ustrajemo da je Centar rješenje, bez njega nema rješenja. Ministar inzistira na odvajanju i reciklaži, s čim se mi slažemo, ali i kad postignemo 50 posto reciklaže ostaje nam 50 posto otpada koji moramo negdje zbrinuti. Lučino razdolje dio je Plana gospodarenja otpadom, koji je sad u raspravi, ali vjerujem da je to konačno rješenje. U postupku smo izdavanja lokacijske dozvole, na što nam treba suglasnost Ministarstva zaštite okoliša. Potom slijedi građevinska dozvola te prijava na europske fondove – istaknuo je u svom odgovoru župan Dobroslavić.

Iva Žuvelu (SDP) zatražio je širu informaciju o projektu Pelješkog mosta.

-Projekt ide svojim tijekom. Završio je prvi krug natječaja za izvođača radova. Trebalo bi sad utvrditi kvalifikacije prijavljenih. Nadam se da većina ima ispunjene uvjete te da među njima i domaćih konzorcija. Slijedi drugi, obvezujući krug, u kojem će se predati ponude, a nakon toga slijedi izbor izvođača – odgovorio mu je župan.

Vicka Ivančevića (HSLS) zanima županov stav o podignutoj stopi PDV-a u turizmu.

-Mi smo se kao županijska TZ tome usprotivili. Nasreću, barem se malo od toga odstupilo, po pitanju smještaja u hotelima. Trebalo je barem ostaviti isto, a zapravo želimo da se PDV za turizam u budućnosti smanji, jer nismo konkurentni. Sigurno će doći do povećanja cijena – istaknuo je u odgovoru župan Dobroslavić.

Ante Šendo (HSS) postavio je pitanje o problemu organizirane prehrane i toplog obroka u županijskim školama, posebno pločanskim.

-U suradnji s ravnateljima pokušat ćemo to riješiti. Imali smo jedan pilot projekt, koji je bio vrlo delikatan. Upozoreni smo da nije dobro dijeliti djecu na one koji mogu ili ne mogu to sebi priuštiti – odgovorio je župan, dok je pročelnica Marijeta Hladilo dodala:

-Nije postojala inicijativa iz pločanskim školama. Sad ćemo pokrenuti inicijativu i razgovor.

Ivo Karamatić (SDP) tražio je od zamjenika župana Davorka Obuljena da se kao član u tijelima Hrvatskog nogometnog saveza pisano očituje o radu te sportske udruge koja ‘ne provodi važeći Zakon o športu’.

-Nemojte da vam Torcidu drugi put dovedem – zaprijetio je Karamatić predsjedniku Skupštine nakon što ga je ovaj krenuo ispraviti.

Karamatić je također zatražio tematsku sjednicu zbog alarmantnog stanja s otkupom agruma u dolini Neretve, a zanimao ga je i stav župana o mišljenju JASPERS-a da bi se trebalo izbjeći ‘paralelnu’ izgradnju autoceste do Dubrovnika preko hrvatskog teritorija.

-Čim spominju ‘paralelnu’, znači da postoji druga prihvatljivija ruta kroz BiH. Kako će se Županija postaviti prema tom stavu? – dodao je Karamatić.

Problem mandarina je velik i puno smo na tom radili. Imali smo sastanak s ministrom. Cijene su preniske, a nema poticaja. S udrugama ćemo osnovati Centar kompetencije za agrume u Opuzenu -odgovorio mu je župan o problemu agruma.

-Te ocjene su važne, ali Europska komisija ima posljednju riječ. Nadam se da će sve biti kako je zamišljeno -mišljenja je Dobroslavić o stavu JASPERS-a.

Petar Vuletić (MODES) upitao je što je s uređenjem ulaza u Cavtat, kao i što se događa s Prevlakom, odnosno privođenju svrsi tog prostora.

-Ulaz u Cavtat dobio je građevinsku dozvolu, a slijedi postupak izvlaštenja. Hrvatske ceste najavile su ga uvrstiti u svoj plan, kao i da će natječaj za izvođenje radova ići uskoro. Sve pripremne radnje su učinjene – odgovorio je župan, dodavši kako je za Prevlaku planirana turistička zona, kao i pomorski granični prijelaz.

Anu Musu (MOST) zanimalo je zašto Županija ne može predlagati da Neretva bude Park prirode te što je o tome rekao ministar zaštite okoliša. Zanimalo ju je i do koje faze je stigao projekt Gornji horizonti u Republici Srpskoj, jer ‘ono što se sad radi nije u skladu s europskom ESPO konvencijom’.

-Mi ne možemo državi nametnuti što je projekt od državne važnosti. Nisu predložili Park prirode, a tu ne postoji jedna suglasnost u Neretvi. Ako bi bilo suglasja, mogli bi ga predložiti – istaknuo je u odgovoru župan, dodavši kako je Neretva dosta opterećena ekološkim mrežama, koje koče mnoge razvojne inicijative.

-O Gornjim horizontima imamo jasan stav i tražili smo od ministarstava zaštite okoliša, poljoprivrede te vanjskih poslova da se temeljem ESPO konvencije umiješaju u taj projekt i zaštite nacionalni interes Hrvatske te Dubrovačko-neretvanske županije. Taj projekt može imati negativne posljedice za Županiju – podvukao je u odgovoru župan.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist