Aktualno

Županija potiče investicijsku klimu

Županija potiče investicijsku klimu

Dubrovačko-neretvanska županija pokrenula je ciljane izmjene i dopune Prostornog plana kako bi se, rekla je Marina Oreb, ravnateljica zavoda za prostorno uređenje DNŽ, omogućile već započete ili sasvim nove investicije.

– Ove ciljane izmjene i dopune vrlo su važne u nastojanjima poboljšanja poduzetničke klime i Dubrovačko-neretvanskoj županiji – rekla je Marina Oreb.

Izmjene i dopune odnose na 10 projekata, a među njima je i proširenje ACI marine u Komolcu.
Kako je istaknuto u obrazloženju, potreba proširenja obuhvata luke nautičkog turizma u moru pokazala
se kroz detaljniju razradu (idejno rješenje), a sve unutar dopuštenih maksimalnih 10 ha u akvatoriju sukladno Zakonu. Projekt je podržao i Grad Dubrovnik, rekla je Oreb, koji je spreman, nakon što se uvrsti proširenje ACI marine Dubrovnik u Županijski plan, provesti isto u Prostornom planu uređenja Grada Dubrovnika i Generalnom urbanističkom planu.

Javna rasprava Ciljanih Izmjena PP DNŽ umalo je prošla bez rasprave. No, za riječ je javila Marija Kojaković, predsjednica Društva arhitekata Dubrovnik, istaknuvši kako ciljane izmjene idu na zahtjev investitora,

– To znači da mi kao Županija nemamo neke svoje planove da investitorima možemo ponuditi neke projekte, što nije dobro za nas – rekla je Kojaković.

– Naš prostor je dragocjen jer smo mala županija stisnuta između mora i granica – rekla je Kojaković, istaknuvši kako bi se morala napraviti strateška procjena utjecaja na okoliš, i bez ovih izmjena.

Istaknula je kako je Rijeka dubrovačka idealna za marinu te da je dobro i normalno da se ona širi, jer su uvjeti boravka plovila nautičkog turizma u Rijeci dubrovačkoj kvalitetni za razliku od marine u Gružu.

– Treba raditi stratešku procjenu utjecaja na okoliš, jer kad se sagledaju promjene iz 2007. i ove današnje, one su goleme – rekla je Kojaković, naglasivši i kako naša Županija ne prestaje na Bistrini, iako svoju atrakciju crpi iz grada u zidinama.

– Čini mi se da se premalo pažnje posvećuje neretvanskom dijelu županije, a grad u zidinama je zapušten, bez planova, a to je glavni grad Županije – rekla je, među ostalim, Marija Kojaković.
Marina Oreb je rekla kako se kada je u pitanju strateška procjena utjecaja na okoliš čeka se očitovanje Ministarstva po kojem će se i postupiti.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist