Županija

Župani o digitalizaciji javne uprave i pravednijoj raspodjeli poreza na dohodak

Župani o digitalizaciji javne uprave i pravednijoj raspodjeli poreza na dohodak

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj se raspravljalo o aktualnim pitanjima vezanim uz digitalizaciju, jačanju kapaciteta javne uprave, utjecaju poreznih izmjena na proračune jedinica regionalne samouprave te problematiku javnog linijskog prijevoza. Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, odnosno svih hrvatskih župana, održana je 1. listopada u Zagrebu. Raspravljalo se o aktualnim pitanjima vezanim uz predstojeće zakonske promjene, s naglaskom na digitalizaciju javne uprave i rad na daljnjoj fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji.

Ministarstvo financija nedavno je predstavilo porezne reforme kojima se, između ostalog, predlaže preusmjeravanje sredstava u iznosu 17 posto poreza na dohodak, koji se koristi za fiskalno izravnanje, u povećanje udjela raspodjele u porezu na dohodak općinama, gradovima i županijama. Spomenuta sredstva za fiskalno izravnanje osigurat će se u državnom proračunu.

-Uzimajući u obzir sve porezne reforme i štetu koju je gospodarstvu cijele zemlje nanijela pandemija koronavirusa te izdatke koje će županije morati namiriti, zalažemo se za pravedniju raspodjelu poreza na dohodak između jedinica lokalne i regionalne samouprave. Smatramo da i županije, i gradovi, i općine moraju jednakomjerno sudjelovati u raspodjeli – istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

S predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca razgovaralo se o organizaciji javnog linijskog prijevoza, problematici koja je posebice došla do izražaja s organizacijom početka nove školske godine. Održivi županijski prijevoz u svom krajnjem cilju uključuje integrirani prijevoz putnika, s naglaskom na orijentiranost građanima.

-Model po kojem se ugovori javnim pozivom sklapaju s postojećim prijevoznicima, uz zajedničko oblikovanje priloga je put za bržu i jednostavniju organizaciju prijevoza, osobito uzimajući u obzir specifičnosti naše zemlje. Cilj je osigurati održiv i jednako dostupan prijevoz svim našim građanima, posebice učenicima – nastavio je Pauk.

Reformom javne uprave, koja je započela povjeravanjem poslova ureda državne uprave županijama 1. siječnja ove godine, započeli su procesi digitalizacije koji će omogućiti efikasniju javnu upravu. Na nacionalnoj razini, u tijeku je provođenje odgovarajućih zakonodavnih aktivnosti određenim Programom Vlade 2020.-2024. s ciljem učinkovite, transparentne i otporne države. Jedinice lokalne i regionalne samouprave nastavit će raditi na jačanju svojih kapaciteta kroz suradnju s Državnom školom za javnu upravu, čije je aktivnosti predstavio ravnatelj Škole Rudolf Vujević. Ideja je cjeloživotno obrazovanje službenika i uspostava sustava čiji će programi biti usklađeni s potrebama s terena i pojačati kapacitete javne uprave, istaknuo je Vujević.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist