Aktualno

Đelo Jusić nije dostavio podatke o troškovima

Đelo Jusić nije dostavio podatke o troškovima

Nakon jučerašnjeg dopisa maestra Đela Jusića, kako je gradonačelnik Vlahušić bojkotirao proslave njihove obljetnice, reagirao je UO za poslove gradonačelnika. Dopis prenosimo u cijelosti:

 
-Mali raspjevani Dubrovnik neprijeporna je kulturna, ali i obrazovna vrijednost Grada Dubrovnika, koja već dugi niz godina uživa podršku dubrovačke gradske uprave. Grad Dubrovnik čini sve kako bi omogućio što bolje uvjete za rad Malog raspjevanog Dubrovnika, kako u prostornom tako i financijskom smislu. Zaključkom gradonačelnika Grada Dubrovnika, Malom raspjevanom Dubrovniku bez naknade ustupljen je na korištenje prostor Teatra Bursa za održavanje proba, a samo u posljednjih osam godina za aktivnosti ovog zbora iz Proračuna Grada Dubrovnika isplaćeno je oko pola milijuna kuna.
 
Unatoč činjenici da se Mali raspjevani Dubrovnik nije javio na redovan natječaj za javne potrebe u kulturi za 2012. godinu, na koji se imaju obvezu javiti svi organizatori kulturnih programa koji očekuju financijsku potporu iz gradskog proračuna, uključujući i ustanove kojima je Grad osnivač, dubrovačka gradska uprava bila je spremna podržati organizaciju njihovog jubilarnog koncerta. Naknadna zamolba za financijsku potporu, pristigla koncem veljače ove godine, sukladno redovitoj praksi, upućena je kulturnom vijeću za glazbu i glazbeno – scensku djelatnost. S obzirom kako u navedenoj zamolbi gospodin Đelo Jusić nije naveo troškove organizacije koncerta niti očekivani iznos potpore, kulturno vijeće, kao stručno savjetodavno tijelo zatražilo je dopunu zamolbe sa jasnom specifikacijom troškova.

Nakon što od maestra Đela Jusića nismo dobili traženu dopunu zamolbe, ponovno smo ga kontaktirali, zamolivši ga da dostavi tražene podatke, kako bi se zaključkom gradonačelnika odobrila određena financijska potpora. U odgovoru koji smo tada dobili od gospodina Jusića, nije više bilo riječi o potpori zboru Mali raspjevani Dubrovnik, već o angažmanu maestra Jusića u programu ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika održao je potom sastanak sa maestrom Jusićem, na kojem nije postignut dogovor, jer je gradonačelnik podržao preporuku kulturnog vijeća o potrebi poštivanja procedure. Nezadovoljan tijekom razgovora Đelo Jusić zaključio je kako će organizaciju jubilarnog koncerta financirati vlastitim sredstvima  te napustio sastanak.

Budući je gradska uprava dužna postupati sukladno zakonskim propisima koji nalažu transparentno raspolaganje proračunskim sredstvima, bez dostavljenog konkretnog iznosa potpore koji se traži, kao i opisa troškova koji bi se iz potpore financirali, nismo bili u mogućnosti odobriti financijska sredstva. S druge strane, upravni odjel za kulturu i baštinu nema ovlasti intervenirati u program kulturnih ustanova te ne može tražiti od Festivalskog vijeća da u program Igara uvrsti autorski koncert Đela Jusića.

S obzirom na navedeno, kao i na izostanak poziva, protokol gradonačelnika nije predvidio ovaj događaj te  gradonačelnik nije pozdravio Mali raspjevani Dubrovnik na način koji je to činio prethodnih godina.

Podsjećamo javnost da je svih prethodnih godina svog mandata  gradonačelnik Vlahušić dolazio na koncerte Malog raspjevanog Dubrovnika koji je ostvarivao, po nama dobru i uspješnu suradnju s Gradom Dubrovnikom.

Gospar Đelo Jusić, kao i svi drugi cijenjeni umjetnici i kulturni djelatnici te ostali  korisnici proračunskih sredstava moraju znati da upravljanje javnim financijama ima ustaljene tokove i vrlo stroge zakonske i druge odredbe kojima se mora voditi.

Žalimo što se gospar Jusić dosad nije potrudio ispuniti uvjete koji te odredbe zahtijevaju. Međutim, stojimo mu na raspolaganju i po dostavi troškovnika i drugih formalnih uvjeta za ostvarenje proračunske potpore, rado ćemo zahtjev za sufinanciranjem uputiti u ponovnu proceduru i zauzeti se da se, u okviru mogućnosti, pokrije traženi dio troškova za organizaciju jubilarnog koncerta Malog raspjevanog Dubrovnika. Bez obzira na emotivne istupe, Grad Dubrovnik podupirat će i dalje rad Malog raspjevanog Dubrovnika, a doprinos maestra Jusića razvoju i odgoju brojnih generacija dubrovačke djece uvijek ćemo cijeniti-navode iz UO za poslove gradonačelnika. 

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist