Aktualno

Županija smo bez mina, u ostatku Hrvatske još 404,5 kilometara četvornih minirano

Županija smo bez mina, u ostatku Hrvatske još 404,5 kilometara četvornih minirano

Petnaesto izdanje međunarodnog simpozija ‘Protuminsko djelovanje 2018.’ održava se od 9. do 12. travnja u Slanome, a okupio je oko 140 sudionika iz 30 država koji razmjenjuju iskustva u problematici razminiravanja i protuminskog djelovanja.

-I nakon dvadeset i dvije godine od završetka Domovinskog rata Hrvatska se suočava s minskom opasnosti. Još uvijek je minama zagađeno 404,5 kilometara četvornih, uglavnom šumskom te brdsko-planinskom području devet županija – istaknuo je na otvaranju simpozija ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan.

Modrušan je naglasio kako je Republika Hrvatska nadležnim tijelima Otavske konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i transportu mina i njihovom uništavanju podnijela zahtjev za produženje roka izvršenja obaveza kojima je rok do 2025. godine.

-Hrvatski protuminski sustav je stabilan i učinkovit te kontinuirano ostvaruje rezultate, a da se zbog povećanih sredstava očekuje ubrzani ritam razminiranja ostatka zagađenog područja. Prioritet će biti sigurnost građana i pirotehničara. Iz državnog proračuna dosad je uloženo preko pet milijardi kuna u razminiravanje, a posebno smo zadovoljni što osigurana sredstva prate program protuminskog djelovanja, zahvaljujući značajnom doprinosu Europske unije od preko 96 milijuna eura – izjavio je Modrušan.

Posebno je naglasio kako u Hrvatskoj u 2017. godini te u prvom kvartalu 2018. godine nije zabilježena nijedna žrtva mina.

-Od 1998. do 2017. godine u razminiranje Republika Hrvatska je uložila 5,4 milijardi kuna. Razminirali smo preko 566,4 kilometara četvornih, a ukupno smo osigurali 1424 kilometra četvorna. Od mina je stradalo 595 osoba, od čega 203 smrtno. Posljednje dijete stradalo je 2004., a odrasla osoba 2014. godine. Prošla godina prva je bez incidenta ili nesreće – rekao je ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović.

-Razminiravanje je važno za nacionalnu sigurnost s posebnim naglaskom na državnu granicu i pogranična područja – doda je Božinović uz napomenu kako je Dubrovačko-neretvanska županija očišćena od mina 2014. godine.

Na otvaranju simpozija govorili su i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske dr. sc. Filip Dragović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti prof. dr. sc. Dragan Primorac i član Komisije za razminiranje Bosne i Hercegovine kao zemlje partnera mr.sc. Suvad Džafić.

Također, dodijeljena su posebna priznanja osobama, organizacijama i državama koje su kroz proteklih petnaest godina posebno doprinijele razvoju cjelokupnog koncepta simpozija, rastu njegovog značaja i međunarodnoj prepoznatljivosti.

Zemlja partner simpozija, koji se održava u organizaciji Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog centra za razminiranje i Hrvatskog centra za razminiranje – Centra za testiranje, razvoj i obuku te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, je Bosna i Hercegovina.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist