Županija

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

zupanijska skupstina

Niz aktualnih pitanja otvoreno je ove srijede na sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Među njima je stanje u Uvali Lapad, izgradnja zračne luke na predjelu Tarež kod Trebinja, brza cesta…

Županijski vijećnik Nikša Sentić (HDZ) je pitao župana Nikolu Dobroslavića što se događa s koncesijom u Uvali Lapad te tko brine o uređenju plaže. Drugo pitanje se odnosilo na izjave Milorada Dodika kako će građevinska dozvola za zračnu luku kod Trebinja biti izdana ove godine. Zanimao ga je komentar župana na tu temu.

– Uvala Lapad je jedna od koncesija koje je dodijelila ova Skupština na prijedlog upravnog odjela. Takvih u Županiji ima oko 250 te nismo imali niti jedan prijepor oko njih. Međutim, dogodio se doista prijepor oko koncesije u Uvali. Podsjetit ću kako smo mi 2016. godine donijeli odluku o njoj na javnom natječaju. Koncesiju je dobila zajednica ponuditelja Dubrovački zalasci sunca. Oni su je počeli uredno koristiti. Naime, izgradili su sve što je bilo predviđeno iz natječaja i po dozvoli. Međutim, drugi ponuditelj je pokrenuo žalbu te su išli redovni postupci kod Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te oni na upravnim sudovima, sve do Visokog upravnog suda. Odluke su bile u korist Ministarstva i Županije. Međutim, dogodilo se da je Visoki upravni sud donio dvije suprotne odluke. Ne zna se koju odluku treba provesti. Mi smo spremni ispoštovati bilo koju odluku, ali trenutno nije jasno koju. Zbog toga je Ministarstvo predložilo DORH-u da se preispita koja odluka mora biti ispoštovana. Postupak je u tijeku te o njemu ne smijemo govoriti. Nadalje, uređenje je trenutno u nadležnosti komunalnog poduzeća na teret koncesionara do daljnjeg – rekao je župan te komentirao izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o budućem aerodromu pored Trebinja.

– Iznenađeni smo izjavom Dodika kako će građevinska dozvola za aerodrom biti gotova ove godine. To je za nas neprihvatljivo zbog toga što to ugrožava vodoopskrbu dubrovačkog područja. Mi nemamo problema s time što će susjedi planirati. Međutim, to ne smije ugrožavati Županiju, odnosno Hrvatsku. Prigovorili smo na dokumente oko zračne luke te ćemo ustrajati da se to ispoštuje. Imamo pravo na takav prigovor, na negativan utjecaj na županiju i Republiku Hrvatsku – rekao je Dobroslavić te dodao kako će se na spomenutom raditi.

Vijećnik Josip Mikuš (Most) je nastavio u istom tonu s pitanjem u vezi Uvale Lapad. Pitao je župana što osobno on i Županija rade da se rješenje ovog problema ubrza te postoji li mogućnost da se u dogovoru s Gradom nešto napravi, a posebno na području sigurnosti i čistoće. Drugo pitanje koje je postavio tiče se uređenja ceste do Broca. Pitao je kada će doći trajno rješenje za spomenuti dio ceste koja često plavi zbog posljedica izgradnje mosta Ston.

– Slažem se kako je problem Uvale veliki problem za sve nas, a ponajviše za stanovnike, turizam i grad. Mi ne možemo ubrzati sudove. Naime, apelirali smo prema Vrhovnom sudu, ali poznato je da prema njima ne možemo djelovati, jer se to može protumačiti kao utjecanje na odluku suda. Međutim, čistoća je riješena. Ne vjerujem da će doći do zagađenja jer sve funkcionira. Želimo da se tamo odvijaju poslovi koje smo predvidjeli ugovorom. Županija će nastupiti po odluci kakva god bila. Međutim, na tom prostoru je u problemu ulagač jer je on dao novce za što nije sigurno kako se može nastaviti taj posao. Naši interesi su u Uvali zaštićeni jer imovina koja je tamo pokriva sve dubioze koje mogu nastati – rekao je na temu Uvale Lapad.

-Što se tiče ceste prema Brocama jedan dio pitanja je popravak sadašnje ceste uz Solanu Ston. To je obveza ulagača. Hoće li to biti preko Hrvatskih cesta ili Županijske uprave za ceste, ne znamo. Što se tiče budućeg rješenja ceste prema Brocama, Županija predlaže Općini Ston da se trasira novi pristup kako on ne bi išao preko dijela uz Solanu nego da ide kopnom, izvan Stonskog polja, da padinom brda dođe do Broca. To smatramo najboljim rješenjem i tražit ćemo da se ta varijanta ucrta u prostorno uređenje – rekao je Dobroslavić.

Vijećnik Teo Andrić (HDZ) je pitao u kojoj je fazi dobivanje europskih sredstava za otoke, ali i u kojoj je fazi prometnica od Brijeste do Orebića?

– Zadovoljni smo što je Vlada posvetila toliko pozornosti otocima kroz Zakon o otocima, kroz Upravu za otoke i na kraju kao kruna svega poseban program za otoke, cijelog priobalnog dijela Hrvatske. Kroz to će se realizirati 32 milijuna vrijednosti projekata. Sigurno će pomoći otocima da riješe tu neravnopravnu situaciju. Za program smo napravili strategiju za trošenje sredstava. Potpisali smo sporazum i donijeli projekte koji će se realizirati kroz ovaj Program. Svaka od jedinica lokalne samouprave će dobiti 1,6 milijuna eura za projekte koji su njima najvažniji. Vodili smo računa da im omogućimo da realiziraju barem jedan projekt. Svaka jedinica ima prijavljen barem jedan projekt, za njih treba pripremiti dokumentaciju. Gradit ćemo igrališta, sportsku dvoranu, centar za djecu s posebnim potrebama na Korčuli. Mi ćemo kao Županija preuzeti i projektiranje toga kroz ovaj program. Uz to je u drugom programu  nastavak brze ceste od Brijeste do Orebića. Zaobilaznica je već u javnoj nabavi za radove. Zajedno s lukom Pernom će to biti novo rješenje da se izbjegne promet kroz središte Orebića – rekao je župan te dodao kako je spomenuta cesta u raspravi o zaštiti okoliša, te da ima rješenje o izvodljivosti. Najavio je i realizaciju autoceste do Osojnika.

Marko Mujan (nezavisni) pitao je što će biti poduzeto za spriječavanje postavljanja spomenika u čast braniteljima na Korčuli?

– Spomenici su vrlo osjetljivi što se tiče lokacija, izgleda i rješenja. Moram reći da nismo uključeni u taj projekt niti trebamo biti, to je stvar Korčule, građana, a posebno branitelja. Ne mogu ulaziti u pojedinosti rješenja, nisam ga niti vidio. Mislim kako se ne trebamo uplitati u rješenja koja donose određene jedinice lokalne samouprave. Mogu reći da je Korčula dala veliki doprinos u ratu, bio sam dragovoljac te znam da su Korčulani snaga koja je obranila to područje. On mora biti dobar i dostojanstven – rekao je Dobroslavić. Nadalje je vijećnik Ivo Karamatić (SDP) pitao o dva problema, a to su brza cesta i autocesta.

– Što se tiče ceste Doli-Osojnik, već sam rekao da je u tijeku javna nabava za izvođenje radova na toj dionici. Brza cesta očekuje rješenje Hrvatskih cesta – rekao je župan.

Vijećnik Ivica Dajak (Most, nezavisni) je rekao kako se dio javnosti s Korčule i Pelješca protivi izgradnji protupožarne ceste.

– U kojem je stadiju provedba toga i tko je tu odgovoran? Može li Županija provjeriti ugrožava li ova cesta značajni krajobraz i povijest. Može li se osigurati da do toga ne dođe te hoće li biti više koristi ili štete? – pitao je Ivica Dajak.

– Sve ono što se nalazi pod zaštićenim područjima to mora tako biti. Ako se to proglasi zaštićenim područjem, tada se sve mora događati po pravilima. Ne znam u kojoj je fazi proglašenje rezervata na sv. Iliji. Ono što smo mi donijeli, iza toga stojimo. Nemam informacije o pojedinostima tog projekta. Znam da tih prometnica ima diljem županije te kako su jako korisne čak i za šetnice. Moraju biti izgrađene prema pravilima koja su na određenom području. Vjerujem da Hrvatske šume vode o tome računa. Međutim, možemo jedino provjeriti ima li inicijativa nešto što je suprotno našim planovima ili stupnju zaštićenosti.
Možda nešto detaljnije možemo odgovoriti tek nakon što saznamo detalje one inicijative – rekao je Dobroslavić. Međutim, vijećnik Dajak je dodao kako se ne radi o tri incijative nego o tri direktive.

– Moje pitanje je poticaj kako bi naše stručne službe provjerile prije nego što se zaštićeno ošteti. Želio bih da u ime građana Hrvatske šume poštuju potrebe lokalne zajednice – zaključio je Dajak.

Pročitajte još

U ŽUPI SV. VLAHA U STONU Međunarodna izložba o euharistijskim čudima

Dulist

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist