Aktualno

Županija smo bez mina, u ostatku Hrvatske još 404,5 kilometara četvornih minirano

Petnaesto izdanje međunarodnog simpozija ‘Protuminsko djelovanje 2018.’ održava se od 9. do 12. travnja u Slanome, a okupio je oko 140 sudionika iz 30 država koji razmjenjuju iskustva u problematici razminiravanja i protuminskog djelovanja.

-I nakon dvadeset i dvije godine od završetka Domovinskog rata Hrvatska se suočava s minskom opasnosti. Još uvijek je minama zagađeno 404,5 kilometara četvornih, uglavnom šumskom te brdsko-planinskom području devet županija – istaknuo je na otvaranju simpozija ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan.

Modrušan je naglasio kako je Republika Hrvatska nadležnim tijelima Otavske konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i transportu mina i njihovom uništavanju podnijela zahtjev za produženje roka izvršenja obaveza kojima je rok do 2025. godine.

-Hrvatski protuminski sustav je stabilan i učinkovit te kontinuirano ostvaruje rezultate, a da se zbog povećanih sredstava očekuje ubrzani ritam razminiranja ostatka zagađenog područja. Prioritet će biti sigurnost građana i pirotehničara. Iz državnog proračuna dosad je uloženo preko pet milijardi kuna u razminiravanje, a posebno smo zadovoljni što osigurana sredstva prate program protuminskog djelovanja, zahvaljujući značajnom doprinosu Europske unije od preko 96 milijuna eura – izjavio je Modrušan.

Posebno je naglasio kako u Hrvatskoj u 2017. godini te u prvom kvartalu 2018. godine nije zabilježena nijedna žrtva mina.

-Od 1998. do 2017. godine u razminiranje Republika Hrvatska je uložila 5,4 milijardi kuna. Razminirali smo preko 566,4 kilometara četvornih, a ukupno smo osigurali 1424 kilometra četvorna. Od mina je stradalo 595 osoba, od čega 203 smrtno. Posljednje dijete stradalo je 2004., a odrasla osoba 2014. godine. Prošla godina prva je bez incidenta ili nesreće – rekao je ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović.

-Razminiravanje je važno za nacionalnu sigurnost s posebnim naglaskom na državnu granicu i pogranična područja – doda je Božinović uz napomenu kako je Dubrovačko-neretvanska županija očišćena od mina 2014. godine.

Na otvaranju simpozija govorili su i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske dr. sc. Filip Dragović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti prof. dr. sc. Dragan Primorac i član Komisije za razminiranje Bosne i Hercegovine kao zemlje partnera mr.sc. Suvad Džafić.

Također, dodijeljena su posebna priznanja osobama, organizacijama i državama koje su kroz proteklih petnaest godina posebno doprinijele razvoju cjelokupnog koncepta simpozija, rastu njegovog značaja i međunarodnoj prepoznatljivosti.

Zemlja partner simpozija, koji se održava u organizaciji Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog centra za razminiranje i Hrvatskog centra za razminiranje – Centra za testiranje, razvoj i obuku te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, je Bosna i Hercegovina.

Pročitajte još

Stožer donio novu odluku o maskama

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE STANJE U ŽUPANIJI U 10 godina dvostruko veći broj djece s prekomjernom težinom

Andrea Falkoni Račić

Uhićen mladić iz Splita koji je autom udario policajca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija