Županija

ŽUPAN U OBILASKU ZGRADE ADAPTIRANE ZA ŽUPSKE UČENIKE ‘Uvjeti su odlični, ali prioritet nam je dogradnja OŠ Župa dubrovačka’

ŽUPAN U OBILASKU ZGRADE ADAPTIRANE ZA ŽUPSKE UČENIKE 'Uvjeti su odlični, ali prioritet nam je dogradnja OŠ Župa dubrovačka'

Župan Nikola Dobroslavić sa savjetnicom Žaklinom Marević te u pratnji načelnika Općine Župa dubrovačka Silvija Nardellija, pročelnika Jure Marića i ravnatelja tamošnje Osnovne škole Antona Jurkića obišli su u petak zgradu Zaklade Antun Miloslavić koja je preuređena kako bi se i dalje omogućila jednosmjenska nastava. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dostavilo je Osnovnoj školi Župa dubrovačka suglasnost na projekt uređenja postojeće zgrade u vlasništvu Zaklade Antun Miloslavić te dozvolu za privremeno korištenje iste u svrhu izvođenja razredne nastave za tri razredna odjeljenja.Župan Nikola Dobroslavić ovom prilikom je istaknuo kako je adaptacijom zgrade napravljeno privremeno rješenje do dogradnje zgrade OŠ Župa dubrovačka.

-Posao adaptacije je uredno završen, djeca su već na nastavi. Riječ je o investiciji od 250 tisuća kuna koje je u jednakom omjeru osigurala Općina Župa dubrovačka i Dubrovačko-neretvanska županija. Uvjeti su odlični i veoma smo zadovoljni što se nastava ipak odvija u jednoj smjeni – rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Silvio Nardelli istaknuo je kako se zajedničkim naporima riješio problem nastavka jednosmjenskog rada.

-Izuzetno mi je drago da se uspjelo u kratkom roku sve dogovoriti i napraviti kako bi zadržali jednosmjenski rad u OŠ Župa dubrovačka. Općina i Županija kontinuirano prate potrebe naše škole i postupamo u skladu s njima – rekao je načelnik Nardelli.

Ravnatelj Anton Jurkić rekao je kako ga veseli što u Župi svake godine ima sve više djece, no kako to u isto vrijeme nameće i problem s prostorom.

-S ovom zgradom, mi smo uspjeli zadržati toliko željeni jednosmjenski rad. Ovdje su tri razredna odjeljenja, oko 50-ak učenika. Uvjeti su itekako dobri – rekao je ravnatelj Jurkić.

Sama zgrada se nalazi 350 m dalje od postojeće zgrade Osnovne škole na Kantulama, a neposredno uz nju je smještena autobusna stanica s pješačkim prijelazom tako da nije došlo do promjena u redovnom prijevozu učenika, a samim time ni do povećanja troškova prijevoza. Osnovna škola Župa dubrovačka u školskoj godini 2021./22. broji ukupno 915 učenika raspoređenih u 39 razrednih odjeljenja, čime je postala najvećom školom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Škola se po broju učenika iz godine u godinu povećava za po jedan razredni odjel stoga je glavni prioritet i dalje dogradnja postojeće škole na Mljekari koja je kroz prostorno-plansku dokumentaciju definirana kao zona Školskog centra (postojećeg i planiranog), iz tog razloga je Općina osigurala novac (preko 1,5 mil. kn) za kupnju dodatnog zemljišta unutar zone Školski centar, financirala i provela postupak izrade i donošenja Urbanističkog plana uređenja ‘Školski centar’, a u tu svrhu su Općina Župa dubrovačka i Dubrovačko-neretvanska županija osigurali sredstva za izradu Idejnog i Glavnog projekta. Idejni projekt je trenutno u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na dobivanju suglasnosti nakon koje se nastavlja postupak izdavanja Lokacijske dozvole, a potom i provedba javnog natječaja za izradu glavnog projekta za ishođenje Građevinske dozvole.

Iz Županije su zahvalili Upravnom vijeću Zaklade ‘Antun Miloslavić, pok. Luka – Postranje’ na razumijevanju i suradnji, ne samo za korištenje zgrade, već i za ostale aktivnosti koje provode na dobrobit žitelja Općine Župa dubrovačka.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist